Menu
#НитоДенБезКнижки / Детство + Родителство / Идеи

Детските книги, които заслужават внимание и си струва да подарите

Книги за подарък.

Мога да говоря за детски книги с часове и да препоръчам поне 50 от раз, но ще се постарая в този списък да събера едни от най-новите и качествени заглавия на сцената на детските книги в България, за да ви дам добри идеи за подаръци покрай празниците, а и не само. Разделям ги във възрастови категории, за да ви бъде по-лесно да изберете.

Книги за деца от 0 до 2 години

Предица “Седмицата на мишлето” | Издателство Рибка

Когато Матей беше бебе, аз му четях книгите на Ил Сунг На, отново от издателство Рибка, но те не се преиздават. За щастие обаче Катя Антонова (автор още на (Феята от захарницата, Двете кралства, Рибка, Принцесешки истории) е сътворила пореден шедьовър, подходящ за най-малките. Книгите са с картонени страници, кратки текстове и нежни илюстрации.

Поредица “Точната книжка” | Издателство Емас

По създаването на тази поредица е работил психолог и много достоверни източници я препоръчват за най-ранна възраст.

Моят първи Елмър | ИК Жанет-45

Поредицата за карирания слон Елмър има важно място във всяка къща с деца, а с картонената книга “Моят първи Елмър” можете да дадете чудесен старт на колекцията си още докато детето е бебе.

Патилата на метлата | ИК Жанет-45

Обикновено не съм фен на адаптирани версии, но тази е много забавна и подвижните ѝ елементи ще се харесат на най-малките деца. Имайте предвид, че много малки деца обаче не успяват да са достатъчно внимателни с книгите и тук има риск от скъсване.

Книги за деца от 3 до 5 години

От сърце | Издателство Мармот

Винаги съм вярвала, че този свят има нужда от повече хора с добри сърца. Съвсем естествено ми се струва чуедсна идея да четем на децата си книги за добротата като тази. Книгата обединява 38 илюстратора от цял свят в една обща кауза – да подадем ръка на бежанците, които имат нужда от подкрепа и приемственост.

Издателство Мармот имат страхотни предложения в комплекти, а конкретно “От сърце” можете да откриете в:

Няма дракон в тази приказка | ИК Хермес

Забавна история, чийто хумор се схваща дори от най-малките деца. Драконът е пример, че всеки може да намери своето място и призвание, стига да е достатъчно търпелив.

Денят, в който пастелите си тръгнаха | ИК Хермес

За Оливър Джефърс мога да пиша поеми, толкова много го харесвам. Много се зарадвах, когато разбрах, че поредна негова книга ще бъде издадена на български. Писах подробно ревю за Денят, в който пастелите си тръгнаха, ако имате нужда да се убедите колко е хубава и колко много труд има между страниците ѝ.

Уини и Уилбър | Издателство Timelines

Препоръчах историите на вещицата Уини и нейния черен котарак – Уилбър на много приятели и познати, и всички са очаровани. Но по-важното е, че децата са очаровани. Илюстрациите са изключително детайлни и същевременно ненатоварващи, а приключенията, в които тази сладурска дружинка се вкарва нямат край. Очаквам новите с нетърпение!

Поредица Малки хора, големи мечти | Издателство Timelines

Поредицата “Малки хора, големи мечти” се издаваше в България от издателство Timelines, но за съжаление издаването й е преустановено – доколкото аз съм запозната – поради малкия интерес. Все още обаче можете да се сдобиете с четирите страхотни книги, преди да са се изчерпали навсякъде.

Поредицата е подходяща за деца над 2 години – илюстрациите са семпли, текстовете са кратки, а историите са представени по достатъчно лесен, но интригуващ начин. Преводът е много добър, печатът е на много високо ниво. Аз лично ужасно съжалявам, че няма да видим на български и останалите заглавия от поредицата.

Мама на детска градина | Издателство Дакелче

Книгата е много подходяща за периода на адаптация в детската градина, който за повечето деца се случва именно във възрастта между 2 и 3 години. Актуална е обаче и с оглед настоящите събития – когато децата прекарват дълги периоди, в които не ходят на градина и при някои от тях се налага повторна адаптация.

Момиче Буболече | Издателство Дакелче

София Спенсър, самото Буболече, разказва своята история в удивителната и красиво-илюстрирана книга, посветена на любовта към буболечките, която то детско любопитство може да прерастне в професионална реализация. Вдъхновяваща, емоционална и силна, тази история заслужава място във вашия дом. По книгата можете да измислите различни занимания, като прерисуване на буболечки например.

Кучето детектив | ИК Жанет-45

Книгата на Джулия Доналдсън, която ме впечатли истински, беше именно Кучето детектив. Илюстрациите на Сара Огилви приковаха погледа ми, а гениалния превод на Мария Донева бързо спечели всички удома. Още по-удивително е, че книгата е в подкрепа на библиотеките и историята показва на децата тези магични помещения, където запалените читатели могат да се потопят сред аромата на книги и да прочетат всичко на света съвсем безплатно.

Книги за деца от 6 до 8 години

Поредица Агата | Издателство Мармот

Още нямаше и една издадена книга от тази поредица, когато аз започнах да се вълнувам за нея. Първите копия бяха достъпни на Алея на книгата през септември и веднага ме спечелиха. Тогава ми се прииска да имах дете, което започва първи клас или поне самата аз да бях първи клас сега, когато има такива истории за четене от деца!

