Menu
Дом / Идеи / Личност / Продукти / Храна

Физическо, ментално и социално здраве

A state of complete physical, mental, and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.

Така Световната здравна организация определя здравето и аз не мога да не се съглася. Да живеем осъзнат живот е сред топ приоритетите на семейството ни, а според нас това включва на първо място да бъдем здрави, за да можем да мечтаем малки мечтички и големи мечтища, а и да ги сбъдваме. Най-добрата инвестиция е тази в самите нас, а тя започва от това да се чувстваме добре.

Обръщаме голямо внимание на храната и движението, които са фундамент на физическото и психичното здраве. Осъзнаваме обаче, че без т.нар. social well-being, т.е. да се чувстваме добре в обществото, в което живеем, не можем да задържим дълго нито менталното, нито физическото си здраве в най-добра форма. Ето защо веднага мога да се съглася със СЗО в определението им на здравето – то не е просто отсъствието на болест, то е именно съзнателна, комплексна грижа за самите нас и съответно превенция.

Мога да говоря много, но за да не стане този материал много дълъг, ще се спра на последната една година и промените, които направихме удома (да се чете “като семейство”).

Психично здраве

За психичното здраве на сина ни успяваме да се грижим чудесно. Не ни идва отвътре, ние не вярваме, че децата се отглеждат най-добре по интуиция, но пък се стараем да се информираме и да разширяваме кръгозора си.

Отглеждаме сина ни с уважение към личността му, с поставяне на граници с любов, с грижа и внимание както към неговите нужди, така и към нашите. Успяхме да затворим кръга на семейството и да изградим среда, в която всеки се съобразява с всеки и всички се съобразяват с този, който има най-голяма нужда в момента.

По отношение на родителството, разбира се, много опит лично аз съм добила от “Срещи за родители” – лекционен формат, който организирам съвместно с Анастасия Грозева – психолог и психотерапевт.

Книги за родителство:
 1. Това съм аз, а ти кой си?, Йеспер Юл
 2. Изкуството да казваш НЕ, Йеспер Юл
 3. Твоето компетентно дете, Йеспер Юл
 4. Основни етапи на детството, Франсоаз Долто
 5. Всичко е език, Франсоаз Долто
 6. Как да говорим така, че детето да слуша – и да го слушаме така, че да говори, Адел Фабер
Моето собствено психично здраве

Не вярвам, че да си родител или партньор трябва да бъде приравнявано на саможертва или себеотрицание. Това, в което вярвам е, че всеки от партньорите в една връзка има основополагаща роля, която не се омаловажава никога и от нищо. Ето защо знам, че да се чувстваме добре е от първостепенна важност за здравето на взаимоотношенията помежду ни, а и на цялото семейство.

Най-доброто нещо, което направих за себе си през последната година бе да започна да ходя на терапия. Защо и как разказвам повече тук. В момента си взимам почивка, за да мога да “смеля” наученото и промените, които настъпиха от някои взети решения, но смятам да се завърна поне за кратко на срещите с психолога ми скоро.

Ние, хората, сме сетивни същества – имаме нужда да стимулираме сетивата си, за да се чувстваме добре. Не съзнаваме напълно колко много минава през физическото и колко е важен този аспект. Забелязала съм, че в трудни моменти имам нужда просто да създам нещо красиво с ръцете си, за да се почувствам по-добре, дори това да е просто интересно нарязан банан в красива чиния за закуска.

От скоро вкъщи имаме и ултразвуков овлажнител за въздух Levoit Dual 100, който има функция за дифузиране и може да бъде използван с етерични масла. Напоследък се наслаждавам на етерично масло от розмарин – действа енергизиращо и тонизиращо.
Овлажнителят е толкова е лек и компактен, че го местя в стаята, където съм аз, а през нощта го оставям в детската стая, за да вдига влажността на въздуха, която през есента и зимата е на плачевно ниски нива заради отоплението. В нашата спалня също имаме овлажнител, който не излиза от там. Събуждаме се доста по-свежи, откакто го ползваме и вече съжалявам, че сме отлагали нещо толкова важно толкова дълго. Ако и на вас ви предстои да се сдобиете с овлажнител, можете да купите всички модели на Levoit от този линк с 10% отстъпка.

