Menu
Идеи / Личност / Семейство

Финансова грамотност за деца – да я поканим у дома

Финансовата грамотност е нещо, на което не ни учат в училище. За съжаление, не са ни учили и вкъщи, просто защото поколенията назад са имали не много добра (или дори никаква) идея как да управляват парите си. В момента обаче имаме достъп до ресурси на прост език, с които бихме могли да обърнем посоката и да вземем в ръце финансовото си положение. Истински жалко би било да не се възползваме от тях. И докато в училище все още темата не е застъпена почти въобще, вкъщи можем да започнем да отглеждаме финансово грамотни малки хора. 🙂

На каква възраст можем да въведем темата за финансите?

При първа възможност би бил най-точният отговор. След 18-тия месец, децата започват с по-бурното си психично развитие и възприемането на света, на което са способни, е изумително.

На 2-годишна възраст можете спокойно да съберете стотинки в бурканче, с които да купите касичка, в която детето ще може да спестява. На тази възраст спестяването би се случвало под формата на подарени парички за празници или намерени случайно стотинки на пода. Забележете, че не просто купуваме касичка на детето, но първо представяме темата за събирането на пари, които да бъдат инвестирани във въпросната касичка. Това ще е и първата позитивна асоциация за детето със спестяването.

Как надграждаме смислово темата за спестяването и отговорността към парите в ранното детство?

Между 2 и 4 години детето все по-добре разбира, че смисълът на парите е разменна стойност. През тези години то научава някои много важни аспекти на финансите:

 • хората работят, а в замяна на труда си – получават пари
 • различните продукти струват различни суми
 • можем да спестяваме за известен период от време, за да натрупаме сума, с която да закупим нещо, което не бихме могли с месечния ни доход
 • налага се да избираме какво да купим с парите си, защото те няма да ни стигнат за всичко, което искаме в този момент

Тук говоря с някои твърде сложни думи за децата на 2 години, но всъщност не подценявам децата ни най-малко – те имат пълния капацитет да разберат всичко това. Ние, родителите, ще намерим начин да им го обясняваме спрямо възрастта, техния собствен речник и уменията, които имат на съответната възраст. Реалността е, че децата могат да схванат всичко това, а от нас се иска търпение, креативност и вяра в компетентността им.

Кога детето може да започне да изкарва пари и как да го организираме?

Естествено, не говорим за експлоатация на детски труд, а за връзката труд-пари, която може да бъде въведена в семейството, за да има възможност детето да изкарва пари и да изгради разбирането за трудово възнаграждение. След 4-годишна възраст това може да стане с прости ангажименти, ето какви могат да бъдат те:

 • ако някой от родителите работи в собствен офис или има кабинет в рамките на дома, детето може да изяви желание да почисти прах, да пусне прахосмукачка, да измие прозорци, да подреди, а родителят може да определи възнаграждение за тези дейности
 • разхождането и грижата за домашния любимец също може да бъде дейност с възнаграждение
 • ако има начин да включите детето в това, с което вие самите изкарвате парите си (Матей например има собствена рубрика в месечния бюлетин на “Нито ден без книжки”, като за този труд разменната монета вкъщи е под формата на LEGO)

Ще забележите, че тук не включвам дейности като подреждане на стаята, пускане на пералня, почистване у дома, защото според мен домът е мястото, където всички живеем и това да го поддържаме чист и подреден влиза в отговорностите на всеки член от семейството. Не би трябвало детето да очаква специално възнаграждение за това, че се грижи за средата, която обитава – това според мен е грешна асоциация, която не бива да създаваме.

Доброволчество

Включвам доброволчеството в темата за финансите, защото в нашето семейство това е начин да покажем на сина ни, че не всички имат привилегията да разполагат с достатъчно, както и че човек може да прецени да подари труда си в името на кауза или нещо, в което вярва. На 4 години децата имат пълен капацитет да изпитват емпатия, да взимат решения и да поемат отговорност, а доброволчеството е чудесен инструмент да поощрим тези качества.

