Menu
#НитоДенБезКнижки

“Невероятните приключения на десет чорапа ( 4 десни и 6 леви)” от Юстина Беднарек и Даниел дьо Латур

За светът на чорапите в детската литература са изписани множество страници и са нарисувани не по-малко рисунки. В някои случаи чудовища крадат чорапите ни или пък се оказва, че те преминават през магически портал, когато се докоснат до барабана на пералнята. В една от най-забавните книги по темата – Невероятните приключения на десет чорапа ( 4 десни и 6 леви) от Юстина Беднарек и Даниел дьо Латур – чорапите водят свой собствен живот, точно както мечтите на децата, а кое е общото между тях четете по-долу…

Издателство “Ракета” се фокусират върху подбора и издаването на селекция от луксозно издадени детски книги от световни и български автори и илюстратори. “Големи книги за малки деца” ги наричат и имат пълното право да го правят. Техните книги са еталон за качество, а за мен, като родител, най-важното е, че се появяват теми по дълбоки теми, които насърчават не само четенето, но и разговорите с децата.

Невероятните приключения на десет чорапа ( 4 десни и 6 леви)

Юстина Беднарек и Даниел дьо Латур, съответно автор и илюстратор на “Невероятните приключения на десет чорапа ( 4 десни и 6 леви)”, са имена, които покоряват цяла Европа с тази тъй забавна и същевременно философска книга.

Книгата е написана в глави, всяка от които разказва историята по пътя към мечтите на един чорап. Един по един, чорапите стават 10. Десет различни житейски философии, десет различни примера, че мечтите се сбъдват, десет източника на смях и десет мотиватора за това децата да дерзаят. И поне пет вечери четене преди заспиване, защото знаем, че често се случва “мамоооо, само още една глава!”.

Книгата е най-подходяща за деца между 6 и 10 години, макар че аз не бих се ограничила в този диапазон. Може да бъде четена с деца над 4-5, които не се отегчават от по-дългите текстове. Илюстрирана е прекрасно и богато, за да могат любителите на рисунките да вземат максимума от преживяването между страниците. Идеална е за децата, които правят преход между картинни книги и по-дълги истории, при които също отделните глави и многото рисунки са тъкмо това, от което имат нужда. За прохождащите читатели би била съвсем подходяща, не само заради форматирането, а и заради забавлението, което ще ги насърчи да четат още и още.

Въобще живял ли си, ако нямаш поне една книга за чорапени истории в библиотеката? И въобще бил ли си родител, ако не си насърчил всячески детето си по пътя към мечтите му?…

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.