Menu
#НитоДенБезКнижки / Детска психология / Идеи / Семейство

Емоционална интелигентност за деца + предложения за образователни материали и детски книги

Емоционалната интелигентност е тема, която живо ме вълнува ежедневно в собствения ми живот. В животът ми на родител – не по-малко. За себе си работя с терапевт вече от цяла една година и ми се отразява прекрасно – успявам да подредя съзнанието си, психичния си свят, емоциите си, да овладея реактивността си. Поглед навътре обърнах най-вече покрай сина ми и желанието ми да му дам същата тази способност да разбира себе си и да има силна връзка със собственото си аз.

Истина е, че когато раждаме първото си дете, се раждаме и ние – като майки. От този момент нататък, имаме привилегията да съпроводим детето по пътя към разгръщането на личността му, откриването и формирането на вътрешния му свят. Задачата е отговорна и сериозна. И е може би най-значимото нещо, което имаме възможността да направим през нашия собствен живот – да преподредим света наоколо и вътре в себе си така, че да дадем на детето средата, която ще подхрани неговите мечти и стремежи. Децата са бъдещето и как ще комуникират със себе си, и със света има огромно значение. Ето защо емоционалната интелигентност за деца ме вълнува живо.

Детски книги за емоционална интелигентност

Когато синът ми беше бебе, на българския пазар имаше броени детски книги по темата с детските емоции, но през последните 3 години на пазара се появиха и продължават да се появяват все повече от тях. Някои адресират конкретни усещания (например има много книги по темата с детските страхове), а други се стараят да обяснят емоционалния спектър в по-голяма цялост. Споделям всички, които са ме впечатлили.

https://mammi.bg/%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%ba%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0/

Първи стъпки по пътя към емоциите – за най-малките

След 18-тия месец детската психика започва да става все по-сложна, но и все по-добре се формира личността на детето. Това идва, разбира се, със своите предизвикателства и нужди. На година и половина е напълно подходящо да започнем да въвеждаме темата за емоциите в света на детето, като на тази възраст това става предимно през игри. Много подходящи способи са огледалото и кукления театър. Пред огледалото можете да се забавлявате като правите различни физиономии и назовавате различните емоции, свързани със съответната гримаса. През куклен театър по-лесно децата отработват ситуации, така че можете да преповтаряте предизвикателни моменти от ежедневието на детето през разиграването им в сценки с играчки.

Ето някои много подходящи книжки за ранното детско развитие в контекста на емоционалната интелигентност:

“Как се чувстваш днес?” от ИК Хермес
Книжката е организирана с асоциации през цветовете – например “гняв” е в червено. На всяка емоция са отделени по две страници, където са описани възможни реакции и са дадени няколко начина за справяне.

“Понякога в главата на мама бушува буря” от издателство Мармот
Прекрасна картинна книга за емоциите на майките, която показва на децата, че околните също изпитват чувства и ги учи да ги разпознават.

Весели, тъжни, сърдити” от издателство ФЮТ
Енциклопедията от поредицата “Защо? Какво? Как?” е напълно подходяща да бъде първата детска книжка по темата с емоциите в дома ви. С най-малките деца може да се разглежда и да се проверява какво има под капачетата, а с по-големите (2+) и да се чете.

“Зайчето ме изслуша” от ИК Хермес
Така и останах неубедена тази книжка повече за децата ли е създадена, или за родителите. Във всеки случай в нея виждаме голям спектър от емоции и това, от което децата най-често имат нужда, а именно – един съпровождащ възрастен, който е до тях независимо от нищо.

Емоциите на децата в училищна възраст

Винаги съм смятала, че възпитанието се случва в кризисните моменти, когато родителите трябва да реагират. Нашите реакции в тези ситуации са всъщност нашето възпитание. Когато детето има добра връзка със себе си, да реагираме става далеч по-лесно, а с правилните книги аз лично успявам да “си подложа”, да изградя основа, върху която с детето ще успеем да поемем всяка ситуация, и да извлечем от нея онова, което ни служи.

Някои от най-добрите книги за по-големи деца по темата с емоциите:

“Емоци-О!-метърът на Инспектор Крок” от издателство Мармот
Може би най-комплексната и аналитична книга за емоциите в нашата библиотека. Структурирана е като бележника на инспектор Крок, който разсъждава върху емоциите като анализира връзката между ситуация и последващо поведение. Много точен начин за представяне на децата какво са емоциите като низ от случки, действия и последствия.

“Какво са чувствата” издателство ФЮТ
Отново енциклопедия от чудесна поредица с капачета, която грабва вниманието на децата. Не е подходяща за най-малките, защото информацията е доооста като обем, но пък подхваща важни теми, дори тази за смъртта, и е много подходяща за по-големи деца.

