Menu
#НитоДенБезКнижки / Идеи

Някои от най-новите детски книги на пазара, които заслужават внимание, 2021

Наближава мой много любим празник, а именно Ден на детето. И докато отвсякъде родителите биват облъчвани да купуват много, много играчки на много, много промоционални цени, аз искам да насоча вниманието ви към детските книги като един достоен и стойностен подарък. Без значение дали вие самите сте родители или искате да зарадвате близко до сърцето ви дете – книгата със сигурност ще го направи и ще продължи да го прави месеци, дори години наред.

Подготвила съм ви списък с някои от най-новите детски книги на пазара, които заслужават внимание:

  1. “Всичко за приятелството” и “Всичко за чувствата” от издателство Келвърбук
  2. “Различни сме, но и еднакви, нали?” от издателство Мармот
  3. “Животните избират президент” от издателство Мармот
  4. “Фантастичната книга на динозаврите” и “Голямата книга на фантастичните създания” от издателство Дакелче
  5. “Как лъжата се превърна в слон” от издателство Панда
  6. “Голямото бягство на яйцата” от издателство Таралеж (Вакон)
  7. “Уини и Уилбър: В космоса” от издателство Timelines
  8. “Славните дни на Жакоминий Гейнсбъроу” от издателство Рибка
“Всичко за приятелството” и “Всичко за чувствата” от издателство Келвърбук

Ако сте фен на детските книги, със сигурност сте чували за британското издателство Usborne – техни са едни от най-добрите енциклопедии по различни теми, създадени с много мисъл за децата, с красиви, подходящи илюстрации, с капачета, с подвижни елементи. Когато научих, че предстои да видим тези 2 книги от Usborne, преведени и издадени на български от Клевърбук, много се зарадвах.

Емоциите и приятелството са две много актуални теми в детството и то не само в един от периодите на порастване, а дълги, дълги години. Като ангажиран и отговорен родител, аз държа да имаме качествени книги на рафтовете вкъщи, които да ми бъдат помощник в изграждането на представите за света у сина ми. Той е на същото мнение, така че сме в пълен синхрон.

“Всичко за приятелството” и “Всичко за чувствата” са доста комплексни енциклопедии, които подтикват към разговор с детето, докато същевременно го забавляват. Сякаш цялото книжно преживяване тук минава с игрови елемент, който повечето деца и родители ще оценят по достойнство.

“Различни сме, но и еднакви, нали?” от издателство Мармот

Все още не съм се докоснала до тази книга, защото е топла, топла, току що появила се от печатницата на български. Достатъчно уверена се чувствам обаче да я препоръчам, защото познавам добре уменията за подбор и качеството на издаване на издателство Мармот.

Темата отново чувствам много близка до себе си – за преодоляването на различията, дори за ценното в тях. Смятам, че тази книга ще помогне много на децата около 3-годишна възраст, когато изпитват трудности с това да дефинират своят Аз сред другите и да се отграничат от околните.

“Различни сме, но и еднакви, нали?” се продава в комплект с мемори карти за противоположностите – тази колаборация между Мармот и Клевърбук е поредно попадение и се надявам да виждаме още партньорства между тях.

“Животните избират президент” от издателство Мармот

Знам, че смелите, мислещите, будните хора стават в неделя сутрин и отиват да гласуват, защото могат. Защото знаят, че е важно да бъдем отговорни към бъдещето си. Защото е важно тези 100 години къде, с кого и в какво ще ги изживеем. И имаме право да го заявим.

Не се поколебах да въвлека и сина ми в това право, което ще бъде негово един ден. Ако ситуацията позволява, ще го вземем с нас да гласуваме, точно както мен са ме взимали моите родители. Смятам, че е много важна тема, за която децата са способни да разберат спрямо възрастта.
Матей вече знае доста за процеса от “Животните избират президент”. Ако и вие сте на моето мнение и искате да запознаете детето си с изборния процес по детски – това е книжката! Защото да учим децата си на важните неща също е отговорност към бъдещето ни; бъдещето им; бъдещето на света.

“Фантастичната книга на динозаврите” и “Голямата книга на фантастичните създания” от издателство Дакелче

Няма нито една книга в детската библиотека, която да не съм купила отчасти и за себе си. Знам, че много от вас ще ме разберат съвсем правилно.
Когато говорим за Издателство Дакелче дори има книги, които стоят на моите си рафтове в спалнята – детски книги, които са си изцяло и само за мен.
Тези нямаше как да са само за мен, защото цялото семейство се надпреварва да ги разглежда и чете.