Физическо здраве

Имам щастието да живея над средната представа за здравословен живот още от дете. Пораснала съм с домашно отгледано месо, домашно отгледани зеленчуци, балансирано меню, далеч от захар и газирани напитки дори във времената, когато всеки дом имаше шкаф за сладки неща (удома не сме имали никога). За мен не представлява трудност да се интересувам и да търся начини да живеем все по-добре що се отнася до хранене. С редовния спорт обаче имам проблем и за мен движението отвъд сутрешно разтягане и 10k крачки на ден изисква ментално усилие.

Как се храним вкъщи?
 • пазаруваме качествени продукти (това не винаги са най-скъпите и известни брандове, даже по-често не са)
 • в менюто ни присъстват много протеини и зеленчуци
 • не ограничаваме нито една хранителна група, защото не сме имали нужда да го правим
 • стараем се да намаляваме количеството до нужното и да не прекрачваме тази граница (това не винаги се получава, но работим по въпроса и имаме голям напредък с взимането на решения)
 • храним се 90% сезонно и локално
 • правим си заготовки и пазаруваме с план, за да не изпадаме в ситуации, в които от незнание какво да ядем избираме нещо нискокачествено или “набързо”
 • най-често храната ни е домашно приготвена и знаем точно какво има в чинията ни
Какво и как спортуваме?

Най-страхотното ми постижение от тази година е, че започнах да тичам. Не съм толкова редовна и постоянна, колкото искам, но обикнах процеса и вече се намирам на място, където за мен винаги едно тичане в парка е опция за разтоварване, раздвижване или премисляне на нещо важно. Съпругът ми пък започна да тренира много сериозно вкъщи, научи се да прави стойка на ръце, вече тренира и на лостовете в парка, а от време на време ходи и на катерене. През последната година направихме и няколко прехода в планината, което мен лично ме закрепва не само физически, но и емоционално. Ходех из планините повече в миналото ми и ми се иска отново да достигна този интензитет на време сред природата.

Въздухът удома

Още нещо, което отлагахме безсрамно дълго време е сдобиването с пречиствател за въздух. Преди около година решихме, че е крайно време да променим това и се впуснахме в проучване. В крайна сметка се спряхме на Levoit и веднага си купихме пречиствател за хола. За нас е много важно съотношението цена-качество да е на адекватно ниво и се радвам, че имаме достъп точно до Levoit като бранд в България, защото именно това съотношение при тях е чудесно (всъщност най-доброто, което ние открихме). Установихме, че за чист въздух най-важен е HEPA филтъра, който да може да се почиства и сменява. Нямахме нужда от смарт функции. Искахме да премахва газове и фини прахови частици; да усетим, че дишаме по-чист въздух (а не характерния за студените месеци на София, който има аромат, цвят и вкус). Levoit пречиствателите имат фин първичен филтър, true HEPA филтър и карбонов филтър – напълно достатъчни, за да получим въздуха, който искаме да дишаме удома.

От месец насам в стаята на Матей разчитаме на пречиствател за въздух Levoit Core 200S, от който сме също толкова доволни, а този път ползвам и смарт функцията да го управлявам чрез приложението VeSync. Кръстила съм го Bingo и го включвам за половин час вечер, след като Матей заспи – спокойна съм, защото е много тих на нощен режим и мога по всяко време да го изключа с един клик през смартфона.

Ако и на вас ви предстои да се сдобиете с пречиствател, можете да купите всички модели на Levoit от този линк с 10% отстъпка.

Social well-being

Ще използвам английската фраза, защото според мен тя описва съвсем точно това, което можем да счетем за трети pillar на здравето – да се чувстваме добре в обществото.

Докато се грижим за менталното и физическото си здраве, не трябва да забравяме, че ние сме социални животни; че имаме нужда от обществото, което ни коригира, поставя ни така необходимите граници, предоставя ни възможност да чувстваме принадлежност някъде. Дотук добре, но още едно нещо, което не трябва да забравяме е, че за да се възползваме от всички тези така важни и полезни функции на обществото, трябва да се потрудим. Да се обграждаме от обогатяващи хора, да се научим да поставяме личните си граници, да излизаме разумно от зоната си на комфорт, да се развиваме.

Както обичам да казвам – ние сме произведения в проект. Ужасява ме мисълта за хора, които никога не се променят. Животът е една красива флуидност и ако успеем да изградим нужната адаптивност, и живеем съзнателно, ще надграждаме и надскачаме себе си постоянно в един съвсем здравословен и хармоничен смисъл.

Този материал достига до вас с подкрепата на Levoit. В поста има affiliate линкове. Мнението за продуктите, както винаги, е лично мое.

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.