Menu
#НитоДенБезКнижки / Идеи

Впечатляващи книги за деца от 0 до 8 години

Синът ми към днешна дата е на почти 5 години и в момента се намира на кръстопът между 2 възрастови категории – тази от 2 до 5, в която децата се впечатляват много от картинни книги, и следващата – от 5 до 8, в която започват да търсят по-заплетени сюжети, по-задълбочено развити персонажи и по-комплексни истории като цяло.

Често си съставям мислен списък с любимите ни книги през годините, които са оставили следа или дори не спираме да четем и до днес. Имаме дори бебешки книжки в домашната ни детска библиотека, към които се връщаме. Стойностната детска литература остава във времето и няма нужда да се затрупваме с книги, а просто да подберем правилните такива за нашето дете. С апел да използваме библиотеките повече и да пазаруваме разумно, и с много любов, съставям този списък черно на бяло, за да ви е лесно да се връщате към него, когато ви потрябва. 🙂

Книги за деца от 0 до 2 години

Любимият ми формат бебешки книжки са от типа “board books” – квадратен формат, удобен за четене/разглеждане във всякакви пози, подходящ както за малки детски ръчички, така и ненатежаващ в родителските; изцяло картонени, стабилни страници.

Други много предпочитани бебешки книжки от родителите са тези с подвижни елементи или отварящи се капачета. Тук много важна е качествената изработка, защото книжките за най-малките на първо място трябва да отговарят на критерия за здравина.

Аз винаги обръщам внимание на илюстрациите, като за най-мъничките бебенца бих избрала такива на бял фон за максимален контраст – те ще грабнат най-сигурно интереса на новородените очички. 🙂

Категорично избягвам книги с илюстрации тип clipart – готови отделни изображения, “сглобени” в сцени към даден текст. Ниското качество на илюстрациите личи отдалеч, а съвсем лесно се разпознава с малко повече опит и сравнено с наистина добра работа на художници и илюстратори.

 • Поредица „Здравей, щастие!“, изд. “Ракета” към септември 2022г. предстои да се появи, но вече е налична за поръчка в сайта им. Книжките са точно от гореспоменатия тип board books и имам високи очаквания към тях.

Книги за деца от 2 до 5 години

Категорията книги за деца от 2 до 5 години винаги е била много широко понятие, защото това е възраст, в която децата много се променят, и както е възможно едно дете на 5 години да не харесва нищо от това, което е харесвало на 2 години, така и може да се впечатли от книги за по-малки или по-големи от него деца. Подборът тук е с особено подчертаване на картинните книги, които в тази възраст (а и във всяка друга, според мен) са незаменими и изключително обогатяващи.

Малко повече за картинните книги писах в този брой на “Нито ден без книжки” бюлетин.

 • Започвам селекцията с книги на Оливър Джефърс, който за мен е гений на детската литература на нашето време. Невероятен човек, който видимо е запазил истински частица детско в себе си. Да пишеш и рисуваш за деца по този начин е огромна дарба, освен труд и нюх. За съжаление, свободно към момента на българския пазар може да закупите единствено “Денят, в който пастелите си тръгнаха”, изд. “Хермес”, останалите нямат тираж и са спряни от печат.

Великолепната поредица на Джори Джон и Пийт Осуалд ни радва, благодарение на изд. “Таралеж”:

 • “Лошата семка”
 • “Доброто яйце”
 • “Якото бобче”
 • “Мързеливият картоф”
 • “Умната бисквитка”

Още няколко любими поредици/серии:

Книги за деца от 5 до 8 години

С условието, че все още нямам личен родителски опит с дете над 5 години, направих този подбор спрямо това какво чета аз и какво започва да се нрави на сина ми, който вече е почти на 5 и трансформира книжните си интереси в последните месеци.

Книгите за деца над 5 години са от голяма важност поради факта, че това е времето, в което те ще започнат да се превръщат от само слушатели в слушатели и читатели. Аз нямам намерение да спирам да чета на/със сина си в близките много години, но усещам как за мен като родител става все по-важно да виждам, че детето искрено се забавлява с книгите редовно, има собствен вкус и знае колко е важно качеството на литературата, която избира да чете(м).

Поредици за слушатели и читатели:

Наистина големи книги за малки деца. И за големи деца като мен, които никога не са спрели да харесват детските книги.

“Хари Потър” – колекционерските издания с илюстрациите на неповторимия Джим Кей

С условието, че не са за деца на 5 в никакъв случай, а и често дори на 8-годишните би им било рано за тях, включвам тук любимите ми издания на “Хари Потър” от изд. “Егмонт”, които държат правата на поредицата за България.
Ако сте фенове на света на магията на Роулинг и все още не сте попадали на тези издания, погледнете ги. За малките читатели са по-скоро неподходящи, ако искате да ги четат сами, защото форматът им е огромен и книгите са доста тежки. Стойността на илюстрациите и оформлението обаче носи несравнимо удоволствие за всички ценители и ги препоръчвам горещо.


Как да пазаруваме детски книги?

 • залагайте на издателства, които имат подход на уважение към децата – следете ги и изисквайте от тях
 • обръщайте внимание на изработката на книжното тяло и бъдете критични към нея
 • помнете, че понякога е по-добре да имате една книга за 40 лв., отколкото 4 книги по 10 лв.
 • никога не купувайте цели поредици накуп, ако не сте абсолютно сигурни, че детето ще хареса книгите
 • не събирайте поредици самоцелно, колкото и да е изкушаващо удоволствието да ги видите подредени на рафта
 • пазарувайте с мярка, все пак книгите са вещи, а планетата ни няма нужда от заявка за излишни количества в домовете ни
 • не купувайте нещо, само защото е на промоция

От къде да купуваме детски книги?

Ако искаме да виждаме още прекрасни книги от любимите ни издателства, можем да се постараем възможно най-често да поръчваме книги директно от тях – така знаем, че с парите ни подкрепяме директно и изцяло издателите. Не случайно всички линкове в този пост са директно към техните сайтове.

Следете събитийния календар на АБК (Асоциация “Българска книга”) и се опитайте да организирате покупките на книги в рамките на изложенията: “Пролетен базар на книгата”, “Алея на книгата”, “Софийски международен панаир на книгата”. Тогава не само подкрепяте издателствата директно, но и спестявате логистични разходи – както на тях, така и на себе си; спестявате и излишни опаковки на планетата. 🙂

👉 Ако все пак искате да пазарувате книги на куп, то най-вероятно удобното за вас място е онлайн магазинът Ozone. Тогава ви предоставям промо кода KIDSBOOKS, който важи за почти всички продукти в сайта, не само за книги.

Ozone.bg избраха да подкрепят “Нито ден без книжки” и изплащат 5% от поръчките с кода за дейността на общността. Всяка поръчка с този код е огромна подкрепа и ви благодаря, че го използвате! ❤

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.