“Двете кралства” от издателство Рибка
Една малко по-различна книга за емоциите, представени като барони, графове, графини и принцеси от кралствата на Щастието и Нещастието. Далеч от схематичността и много по-близо до философията, “Двете кралства” ни кара да се гмурнем във вътрешния си свят и да разсъждаваме.

Необикновената книга на емоциите” от издателство Робертино
Книгата е написана от невропсихолог и това ѝ личи. Илюстрациите не са онова, на което сме свикнали, и може би именно там е причината да грабват по необичаен начин. “Необикновената книга на емоциите” повежда читателя отвъд разпознаването им и учи на изразяване и справяне – една стъпка по-навътре в емоционалната интелигентност.

“Всичко за чувствата” и “Всичко за приятелството” от издателство Клевър Бук
Вкъщи нямаме предпочитания на художествена пред нехудожествена литература или обратното. Успяваме да грабим с пълни шепи и от двете. Предицата “Всичко за” ще бъде допълнена с още книги на български, но преди това препоръчвам да се запознаете с “Всичко за чувствата” и “Всичко за приятелството”, които в енциклопедичен вид ни превеждат през запознанствата, отношенията, емоциите и чувствата, и ни учат да поглеждаме от високо на междучовешките ситуации и собствените ни реакции.

Образователни материали и игри за емоционална интелигентност при децата

При различни обстоятелства в живота ни, може би бих избрала ентусиазирано да обучавам детето си вкъщи. Това, че в нашето семейство избрахме пътя на традиционното образование обаче далеч не означава, че домът ни не е изпълнен с прекрасни образователни материали и ресурси. Да отговоря на естествените интереси на сина ми е от първостепенна важност за мен. Структурираните занимания не са ни ежедневие, но има голямо значение как организираме средата, в която живеят децата. Ако те я изпълнена с ресурси като тези, интересът неизменно ще дойде с тях и ще се разгърне.

Любимите ми ресурси по темата за детска емоционална интелигентност са тук и съм убедена, че ще се ползват години наред:

33 Карти с емоции от Институт Итера
Картите са разделени на две, като образът на момченцето (Александър) представя базовите емоции (радост, изненада, страх, любов, отвращение, гняв, тъга), а момиченцето (София) допълва емоционалния спектър с още 26 нюанса на чувствата (като например здоволство, неувереност, приемане, тревога).
Образите за картите умишлено са изградени така, че децата да могат да се припознаят в тях. Ревю ще откриете тук, ако сте членове на “Нито ден без книжки”.

“Аз чувствам” карти от Carrot
Вкъщи все още нямаме тези карти с емоциите, но ги споделям, защото отдавна са приковали вниманието ми. Харесва ми асоциирането на чувства с цветове – самата аз работя изключително добре с визуални примери и смятам, че за децата може да бъде много ценно.

Карти “Емоции” – безплатен ресурс от Гери Боева
Картите на Гери сме препоръчвали в “Срещи за родители”, защото са чудесен безплатен ресурс, който можете веднага да имате с помощта на черно-бял принтер. С тях може да се играе и учи, а дори могат да се ползват като визуални контрастни стимулации за бебенца.

“Емоци-О!-метър” от издателство Мармот
Можете да свалите и принтирате безплатно този емоциометър от издателство Мармот, независимо дали имате книгата, или не. С него можете да повдигнете темата за интензитета на емоциите и да започнете да учите детето, че емоционалния свят не е черно-бял, а многопластов и комплексен.

Табло с емоциите от издателство Клевър Бук
Таблото на Клевър Бук е прекрасно. Особено подходящо е за работа в група или за ползване от педагози, психолози или други хора, които работят с много деца. Към таблото има стикери, в които децата могат да напишат имената си и да ги презалепват на различни места, спрямо това как се чувстват. Харесва ми, че към всяка емоция има по няколко усещания + предложения какво можеш да направиш, когато се чувстваш по определен начин.

Умен диск – емоциите от издателство Клевър Бук
С този умен диск могат да се измислят различни семейни игри и отново дава предложения как можем да се справим с различните емоции. Чудесно допълнение е към книгите или таблото с емоциите.


Надявам се някои от тези ресурси да успеете да вкарате в употреба. Понякога изглежда сякаш децата не се вълнуват от подобен подход и това е окей. Ще се повторя, но средата е важна и нека имаме доверие, че детето ще посегне към онова, което му е необходимо, за да се справи, но ние първо трябва да му покажем, че съществуват варианти. Дано сме достатъчно мъдри и търпеливи да съпроводим децата в този нелек път към опознаване на собственото си аз и хващане на живота в ръце.

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.