Ето няколко идеи как да въведем детето в доброволчеството:

 • да му споделим, че има опция да дари спестените си пари за кауза, която му хареса – за лечение на болен човек, за изграждане на библитоека в училище или болница, за приют за животни, за кауза като опазване на природата или друго
 • да му даваме възможност регулярно да се освобождава от вещите си като ги дарява там, където има необходимост от тях – в детската градина, в институция за деца или на семейство в нужда
 • да го водим с нас на доброволчески акции, в които ние участваме, за да вижда родителите си реално изпълняващи онова, за което толкова говорят – защото нищо не е по-силно от личния пример

В училищна възраст

Когато децата започнат да ходят на училище и вече разполагат със свои ежедневни пари, можем да ги образоваме на още по-практично ниво. Важно е те самите да добият самочувствие, че управляват парите си добре, но и да поемат отговорността и последиците, когато не са направили добре бюджета си. Във възрастта между 7 и 11 години (начално образование), когато в някои градове децата вече дори ходят сами на училище, ще започнат да използват много от наученото преди това, а именно – да преценяват какво точно да купят с парите, които имат, да заделят за нещо по-голямо, с което искат да се сдобият, да поставят на първо място нуждите – например храна и транспорт.

Това е времето да въведем темата за личен бюджет, която е изключително важна. Бюджетът не включва само парите, с които разполагаме, но и парите, които знаем, че ще изхарчим. Едно дете в начален етап на обучение би трябвало да може да изгради с помощ от родител свой собствен бюджет за поне три месеца.

В училищна възраст, когат децата вече могат уверено да четат, можем да им предоставим материали, с които сами да се образоват, но нека не оставяме всичко в техни ръце, само защото вече самите те имат достъп до информация. В рамките на основното образование (до 14 години) е времето, в което можем да надградим грамотността по темата, като представим още някои финансови аспекти:

 • лична отговорност за желанията – например “ние подсигуряваме необходимите обувки през годината, но ако искаш и онези много яки кецове, ще трябва да спестяваш за тях”
 • валути и превалутиране
 • как работят банките, какво е дебитна карта и как се работи с нея – детето вече може да притежава своя дебитна карта
 • можем да насърчим предприемаческото мислене – ако детето иска да се включи със свои творения в базар или само да създаде и продаде нещо
 • да образоваме детето за смисъла на ДДС, касови бележки, законови рамки на финансите в различни направления
 • да обясним на децата за съществуването на фалшиви пари и как могат да се предпазят от злоупотреба с пари

В гимназията

Децата се променят всяка година, но тези 5 години гимназиално обучение би трябвало да са времето, в което те завършват своето основно финансово образование.

Ако ние, родителите, свършим добре своята работа, децата между 14 и 19 години ще са се сблъскали с теми като осигуровки, заплата, пенсия, авариен фонд, фалит, инфлация, крипто валути, инвестиции, акции и облигации, доходност, заеми, кредити, лихви. С базовите знания по тези теми, младите възрастни ще прекрачат прага на самостоятелния живот с един добър арсенал, който ще им служи вярно и ще им бъде безкрайно полезен завинаги.

Ресурси за финансова грамотност, с които родителите могат да си послужат

“Умни пари” на Стойне Василев (изд. Сиела) не случайно е бестселър в своята категория. Препоръчвам на всеки възраствен с колебания във финансовата си грамотност да прочете книгата, за да обогати себе си, а след това – и детето си.

Карти Финансова грамотност от издателство Carrot могат да бъдат използвани за деца над 5 години, като за по-малките ще се изисква адаптиране на информацията от родител, но за децата в гимназията могат да бъдат незаменим “пищов”. Аз ги ползвам в момента дори лично за себе си и откривам информация, която ми е безкрайно полезна, а до сега или не съм знаела, или не съм затвърдила.

Автор на картите е Наталия Тодорова, която се стреми да даде на децата основата, върху която да градят своето стабилно финансово бъдеще. В комплектът ще откриете обяснения на лек език на някои от най-важните финансови термини и процеси. Картите са разделени в няколко основни подтеми – Бюджет, Пари, Инвестиции и Банки. Освен обясненията на достъпен за децата език, в комплекта има и игри (тип куиз), които могат да се играят от цялото семейство. Силно препоръчвам този комплект за всички семейства с по-големи деца, които искат да отгледат финансово грамотни възрастни.

“Моите пари” от Джери Бейли, Фелиция Лоу (изд. Световна библиотека) е детска книга, в която откриваме много обяснения по темата за финансите и то в любимия на децата енциклопедичен вид. Това е книга за парите, която можете да купите на четящите деца, но непременно обсъждайте темите с тях и не ги оставяйте да разучават сами, само защото могат да четат. В книгата се засягат теми като:

 • Как се печелят регулярни доходи, как да изберете подходяща за вас работа или да започнете собствен бизнес
 • Добро или лошо нещо са дълговете
 • Как и кога са се появили парите и през какви превъплъщения са преминали през вековете до днес
 • Какво образование ви е необходимо, за да направите кариера в света на парите
За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.