Menu
#НитоДенБезКнижки

Три детски книги за животни на нетипични теми

Вкъщи имаме няколко енциклопедии за динозаври, няколко книги за буболечки, няколко книги за справяне с детските страхове, много книги за приятелството и любовта, книги за опазването на природата… Погледнах тези три книги, случайно скупчени заедно, и се замислих, че това са книги на теми, за чието съществуване вероятно твърде малко хора подозират.

“Дивите животни на града”, издателство „Българска илюстрация“

Чудно защо, всеки ден наблюдаваме дивите животни на града, а никога не ми е хрумнало да потърся книга по темата. Тя се появи в целия си блясък неотдавна, при това създадена изцяло на родна почва. „Дивите животни на града“ е написана от Елена Павлова и изрисувана прекрасно от Милена Радева. Илюстрациите са почти като живи и ми се иска да имам още един чифт очи, за да мога да ги гледам, докато чета.

Авторът споделя, че приказките от книгата, с изключение на една, са по истински случаи, свързани с реални пациенти в „болницата за животни“ и с техните спасители, доктори, рехабилитатори. Още с първото прелистване ме впечатли, че е разказана историята на двете лъвчета – Терез и Масут – които бяха родени в зоокъта в Разград, а след това транспортирани в спасителен център в Холандия. Проследявах историята им в реално време и това, че ги познах само по рисунката, говори достатъчно за качеството и високото ниво на илюстрациите.

Тази книга, освен, че има специално място в домашната библиотека на съвременните семейства, си има и кауза – приходите ще бъдат дарени за спасяването и рехабилитацията на диви животни, пострадали в нашата, човешката, изкуствена градска среда.

“Опашати непознати”, издателство Меченосец

“Опашати непознати” е книгата, която ми напомни за една моя бурна реакция преди години. Впуснала се бях в интернет битка да обяснявам, че както хората, собственици на домашни любимци, трябва да имат отговорност към всички наоколо, така и ние, като общество, сме длъжни да имаме обща култура по темата с животните и кучетата в конкретика.

Събина Георгиева (автор) и Силвия Иванова (илюстратор) ни превеждат с приятни рими през историята на 5 кучета, които не се държат слако и мило, както сме свикнали да си ги представяме. Показват и разказват, че зад поведението на всяко едно от тях се крие история със смисъл и обяснение.

От издателството (Меченосец) казват, че това е книга за кучетата, емоциите и преодоляването на бариерите. „Опашати непознати” е книга, посветена на пет кучета. Те са много различни помежду си, но ги свързва едно – неприветливото им поведение. Ядосани, шумни, унили, уплашени, тези кучета се дистанцират от нас, хората. Когато се вгледаме по-внимателно обаче, се оказва, че зад всяка негативна емоция се крие причина.

Смятам, че в книгата е засегната тема, която е от голяма важност, особено при отглеждането на емоционално интелигентни деца, които уважават чуждите граници.

Всеки има своята история. Същото важи и за кучетата, с които се разминаваме почти постоянно. Добре е да го знаем, да си го напомняме и да обсъждаме тази тема с децата. Като собственик на куче, бих помолила всеки родител да научи детето си да пита собствениците на кучета дали въпросното животно може да бъде погалено. И да не се разочарова, когато отговорът е “не”, защото всяко живо същество има правото на лично, неприкосновено пространство. А когато научим децата си на това, те ще могат да изградят и свое такова.

“Удивителни животни по света”, издателство Робертино

Корицата на книгата на Сабина Конечна и Яна Нова ми стана любопитна с цирковото си излъчване. От рисунките лъха на забавление и симпатична странност. В книгата се запознаваме с различни животни, като например жаба с хубави мустаци, пеперуда, която прилича на птица, риба със собствена светлина, гущер с три очи.

Всяко животно е представено с увлекателен текст, но можете да я разглеждате и просто като албум, който да коментирате с детето.

Книгата е разделена на няколко категории, спрямо “суперсилите” на животните. Цели 64 страници с удивителни животни, за които не само може да четете, но и да измислите различни игри.

Ето една идея: разпечатайте реални снимки на животните от книгата и ги прикрепете към съответните страници. Децата ще изпитат още по-голям възтогр, когато разберат, че тези животни наистина съществуват.

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.