Menu

За мен

empirina е личен блог, в който намират място вдъхновяващи истории и ежедневни съвети за по-щастлив и изпълнен със смисъл живот. Посветен е на всички, които обичат да експериментират в търсене на нови начини да бъдат по-добрата версия на самите себе си. И на мен, за да си напомням, че хората сме комплексни същества и всичко, което правим има значение за личността ни.

По професия съм графичен дизайнер, специализирал в уеб и по-конкретно като UI/UX дизайнер в сферата на електронната търговия. През 2021 г. направих труден избор между две реализации, които обикнах еднакво силно, и от тогава павирам професионалния си път в сферата на детската литература.

  • През 2019 г. създадох общност за детска литература“Нито ден без книжки”.
  • Със стартирането на общността, с Анастасия Грозева – психолог и психотерапевт – стартирахме проекта “Срещи за родители”, който се превърна в установен формат за разговори за семейството, детската и родителската литература.
  • “Нито ден без книжки” бързо и устойчиво се превърна в най-голямата общност, посветена на детското четене в България
  • Работя с издателствата, които са ме впечатлили най-силно на нашия пазар и съм щастлива, че мога да бъда техен посланик.
  • Съ-основател съм в малката електронна книжарница и проект за детска литература – Ние, децата! – към момента замразен проект, но с надежда за бъдещи подвизи.
  • През 2022г. работих усилено по брандиране и създаване на официален мърч на “Нито ден без книжки” с талантливата илюстраторка Петя Евлогиева, а феноменалното лого на общността създаде на Велина Мавродинова.
  • Отворих първия си онлайн магазин – www.ndbk.bg – в който се подслониха мърчандайз продуктите, създадени за “Нито ден без книжки” общността.
  • През 2022г. наградите „Рицар на книгата“, които връчва Асоциация „Българска книга“, имаха следната причудлива особеност – много от тях бяха свързани именно с детското четене. Името ми да стои в един списък с Мария Донева, Регионална библиотека “Пейо Яворов” – Бургас, СОУ “Свети Константин-Кирил Философ”, гр. Русе, БНР и всички останали достойни номинирани е чест и отговорност, за която благодаря. Наградата посветих всички, с които заедно градим общността за детска литература “Нито ден без книжки”. Благодарна съм, че намираме по-често около какво да се обединяваме, отколкото какво да ни дели.
  • Преди 2022 да си отиде, създадох и дълго планирания активен календар за насърчаване на детското четене, а през цялата 2023г., като продължение и допълнение на календара публикувам внимателно подбрани селекции с качествени детски книги, разделени по теми.
  • Приех поканата на ozone.bg и всеки месец подбирам детски книги за специалната страница на “Нито ден без книжки” в онлайн магазина им. Вярвам, че с подобен подбор качествените детски книги влизат в повече домове.

За професионалния ми път ще откриете подробна история тук.

Гостуване и разговори:

Посланик на издателствата

Дългосрочната работа с някои от най-четените у дома издателства зарежда творческата ми енергия и ми дава възможност да създам по-широк поглед над книжния пазар в България, за да мога да бъда по-полезна на всички в общността.

Брандове, с които съм работила през годините

Този тип работа не се превърна в постоянна заетост за мен, но да откривам общи интереси с хората, които градят брандове, храни откривателят в мен. Затова и тези работни ангажименти са истинско удоволствие и с радост ги поемам, когато имам възможност и само при взаимно одобрение.

Имате идея, която можем да реализираме заедно или просто искате да поговорим?
Пишете ми на pirinavodenicharova [at] gmail.com