Обожаваме всякакви чудати създания – съществували, съществуващи и измислени. Имаме книги за тролове, за дракони, за морски и земни обитатели вся-как-ви!
Тези двете ги чаках много нетърпеливо и оправдаха всяко очакване. Първо – очакванията към безкомпромисното качество, с което Издателство Дакелче издават всичко свое. Второ – очакванията към текст и рисунки – визуална комуникация на супер ниво + увлекателни текстове.

Идва 1 юни – ще са чудесен подарък за деца всякакви – от 0 до възраст…безкрайна.

“Как лъжата се превърна в слон” от издателство Панда

Издателство Панда е ново на пазара и към момента има 3 издадени книги. “Как лъжата се превърна в слон” се открои силно вкъщи, защото не съм намирала по-подходяща книга за обяснение на лъжата на 3-годишно дете по начин, който аз възприемам за адекватен.

В тази възраст неща като лъжите са твърде абстрактни, но чрез добър разказ на конкретна случка и подходящите илюстрации, децата успяват да възприемат дори повече, отколкото мислим, че могат.

“Голямото бягство на яйцата” от издателство Таралеж (Вакон)

Поредицата на Джори Джон включва 5 книги, а това, че вече ги има всички на български от издателство Таралеж е повече от прекрасно! С Анастасия Грозева сме препоръчвали многократно “Лошата семка” и “Доброто яйце” на Срещи за родители – идеални книги за образи, любопитни за децата, чрез които можем да им помогнем да изградят представите си за добро и лошо. Компания вече им правят “Мързеливият картоф” и “Якото бобче”, а от април и историята за “Голямото бягство на яйцата”.

Не се заблуждавайте, книжката не е подходяща само около Великден, макар че стикерите вътре са прекрасни за декориране на великденските яйца с различни очи, усти, очила и пр. Ако детето ви е фен на “Доброто яйце” ще оцени двойно “Голямото бягство на яйцата”, но дори да нямате нищо от поредицата, тази е много забавна и я препоръчвам с две ръце.

Предупреждавам, че има опасност да ви заболи челюстта от четене на книгата няколкостотин пъти за един ден. Рискът си е ваш.

“Уини и Уилбър: В космоса” от издателство Timelines

Първото нещо, което винаги казвам на приятелки, когато им говоря за тази книга е: “корицата е прекалено скучна за това, което се крие вътре”! И вие ще го забележите, като видите снимката по-долу.

Фенове сме на поредицата Уини и Уилбър, но космическото им приключение определено е от друга планета! Не зная как могат да бъдат побрани толкова цветове на едно място и илюстрациите да са така добре балансирани. Историята също не отстъпва по динамика на илюстрациите.

Ако все още не сте се сблъсквали с поредицата, препоръчвам “Уини и Уилбър: В космоса” за старт. Ще се влюбите безвъзвратно в тази сладка вещица и забавния ѝ котарак.

“Славните дни на Жакоминий Гейнсбъроу” от издателство Рибка

Умишлено оставих Жакоминий последен. Защото той е една специална книга. Една специална книга, която взех за себе си и се оказа точно това четиво, от което имах нужда на този етап в живота си.

Илюстрациите на Ребека Дотремер са гениални. Различни, перфектно балансирани и способни да те потопят истински в думите и отвъд това, което може да бъде описано с думи.

Книгата проследява историята на целия живот на Жакоминий Гейнсбъроу. Удивително е как можем да поберем цял един живот между две красиви корици и в текст, който се чете за 10-15 минути преди сън. Това е и моята терапия вечер в последните седмици – книгата, която ми напомня, че животът ни се събира в шепичка, но същевременно е толкова необикновен и неповторим… Защото си е нашият.


Ако този материал ви харесва и ви е бил полезен, можете да четете повече от мен в онлайн общността ми за детско четене – групата #НитоДенБезКнижки или да ме последвате в Instagram, където споделям фрагменти от живота си.


За финал ви поздравявам с личните ми 2 дисплейни рафтчета, където винаги стоят 4 любими книги спрямо етап от живота и настроението ми. Нужно ли е да казвам, че в 90% от случаите са детска литература?

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.