Menu
#НитоДенБезКнижки

Поредица: Заек и Мечка

Не събирам поредици самоцелно, защото не смятам, че има резон в това. Хигиената при избора на книги винаги ми е била важна, но още по-важна ми е, когато става дума за детски книги. Сред родтелите циркулира едно безпочвено вярване, че ако нещо е създадено за деца и се продава, значи е добро за тях. Реалността обаче е друга и да бъдем критични към всичко, което обгражда децата ни е много важно. Книгите не са изключение, напротив.

Да се върнем на поредиците. Съветът ми към всеки родител е да мили за всяка книга поотделно, дори тя да е част от поредица. Рядко децата ни имат нужда от всички книги в дадена поредица. Всъщност ще забележите, че рискуваме да им стане досадно, ако ги засипваме с подобни книги.

Някои малки поредици обаче дори вкъщи намират своето място в комплект.

Четирите книги от поредицата Заек и Мечка (издателство TIMELINES) са толкова разнообразни сами по себе си, че препоръчвам всяка една от тях, както и всички на куп. Героите са полюсни (противоположни) в характеристиките си и това е сигурна рецепта за динамични истории и, в случая, много, много искрен смях за цялото семейство.

Заекът е сприхав, непостоянен в решенията си, първичен нервак. Мен ако питате – загубен е без Мечката. Тя пък е толкова флегматична, спокойна и разумна, че понякога може и вас да изнерви.
Тези двамата не са героите, които се впускат в приключения. Те сами ги намират и им се случват, за да разтърсят спокойното им ежедневие, да ги запознаят с нови приятели и да ги научат на ценни качества в този живот.

Ако все още нямате от тези съкровища вкъщи, съветвам ви да ги започнете в този ред от горната симка.

Книга първа: ЗИМА – Заешки вредни навици дребни
Това е книгата, в която Заек и Мечка се запознават, първото им приключение заедно.

Книга втора: ПРОЛЕТ – Вредител в нашата обител
Тук към дружинката се присъединява Кълвачка – страхотен образ, който съпътства Заек и Мечка в следващите им случки.

Книга трета: ЛЯТО – Летяща закуска в атака се впуска
Заек се страхува изключително много от еднаа мъничка, похъркваща совичка. Дори измисля щуротия да я хвърлят в затвора, защото очаква да ги убие, но накрая завършват с много смях и ново приятелство.

Книга четвърта: ЕСЕН – Хапещ нападател или нов приятел
За пореден път в картинката се включва нов приятел – този път това е един изключително сериозе бобър, който има много важна работа, а дърветата в гората не спират да падат.

Отбелязвам поредността със сезоните, защото ми направи силно впечатление, когато събрахме колекцията. В нашето семейство обикновено голяма част от начина ни на живот се подчинява на сезоните и техните специфики, затова считам, че тези книжки са чудесно попълнение в библиотеката ни. Освен това, кой няма нужда от малко смях в днешни дни?

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.