Menu
Детство + Родителство / Идеи

Идеи за подаръци за деца | 2-4 г.

Миналата година пуснах такъв списък с идеи за коледни подаръци за възрастта 18-36 месеца, който и до днес много харесвам.

Стараем се на този етап да залагаме на детски вещи, които ще се иползват максимално дълго време и (в най-добрия случай) имат повече от едно приложение.

Това твърдение от миналогодишната статия мина теста на времето и е актуално и днес, а вещите, които съм визирала, наистина все още се използват. Ако децата ви са по-малки или пък ще подарявате на по-малки, хвърлете му едно око, има много хубави попадения!

Идеи за подаръци за деца | 2-4 г.

Мина етапът, в който можехме да мислим само за функционалността на вещите, а и
Матей вече има свои предпочитания. Все още обаче си правим обстойно домашно проучване и сравняваме какво се предлага, на какви цени, добавяме подробностите, произлизащи от характера, интересите и предпочитанията на детето ни. И нашите, все пак живеем заедно.

Рождения ден на Матей е през ноември и винаги съм готова с пресни предложения точно преди Коледа, но можете да си ги ползвате през цялата година – с повод и без.

Баланс борд от KidBoard

Започвам с баланс борда от KidBoard, който ще забележите и в миналогодишните предложения. Той е от вещите, които затвърдиха присъствието си удома. Матей имаше проблем с увереността при движение миналата година по това време и баланс борда беше едно от “съораженията” вкъщи, които му помогнаха да преодолее този етап. Нашият борд е лакиран и без корк, за да става за пързалка. Матей между 2 и 3 години го използва предимно за масичка, стълбичка, столче, куклен театър и пързаляне.

Zig & Go – комплект тип конструктор за причинно-следствени връзки

Официално е за деца над 8 години, но елементите му могат да се използват спокойно след втората година. Нашият е от 48 части и включва различни по размер дървени блокчета тип домино, писти, топчета, колелца и др. За Матей е изключително интересно да мисли и предвижда какво ще се случи. Отделно, частите могат да бъдат използвани и за различни видове занимания, защото са универсални.

Продава се в MouseToys и други магазини, предлагащи продуктите на Djeco.

Магнитна игра с гъсеници

Гери от znaiko.bg подари на Матей тази игра. Доверих се на избора ѝ, защото тя също е майка на 3-годишно дете и не сбърках.
Играта е много забавна и многофункционална – точно каквито обичам. Хем е закачлива, хем – образователна. Дървената платформа има много дупчици, в които се пъхват гъсениците. Комплекта има и 7 различни шаблона, с които да играете – гъсеници понякога влизат в къщички, друг път във форми, има шаблони с плодове и зеленчуци, шаблон с цифри. Помага за забавното учене на цветове и форми, а можете да си измислите и ваши собствени игри. По-креативните дори могат да създадат собствени шаблони. Играта е приложима към един мой любим цитат на Мария Монтесори:

Never give more to the mind than you give to the hand.

Образователни ресурси от Гери Боева

Гери е чудесен артист и да наблюдавам развитието ѝ за мен е много вдъхновяващо. Тя създава различни ресурси за деца, някои от които предлага за безплатно изтегляне тук. Вкъщи се радваме на Метеорологичната станция, която препоръчвам с две ръце за тази възраст. Изумително е да видите любопитството на децата към времето навън – за тях е като магия. Ако искате да имате достъп до повече ресурси от Гери, подкрепете я в Patreon.

Пъзели

Почти всички познати деца на тази възраст се вълнуват от пъзели. Матей дори се вълнува свръх-много и вкъщи вече имаме добра колекция от красиви пъзели. За някои от тях споделих в този пост в инстаграм, а ето и списък с всички, които имаме към момента и препоръчвам горещо всеки един:

 1. Пиратски кораб – Janod
 2. Сезони – Janod
 3. Ракета – Djeco
 4. Рицар – Djeco
 5. Музеен аквариум – Crocodile Creek
 6. Made on the farm – Headu
 7. Dinosaurs – Headu
 8. Puzzle duo – Djeco

Дива буква от Цвети – Kinderlist

Цвети прави велики диви букви за декорация на детска стая. Аз лично не съм виждала по-красиви неща, направени от хартия, от нейните творения. Ако не сте запознати с работата ѝ, разгледайте в instagram – имала е постове, които съм гледала с отворена уста, без да мога да повярвам, че това нещо е сътворено от хартия.

Комплект за научни експерименти

Този комплект се води Buki – Мини наука и ви го показвам, защото ние имаме точно него, но всъщност на пазара има много хубави и различни подобни комплекти, от които можете да избирате. Най-хубавото е, че елементите му могат да се използват за безброй много неща, затова не гледайте колко експеримента съдържа, а с какво ще разполага детето ви като инструменти. Вкъщи в момента се използват най-много трите чашки и Матей е пристрастен към смесването на цветове в тях – разтваряме 2 цвята бои в 2 от чашките и ги смесваме в трета, за да видим какво ще се получи. Правили сме също вулкани със сода, оцет и боя, смесвали сме веро с брашно, наливали сме препарат за чинии във вода и сме го разпенвали с пипетата…възможностите са толкова безкрайни, колкото въображението.

Още идеи

Споделям още няколко идеи – все неща, които се ползват вкъщи и сме останали доволни от изработката им.

 • Матей има работилница, кухня и викингски замък на бранда hape. Купували сме ги от различни места, но в Ozone и MouseToys често точно този бранд е намален. Най-силно препоръчвам работилницата, но всички тези му станаха много по-интересни сега, когато вече е на 3.
 • Всякакъв тип дървени пъзели, сортери, нанизванки все още се използват вкъщи. На бранда Goki са едни от най-добрите, които съм намирала. В Lidl има също супер попадения.
 • Играта с пластилин също е на почит и го използваме за различни занимания.
 • Творчеството също е много уважавано удома, затова винаги имаме пастели, бои, четки, моливи, различни ножици, цветна хартия и каквото друго ви хрумне. Често в Lidl има много хубави творчески пособия.
 • Книгите със стикери са супер, от ИК Жанет 45 има 2 такива с Грузулак и са много добри!

Подарете книга

Няма да е изненада за никого като кажа, че обожавам да подарявам книги. Детските книги са инвестиция в бъдещето и никога няма да сгрешите, ако вземете качествена такава за подарък. Ако търсите нещо специфично, но имате нужда от насоки, винаги може да се обърнете към общността #НитоДенБезКнижки или да разгледате ревютата в сайта detskiknigi.com

Аз, разбира се, съм ви подготвила и списък с няколко книги, които силно препоръчвам и са подходящи за подарък.

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.