Menu
#НитоДенБезКнижки

История на Рока: За големите фенове и малките пънкари

The History of Rock (for Big Fans and Little Punks) е книга, финансирана през платформата Kickstarter, за да се появи във Великобритания през 2018 година и добре, че е станало така, за да можем и ние да ѝ се радваме на български 5 години по-късно, благодарение на издателство “Робертино”.

“История на Рока: За големите фенове и малките пънкари” е книга, предназначена за четене от деца и създадена с надеждата да обединява семействата през литературата и музиката. И със сигурност успява да го постигне – вече го усетихме у дома.

Разглеждайки книгата заедно, гледайки видеата и слушайки препоръчаните песни, децата ще се забавляват на музиката, която техните родители обичат. Съдържанието на книгата е простряно на над 100 страници, а феновете могат да се насладят на над 150 илюстрации и стотици любопитни факти за рок музиката в продължение на 70 години (от пионерите през педесетте години на XX. век до ден днешен). “История на Рока” показва и разказва за най-изтъкнатите изпълнители и групи от всеки период в историята на рок музиката, както и от други жанрове и артистични движения, които са повлияли музикалната рок сцена.

Автор на книгата е Рита Набаис, която има опит с книгоиздаването – през ръцете ѝ са минали над 60 книги. Илюстраторката Йоана Раймундо е фен на рок музиката и веднага откликва с ентусиазъм на предложението за създаването на подобна книга. Двете подбират, илюстрират и подреждат най-важните и влиятелни рок групи и соло музиканти от 50-те години на миналия век, включвайки артисти като Elvis Presley, David Bowie, Lou Reed, Björk, и групи като Nirvana, U2, Talking Heads, Breeders, The Prodigy, Sonic Youth, Metallica, The Beach Boys, The Clash и още много.

В края на книгата са поместени специални секции: “Музикални жанрове” – с кратки описания за всеки, както и “Речник” – където са поместени обясненията на думи като “адаптер”, “продуцент”, “джубокс”, “турне” и др.

Рита и Йоана лично подбират парчета от стотици изпълнители и групи, за които разказват в книгата, за да създадат разширен плейлист с над 1000 песни. Плейлистът може да бъде открит в Spotify през този линк.

“История на Рока: За големите фенове и малките пънкари” от изд. “Робертино” се превърна в “настолна книга” у дома. Държим я на някое нощно шкафче или на холната маса и често я разгръщаме – четем, а после слушаме музика и се забавляваме. Авторката и илюстраторката са постигнали отлично целта си – да създадат една интересна, вълнуваща и сплотяваща семействата на рокаджиите книга. Благодаря им за този труд!

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.