Menu
#НитоДенБезКнижки / Детство + Родителство / Идеи

“Хари Потър” – на каква възраст и с кои издания да започнем

Дискусиите за света на магията в общността за детска литература “Нито ден без книжки” недвусмислено сочат в една посока – много родители се чудят на каква възраст и с кои издания да въвлекат своите наследници в “Хари Потър” вселената. В този материал ще споделя личния ми опит по темата като читател, фен и родител, а този опит ще подплатя с широките ми наблюдения над света на детските книги, родителските нагласи и готовността на съвременните деца за подобен тип литература.

От 2023г., всеки втори четвъртък от октомври се отбелязва Денят на книгите за Хари Потър.

А вие “Хари Потър” фенове ли сте?

Ние сме поколението, което порасна с книгите за “Хари Потър”, а вече сме родители. И все пак сред нас има хора, които не са се потопили в света на магията. Никога не е късно за това. Самата аз прочетох за първи път всички книги, едва когато бях на 20 години. Бях огромен фен на филмите, пораснах с тях (още от първата достъпна касета във видеотеката в родния ми град). Нямам идея защо не бях чела книгите, предполагам, че просто не са ми попаднали в точен момент. Вече 9 поредни години всяка есен препрочитам книгите за “Хари Потър”, изграждам си колекция от илюстровани издания и редя Harry Potter LEGO всяка Коледа. Както казах – никога не е късно да станете фенове на магията.

На каква възраст да предложа книгите за “Хари Потър” на моето дете?

И днес, поредица за Хари Потър от Дж. К. Роулинг е най-предпочитана от подрастващите не само на хартия, но и в платформата за аудио книги Storytel. На каква възраст обаче да предложим за първи път “Хари Потър и Философският камък”?

Повечето родители се притесняват дали не е твърде рано за поредицата. Особено тези от нас, които са големи фенове и искат да въведат децата си в магьосническия свят, срещат предизвикателство в това да преценят коя възраст го позволява.

Естествено е да мислим, че най-подходящата възраст за старт с книгите е тогава, когато децата ще са на възрастта на главните герои в първата книга (10-11-годишни) и ще растат с тях. В това има резон, разбира се, но не бива да ви спира да предложите книгата за (съвместно) четене и по-рано. Онова, с което е важно да се съобразите е най-вече менталното развитие на вашето дете, както и читателските му навици. Като най-долна възможно граница за четене на “Хари Потър и Философският камък” бих сложила 5-6-годишна възраст (започвайки може би от 5 и половина).

Как да разбера, че детето ми е готово за “Хари Потър”?

Не бих препоръчала лекомислено четенето на “Хари Потър” на деца под 7-годишна възраст, поради ред причини сред които са по-обемния текст, сложните теми, по-сложната лексика. Ако обаче имате увереност в читателските навици и емоционалната готовност на детето ви, може да вземете решение да прочетете “Хари Потър и Философският камък”.

Опитайте да предложите първата книга от поредицата на вашето дете, ако:

  • детето ви е на поне 5 години и половина
  • четенето на книги е част от вашия живот от най-ранна възраст и детето е свикнало да има интеракция с книгите
  • детето е свикнало с по-дълги текстове и може да се концентрира в текст, който не е така богат на илюстрации, както картинните книги
  • сте уверени, че детето ще сподели, ако нещо го плаши/натъжава твърде много

Имайте предвид, че може да се наложи да преустановите четенето, ако:

  • виждате, че детето губи концентрация по време на четене
  • забележите, че темата със загубата на родителите афектира твърде много детето ви

Препоръчани издания спрямо възрастта

Хари Потър за деца на 5+ години

Най-подходящото издание за четене на 6-годишни деца е “Хари Потър и Философският камък” с илюстрациите на MinaLima. Изданието е богато илюстровано и съдържа интерактивни елементи, които грабват интереса на децата и подпомагат концентрацията.

Не бих препоръчала четенето на втората книга – “Хари Потър и Стаята на тайните” преди детето да е навършило 7 години, защото тя е с осезаемо по-сложна лексика и значително по-страшна, но ако се спрете на тази поредица, ще имате възможност да я събирате във времето и да предлагате всяка следваща книга в точния момент.

