Menu
#НитоДенБезКнижки

Приказки за безстрашни момичета

Засега съм майка на едно момче, но знам, че ако имам момиче някога, ще искам тя да порасне независима, самоуверена, свободна, умна и това да ѝ даде възможността да държи живота си в ръце. Именно там смятам, че се крие щастието, истинската любов и други магии.

ИК Хермес ме очароват за пореден път с изданието Приказки за безстрашни момичета от Анита Ганери. Авторката потапя читателите в свят, където главните героини са жени – необикновени, безстрашни, силни и безкрайно любопитни персонажи.
Брадаманте, Унанана, Моли Упи и останалите не разчитат на принцове и рицари. Вместо това, сами решават проблемите си и поемат контрол над съдбата си.

Изпълнението на книгата е луксозно – с твърди корици и висококачествен печат, можете да бъдете сигурни, че ще остане в библиотеката на детето, дори когато то вече не е дете. Илюстраторката – Хуа Лей – видимо е приела работата присърце, защото рисунките между страниците са в изключителен, разпознаваем стил.

В книгата ще откриете някои познати приказки, като например историята на Моли Упи, която досущ като Малечко Палечко успява да надхитри великана. Но съм убедена, че повечето ще ви изненадат. Историите са от различни краища на света – напимер за Аталанта, бързоногата ловджийка от Аркадия, Гърция или Нана Мириам, която се борила с хипопотам в Западна Африка.

Не бих определила книгата за момичешка. Струва ми се точно толкова важно такива истории да се четат и на момчета. Защото искам синът ми да порасне в свят, изпълнен със смели хора, хора с кураж, обичащи хора, независими хора. Или поне да му дам широко поле да мечтае за този свят, за да може някой ден да допринесе за осъществяването му.

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.