Menu
#НитоДенБезКнижки

Защо на картините не им трябват заглавия — книга за изкуството, вдъхнвена от въпросите на децата

Докато Ряпата се опитва да открадне писоар на име “Фонтан”, за да подсигури неподозирайки възможност на Професора да подмени и открадне един оригинал на Казимир Малевич, Ники и Ема се разхождат в галерията с баба си и дядо си, и коментират с любопитство заобикалящите ги произведения на изкуството. Да! Точно от тази книга за изкуството имаха нужда децата над 8 години!

Издателство “Ракета” се отличават със смелите си решения за детско книгоиздаване в България. Техните книги са толкова далеч от “Дисни” стила на илюстрации и захаросани истории, че много възрастни не успяват да ги обработят. За щастие, децата не са възрастни – нямат нашите предразсъдъци, съответно нямат и нашите блокажи по отношение на съдържанието, което консумират.

Защо на картините не им трябват заглавия

„Защо на картините не им трябват заглавия“ е книга, вдъхновена от въпросите, които децата задават за изкуството. Тя ще ви разсмее, ще ви впечатли и ще ви разкаже любопитни факти за картини, художници и виртуозни кражби.

Заглавието е носител на наградата „Магнезия Литера“ 2015 за книга на годината, а нейните създадетели – Ондржей Хорак и Иржи Франта имат специална мисия – да обърнат гръб на традиционното разделение на различни епохи и стилове в изкуството. Точно както в интернет децата възприемат много неща чрез взаимоотношения и контекст, така и галериите трябва да реагират на тези промени, смятат създателите на книгата.

Галерията, която Ема и Ники посещават е нетипична, защото в нея творбите на Клод Моне, Кацушика Хокусай, Едвард Монк, като и на много други съвременни европейски и американски художници висят една до друга.

И докато бабата и дядото на децата влизат в ролята на гидове и коментират с внуците си изкуството, в комикс стил паралелно се развива криминален сюжет, в който Ряпата, който току-що е излязъл от пандиза, се кани да открадне прочутия писоар на Марсел Дюшан.

Къде се срещат двете действия и до какви още разсъждения довеждат, ще оставя на вас да проверите.

„Защо на картините не им трябват заглавия“ описва важните етапи от развитието на модерното изкуство, а благодарение на тесктовата и визуалната си пъстрота далеч не звучи като скучен урок в училище. нигата залага на естественото желание на децата да питат, търсят и мислят.

След края на историята читателите ще открият приложения с най-прочутите кражби на книги, показалец на личностите и художествените направления, както и галерия с художествени произведения.

– Винсент ван Гог. Точно четях нещо за него, преди да излезем. Страшно ми хареса
една негова картина. Не, не една, повече картини. Името му е едно такова странно.


– Сигурно знаеш, че е нарисувал най-хубавите си творби във Франция, но е родом
от Холандия. Там това име се среща доста често.


– И той ли спада към импресионистите? Питам, че да не сбъркам утре – каза Ема и
отбеляза нещо в тетрадката си.


– Не. Според мен той не спада към никое течение и направление, не може да бъде
класифициран. Бил е уникален, за свой лош късмет.

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.