Menu
#НитоДенБезКнижки / Детска психология / Детство + Родителство / Идеи / Личност / Семейство

Пролетта очаква покана. “Вълшебната градина” ни свързва с природата

Поредицата “Агата” от издателство Мармот е едно от най-хубавите неща, което се случва на пазара на съвременната детска книга в България през 2020 и 2021 година. Започна да излиза през септември 2020г. – съвсем тематичен старт, защото така започваме да проследяваме живота и приключенията на Агата в годината, когато става ученичка в първи клас.

Всеки месец издателство Мармот ни разкриват по още една важна тема от живота на 7-годишните, а ние неусетно се влюбваме в героите от книгата – Агата, нейното семейство, приятели и котаракът ѝ Балтазар.

Изненадах се много приятно, когато разбрах, че ще има бонус книга към поредицата – “Вълшебната градина”, но изненадите не спряха дотук. Издателство Мармот са работили с Ботаника, за да създадат комплект “Вълшебната градина”, който пренася деца и родители в чудната страна на отглеждането на растения. Децата се впечатляват ужасно много от чудесата на природата, които ние сякаш с годините сме приели за даденост.

Комплект „Вълшебната градина“ струва 38,90 лв. и включва всичко, което ще ви трябва, за да увлечете любопитните малчугани в света на градинарските приключения:

 • Бонус книгата „Агата. Вълшебната градина“, в която момиченцето и нейните приятели стават градинари
 • Детски работни ръкавици, метална лопатка и метално гребло
 • Занимателна карта на Вълшебната градина, с която може да се играе безкрайно
 • Семена за шарени моркови, грах, слънчоглед и невен
 • 4 картички с информация как да отгледаме растенията
 • 8 торфени саксии, концентриран тор и торфена смес

Как да използвате комплекта?

 1. Разгледайте занимателната карта и поиграйте с нея
  Открийте обектите, показани в долния ъгъл и ги назовете – децата научават нови думи и заниманието е чудесна възможност да поговорите какви инструменти ще ви трябват, как ще ги използвате и как протича процеса по засаждане и отглеждане на растения.
 2. Прочетете историята на Агата
  Така ще се заредите с правилното настроение и детето ще се ентусиазира допълнително, защото ще се припознае в героите от книгата.
 3. Преценете колко растения искате да засадите
  Ако искате да засадите повече семенца (като нас), ще трябва да се заредите с още саксийки за разсад. Торфът от комплекта е напълно достатъчен.
  Ние засадихме 8 торфени саксийки със слънчоглед и 12 с невен. Предстои да засадим грах и моркови директно в големи саксии – за тях няма да правим разсад.
 4. Засадете семенцата
  Засаждането става бързо. Подсигурете си достатъчно място, а за детето можете да подготвите супена лъжица, с която по-лесно се пълнят саксиите с торф. Лопатката и греблото ще включим в действие по-късно.
  Напълнете всяка саксийка на 2/3 от обема ѝ, разпределете семенцата и добавете още по около 1 пръст торф отгоре – така ще покълнат бързо, а в саксийките ще остане пространство за допълване с торф – това се прави, когато стръкчетата станат по-високи и имат нужда от опора, ще ги донапълните тогава.

Остава да поддържате почвата влажна, но не прекалено мокра, и да държите саксийките на топло, докато семенцата покълнат и започнат да се показват.

Ние ще изчакаме да станат силни и ще засадим невен и слънчогледи пред входа. За да бъде по-красиво и да продължим този урок извън вкъщи – да поговорим за важността на средата, в която живеем и отговорността ни към нея.

Вълнението от първите показали се стръкчета е огромно, а те растат буквално с часове и понякога се вижда голяма промяна от сутринта до вечерта.

През по-голямата част от живота си съм живяла в къщи с дворове, където винаги сме се грижили за различни растения. Бабите и дядовците ми са безупречни градинари. Докосването до почвата и наблюдаването на раждане на живот в природата е пропито в душата ми завинаги и няма да спра да твърдя, че именно подобна дейност е най-добрата терапия.

Радвам се, че с детето ми имам възможност да предам нататък това усещане, този идеал, това почитание към живота. И отново се убеждавам – вече като родител, а не като дете – колко е важна връзката ни с природата.

Благодарна съм на изадателство Мармот и Ботаника, че са помислили за това и са сглобили страхотен комплект, чрез който ние и децата ни можем да се докоснем до тези процеси – да ги съзерцаваме, да им се радваме, да бъдем част от тях.

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.