Menu
#НитоДенБезКнижки

“Смели и различни. Историите на 50 удивителни българки” от Деси Нико и Петя Димитрова – Leupep

“Смели и различни. Историите на 50 удивителни българки” е хармонична комбинация от албум с илюстрации и сборник с адаптирани биографии. Рисунките на Петя Димитрова следват линията на толкова добре издържан стил, че се чудя дали не са нарисувани всичките на един дъх. Освен това, илюстрациите са добре обмислени, видимо структурирани, и се улавям как търся детайлите от текстовете в тях. И ги откривам.

Деси Нико е подбрала и разказала увлекателно историите на множество българки, много от чиито имена, уви, не сме и чували. Книгата ни дава великолепната възможност да се дообогатим, що се отнася до наличието на талантливи и способни сънародници, при това – жени.

Подарих книгата на мама, а тя я прочете и подари на баба. Искам да кажа, че “Смели и различни” е подходяща за всяка възраст и има мястото в библиотеката на всеки дом.

Знаете ли, че:

  • ние, българите, сме имали своя Робин Худ и той всъщност е бил безстрашна жена, преоблечена като мъж;
  • един от най-интересните ни и успешни тайни агенти също е бил жена – в буйната си коса тя пренасяла тайни революционни бележки, а под полата си веднъж скрила цяла сабя;
  • жена била и първата ни водна спасителка, при това по време, когато у нас професията „спасител на плажа“ още дори не е съществувала;
  • ако погледнем към небето, ще видим, че българка е и първата жена в света, която взела участие в боен полет.

Книгата е обогатена така, че да разпали любопитството на читателя, след което да го подкрепи с тестове, игри и допълнителна информация, в специално създадени интерактивни раздели. Мога почти да я класифицирам като своеобразен учебник по култура, история, родинознание.

Издателство “Ракета” не разочароват с качеството – книжното тяло е изработено с внимание към детайла, а печата е толкова добър, че не ни лишава нито от миниатюрно парченце от изяществото на рисунките, и дизайна на книгата.

“Смели и различни” ще вдъхнови всяко подрастващо момиче. Самата аз преоткрих биографичните текстове през книгите, адаптирани за деца. Биографиите могат да бъдат по-мотивиращи от приказките за супергерои – ако са поднесени правилно и интригуващо – защото ни показват, че живи, дишащи, истински хора, точно като нас, са способни на стотици подвизи от всякакъв вид.

Между страниците са поместени истории за принцеси и царици, които са правили благородни саможертви в името на народа; за българки, борили се наравно с мъжете за освобождението на родината ни; за околосветски пътешественички и феноменални спортистки; за първите модни дизайнерки, първите българки с професии на адвокат, ядрен физик, психиатър, подводен археолог, както и за още много момичета на изкуството, сътворили с хиляди битки прекрасни картини, скулптури, сгради, филми, театрални и танцови постановки, музика, стихотворения и романи.

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.