Минус на изданията: книжното тяло е тежко и би било по-скоро неудобно за четене от деца в начална училищна възраст, поради което не ги препоръчвам за самостоятелно четене.

Като допълващо издание за най-малките магьосници може да се снабдите с “Хари Потър: Магьоснически алманах” – богато илюстрован сборник с магьоснически списъци, диаграми, карти и всякакви вълшебни неща. Той е първото и единствено официално допълнително издание към света на поредицата „Хари Потър“.

През 2023г. очакваме и третата книга от поредицата с илюстрации на MinaLima – “Хари Потър и Затворникът от Азкабан”.

Хари Потър за деца на 7+ години

Ако децата ви са в първи-втори клас, това е може би най-перфектното време за въвеждане в света на магията. Децата в първи клас обикновено са доста неопитни читатели и подобна дебела книга със сложни думи може да ги затрудни, затова бъдете готови за съвместно четене, за да не се откажат поради техническа трудност. Ако първата книга ги плени, очаквайте спокойно да пожелаят да четат втората по-самостоятелно и уверено, което пък ще подпомогне пътя им към по-увереното четене.

За тази възраст бих препоръчала някоя от класическите колекции на пазара (всички “Хари Потър” книги на български език се издават от “Егмонт”). Аз харесвам най-много кориците на Джони Дъдъл, но в книжарниците има разнообразие. Тези издания считам за най-подходящи поради липсата на допълнителни утежняващи елементи като илюстровани страници и твърди корици – това прави книжното тяло по-леко и по-малко уморително за детските ръце. Липсата на илюстрации има своето предимство – позволява на въображението на детето да се развихри напълно в изработването на образите на героите.

Ако децата ви са ненаситни на Хари Потър вселената, можете да ги зарадвате и с допълнителните издания от света на магията, които са достъпни на нашия пазар, а те никак не са малко. Първото и единствено официално допълнително издание към света на поредицата „Хари Потър“ е “Хари Потър: Магьоснически алманах”.

Хари Потър за деца на 10+ години

Мой личен фаворит са изданията на “Хари Потър” с илюстрациите на Джим Кей. Стилът е доста мрачен и за по-малките деца някои от рисунките биха били може би леко абстрактни, затова и смятам, че пълният потенциал на тези книги може да бъде оценен от по-големи деца и възрастни. Книгите са огромни и тежки, наистина много богато илюстрирани, но неудобни за продължително четене. Има цели страници и дори разтвори с чисти илюстрации. Това са издания, които имат голяма колекционерска стойност. Текстовете са пълните, разположени в две колони така, че да се съберат в приемлив брой страници заедно с илюстрациите.

Знаете ли, че Кей бе правил макети от полимерна глина, за да нарисува същества като Крийчър и тестролите? Главозамайвам се, когато започна да мисля какво коства и изисква един толкова комплексен креативен процес. И се възхищавам на таланта му. Затова и ми стана малко тъжно, когато разбрах, че Джим Кей се оттегля от работата по последните две книги – в instagram профила си той сподели, че се бори с депресия (а и преди е загатвал за това свое житейско предизвикателство). По последна официална информация (към октомври 2023), Bloomsbury все още търсят илюстратор, който да завърши поредицата с последните две книги. Надявам се наистина скоро да имаме пълен комплект от тези илюстровани издания, макар да ми е трудно да повярвам, че някой може да довърши безкомпромисно феноменалната работа на Джим Кей.

“Хари Потър” за слушане

Поредицата има страхотен прочит на български от Силвия Петкова и на английски от Stephen Fry в платформата Storytel. Когато препрочитам книгите всяка есен, го правя като през деня в движение слушам през Storytel, а вечер чета от някое от любимите ми илюстровани издания (на Джим Кей или на MinaLima). Синът ми също обожава да слуша “Хари Потър и Философският камък” по време на път, преди сън или просто за удоволствие през деня.


Да предоставим на децата точните книги в точното за тях време, за да могат да ги оценят и да им се насладят е ключово в мисията ни да отгледаме читатели. Често – поради нетърпение – сме склонни да подраним с някои книги, особено ако са любими за нас самите. Важно е да сме сигурни, че когато избираме да въвлечем едно дете в любимия ни литературен свят, го правим защото смятаме, че то самото е готово за това. Желая ви безкрайни приключения между страниците и отвъд тях!

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.