Menu
#НитоДенБезКнижки / Детство + Родителство / Идеи

Четем всеки ден… у дома – инициатива за споделяне на добрите фамилни практики

С Вал Стоева и екипа на Фондация “Детски книги” се вдъхновихме от всички всички членове на общността #НитоДенБезКнижки, и заедно стартираме рубриката Четем всеки ден… у дома в сайта www.detskiknigi.com

Имаме предизвикателство за вас, както и награди, така че продължавайте да четете!

Детските книги. Свят безкраен, необятен и споделен.
Приоритизирам последното.
Четенето на деца никога не е просто това.
Четенето е близост, грижа, дори игра.
Плаване в света на въображението, спокойствие, справяне с проблеми, показване на обич. Заедност. ❤

И все пак, как да мотивираме онези, които се колебаят или не са съвсем наясно с ползите от споделеното четене от ранна възраст?

Ние с екипа на Detskiknigi.com, от известно време си задаваме този важен въпрос. А понеже няма нищо по-заразително от личния пример, съвсем естествено се насочихме към възраждане на рубриката със споделен опит, която се надяваме с ваша помощ да прерасне в национална инициатива.

“Четем всеки ден… у дома”

Споделете вашия личен опит и вдъхновете другите да инвестират в детското развитие чрез четене!

Как да се включите в “Четем всеки ден у дома”? Ако сте майка, баща, по-голям брат/сестра, баба, дядо, леля, чичо, братовчед, споделете как четете с бебето и малкото дете в семейството!

1. Представете се!

Разкажете ни с няколко изречения за вас и детето ви, за да ви представим подобаващо.

2. Разкажете ни как започна съвместното четене с детето.

Защо решихте да поставите книгите на дневен ред в живота му, какви са ползите за детето и за вас? Имате ли някакви ритуали при четене? Как избирате книгите?

3. Не пропускайте да ни споделите и своите страхове и притеснения, свързани със съвместното четене.

Именно тези лични истории показват, че всички се сблъскваме с предизвикателства (например, да се чувстваме нелепо, че четем на малкото бебе, което не дава признаци да му е интересно).

Всякакъв формат е приемлив – разказ, снимки, видео. Изненадайте ни! Може точно вашият разказ да се превърне във вдъхновение за някой друг, а всяко дете, привлечено за каузата на четенето, си заслужава усилията!

Ако се решите да споделите как и кога е започнало пътешествието на вашите деца в света на книгите, как четете заедно, специалните ви ритуали, любимите ви книги, пишете ни на read@detskiknigi.com.

Четем заедно (личен архив Detskiknigi.com) / Снимка: Emotion-studio.com

Всяка седмица с помощта на Вал Стоева ще избираме и публикуваме по една история, която трогва, впечатлява и вдъхновява самите нас да четем още повече с децата си. Тази история ще носи на своя автор подарък детска книга, съобразена с възрастта на детето и подбрана внимателно от екипа на Detskiknigi.com.

Е, готови ли сте да вдъхновите останалите, за да променим заедно бъдещето на децата ни?

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.