Агата е поредица от 12 книги – за всеки месец по една. Стартираме през септември, когато Агата започва своето приключение в училище. Във всяка книга тя се сблъсква със ситуации от живота, които биха могли да се случат на всеки и кара читателите да съпреживяват. Изключително добър подход в чувствителните периоди на децата е да им четем за потенциални ситуации, в които могат да попаднат. А защо не и сами да си четат? Поредицата е подходяща за начинаещи в четенето – има много добро шрифтово оформление и обем на текста (около 50 страници на книга, разделена на отделни глави).

Поредица Кратки пътеводители в биографии забележителни | Издателство Timelines

Ако сте като мен и смятате, че за децата е много вдъхновяващо да четат биографии – тази поредица е за вас! Защо вдъхновяващо? Защото това е достъпен начин да покажем на децата, че по света ходят едни съвсем обикновени хора, които всъщност създават забележителни неща.

Приказки за безстрашни момичета | ИК Хермес

Авторката потапя читателите в свят, където главните героини са жени – необикновени, безстрашни, силни и безкрайно любопитни персонажи. Брадаманте, Унанана, Моли Упи и останалите не разчитат на принцове и рицари. Вместо това, сами решават проблемите си и поемат контрол над съдбата си.
Не бих определила книгата за момичешка. Струва ми се точно толкова важно такива истории да се четат и на момчета.

Прочетете пълното ми ревю на Приказки за безстрашни момичета тук.

Поредица Заек и Мечка | Издателство Timelines

Четирите книги от поредицата Заек и Мечка са толкова разнообразни сами по себе си, че препоръчвам всяка една от тях, както и всички на куп. Героите са полюсни (противоположни) в характеристиките си и това е сигурна рецепта за динамични истории и, в случая, много, много искрен смях за цялото семейство.

Ревю за цялата поредица ще откриете тук.

Едно коледно желание | Издателство Таралеж

Имам много категорично мнение по отношение на коледните книги и то е – с тях не бива да се прекалява. Мила традиция е всяка година да се сдобивате с една или две книги на коледна тематика, спрямо възрастта на детето. Тази година препоръчвам Едно коледно желание, защото отразява една моя много силна вяра, че когато си пожелаваш нещо, трябва да си го пожелаеш с цялото си сърце и душа. Красива и стойностна, тази книга ще остане в библиотеката на детето ви, дори когато то самото вече не е дете.

Книги за деца от 9 до 12 години

Ото и Дрипльовците. Гората на изчезналите неща | Издателство Мармот

Всички знаем, че чета детски книги за себе си. Когато обаче те са за възраст, по-голяма от тази на сина ми (в момента 3г.), автоматично ги считам за мои, без да ми мигне окото. Печатът на книгата е пленяващ – кориците са релефни и с гланцирани елементи, а цветовете са толкова добре подбрани – само от тях можеш да разбереш, че в тази книга има магия. Има и вълци, и вещици, и дракони и всякакви чудаци! Подходяща е за деца между 8 и 12 години. Тъкмо като за мен. 🙂

Издателство Мармот имат страхотни предложения в комплекти, а конкретно “Ото и Дрипльовците. Гората на изчезналите неща” можете да откриете в:

МОРЕ | Издателство Дакелче

Ако ще подарявам енциклопедия, тя ще е от Издателство Дакелче. За почитателите на морето и всичко, свързано с него, МОРЕ е книгата, която трябва да присъства в билбиотеката. Детайлна, информативна и издържана на много високо ниво. Подходяща е за подарък, независимо от възрастта – ще се ползва вечно.

Поредица Лиско Лис и приятели | Издателство Рибка

Вкъщи имаме семейна философия – на всеки му е трудно. Звучи много просто и плоско, но всъщност не е. Зад тези думи ние влагаме смисъла на оценяването на чуждия труд, независимо какъв е той. Уменията, опитът, дори отношението са все неща, които се учат, а понякога отнемат години, за да успееш. Лиско Лис и приятели ще преведат децата през истории, които ще им покажат точно това по достатъчно забавен начин, че да задържат вниманието им и с достатъчната сериозност, че да го възприемат.

Приказка за долната земя | Издателство Ciela

Щом са замесени Мира Мирославова и Studio Zmei, аз няма как да остана безпристрастна. Приказка за долната земя звучи толкова вълнуващо, че отново я искам за себе си. За съжаление още не съм се сдобила с нея, но ще ѝ дойде ред съвсем скоро, а с вас я споделям, защото съм убедена, че ще остави отпечатък у всеки начинаещ читател.

Небивалици с буквите от А до Я | Издателство ФЮТ

Цвета Брестничка мога да държа отговорна за един следобед, в който челюстта ми се схвана, а коремът ме заболя от смях. Не помня момент в живота си, на който да съм попадала на по-добри и по-забавни небивалици от тези, побрани в азбучната ѝ книга. Огромен плюс е, че не само детето, но и вие ще обогатите речника си с неподозирани български думи.

Моите красиви рога | Издателство Мармот

Разбирам защо тази книга беше с изчерпан тираж, а още по-добре разбирам защо има ретираж. Историята за еленът с един рог – Ву и неговите приятели носи на семействата важни теми за дискусия – за приятелството, за порастването, за важността и силата на това да бъдеш себе си. С текст от Радостина Николова, редакция от Албена Раленкова и илюстрациите на Мелина-Елина Бондокова, книгата има страхотен завършен вид и заслужава някой по-преден рафт в библиотеката ви.

Книгата е носител на наградата „Бисерче вълшебно“ за 2017г. – категория „Мечтатели“

Издателство Мармот имат страхотни предложения в комплекти, а конкретно “Моите красиви рога” можете да откриете в:

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.