Menu
#НитоДенБезКнижки / Продукти

“Загадките на Млечния път” – приключение с билки, крави и бактерии

Когато избрах ЗВБ (захранване водено от бебето) за 6-месечния си син, бях убедена в малко неща, но съвсем категорично: исках детето ми да познава храната в истинската ѝ форма, да знае от къде идва, да се научи да уважение към себе си и онова, което слага в устата си, да подбира и да се вълнува не от количеството, а от качеството на храната. Приключението в посока изграждане на тези ценности продължава цял живот, но именно ЗВБ бе логичното начало у дома.

Днес съм тук, за да разкажа къде се срещнаха идеалите ми за храната и обичта ми към детската литература. Взимам ви с мен на едно друго приключение, в което ще бъдем поведени през ланински пасища, кравеферми и мандри, ще се срещнем с интересни хора и ще научим тайни за билки, крави и бактерии. Хайде!

Да се реализира една детска книга е много отговорна задача, към която следва да се подходи с необходимия респект към темата, към децата и към хората, които ще работят по нея. Бях очарована от подхода на harmonica, които са приели задачата много сериозно и са създали наистина смислена и вдъхновяваща детска книга.

“Загадките на Млечния път”

Автор на историята е Свилен Иванов, който може би някои от вас познавата като сценарист на филми за деца – историите за Гъбелко и неговите приятели по БНТ, както и на шапката на „Лека нощ деца“. Справил се е майсторски с текста в “Загадките на Млечния път”, а работата му е добре подкрепена от редактора Виктор Самуилов.

За вълшебните рисунки можем да благодарим на Сияна Захариева, която е в сферата на детската илюстрация не от скоро. Нарисувала е прекрасни крави в книжката, макар като дете да се е страхувала от тях.

Приключението на Хари и Моника започва още вечерта в детската стая, когато татко им чете приказка за лека нощ, а междувременно им обещава на следващия ден да им покаже, че млякото не идва от магазина, а има своя собствена интересна история.

По време на своята разходка до фермата, те ще разберат кога кравите дават мляко, с какво се хранят, от какви условия имат нужда, за да растат здрави и силни, по какво се различават породите холщайн и монбелиард, как се дои една крава и как се доят мнооого крави, как се изследва съставът на млякото, как се прави масло, какво е ферментация и кои са бактериите, които помагат на прясното мляко да се превърне в кисело мляко.

Няма да преразказвам книгата в детайли, за да не разваля усещането, но ето какво ме впечатли най-много:

Отношенията между родители и деца

Имам няколко любими книги, които давам за пример, когато си мисля от детско-родителските отношения, които се стремя и аз да градя със своя син. “Загадките на млечния път” влиза в тази моя мини класация. Бащата се отнася към децата мило и емпатично, а същевременно се усеща и хармоничната йерархия в семейството, както според мен трябва да бъде. Още повече ме впечатлява родителския подход за прекарване на качествено време с децата, четене на децата и представянето на забавлението като емоция, която деца и родители споделят. Персонажите имат психолочески издържани профили и усещането от историята е, че някой ни разказва за реални, живи хора.

Учене чрез преживяване

Преживелищната комуникация между родителите, децата и заобикалящата ни среда е от първостепенна важност за функционалната грамотност и качеството на отношенията. Още щом разбрах, че harmonica са издали книга за пътя на млякото, се развълнувах именно от възможността през детската литература да покажа на сина си как любимото му мляко стига до чашата. При първа възможност смятам да отидем на опознавателна екскурзия до мандрата на harmonica в Мало Бучино.

“Загадките на млечния път” можете да купите от Биомаг, да поръчате от Кашон или да изберете от любимата ви книжарница докато се разхождате.

Идеи за занимания

Обичам да дообогатявам всяка тема по книга, която се вписва толкова добре в ежедневието ни. Както обичам да казвам – книгите не са само за четене. Ето няколко идеи за занимания по темата с млякото:

  • посещение на ферма/мандра, където ще видите на живо как живеят кравите
  • преход в планината през тучни ливади, където ще видите стада крави на паша
  • ако се сдобиете с качествено, сурово прясно мляко, можете да го подквасите у дома – аз скоро купих 2 литра биволско мляко от един дядо в квартала и си направихме 3 буркана прекрасно биволско кисело мляко, а процесът е много интересен за деца (и никак не е сложен)
  • погледнете какви млечни продукти имате в хладилника и проучете как се приготвя всеки един от тях
  • направете си масло в бурканче – в напълнете половин буркан с животинска сметана и започнете да го клатите – сметаната ще се пресече и от нея ще се отдели маслото

Пожелавам си повече бизнеси да уважават себе си и потребителите си толкова, че да могат с гордост да разкажат на децата как произвеждат продуктите си.

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.