Menu
#НитоДенБезКнижки

“Чудо и Пакост” от Золтан Циган, издателство “Ракета”

Боря се със скептицизма си към детските книги почти ежедневно. Обикновено, когато чуя, че родител е написал книга на база историите, които е започнал да разказва на детето си, съм доста скептична. Не ме разбирайте погрешно, всичко това е много мило, но в детското книгоиздаване (и в книгоиздаването въобще) е намесена голяма отговорност, а от това следва, че би трябвало да е намесена и не малка доза професионализъм. Золтан Циган обаче определено е знаел какво прави, когато е започнал да пише историите за двете кончета – Чудо и Пакост – уж за своите деца, а после и за още много деца. Илюстрациите на Андраш Бараняи са подкрепили сюжетите умело и в съвсем достатъчно количество така, че книгите да са подходящи за слушатели и читатели над 5 години.

Доверявам се на подбора на издателство “Ракета” от години. Затова веднага грабнах “Чудо и Пакост”, и зачетох. Преводът на Нели Димова е страхотен. Има фрагменти от сюжетите, където смисълът е в играта на думи. Винаги съм се възхищавала на преводачи, които успяват да уловят тези смисли и да ги пренесат от един език на друг, без да ги размият.

Смятам, че е изключително важно на децата да бъдат четени смешни книги. Книги с истории и персонажи, които ще ви накарат да цвилите от смях, да се поглеждате озадачено, да разнищвате смисли, да ви се иска да доразвивате историите заедно – не защото не са достатъчно добри, а защото не искате да свършват. Това е смисълът на детската книга преди всичко друго – свързването между родител и дете, смисленото време заедно, съпреживяването на чудати истории. “Чудо и Пакост” идват да ни подарят именно такива моменти.

Учудих се, че в книгата има 7 истории. Очаквах, че ще бъдат повече и по-кратки. Но дължината им е приятна, защото има време да се разгърнат подробно сюжетите, докато се запознаваме с персонажите по-задълбочено – нещо, което 5-годишният ми син много обича и съзнателно търси в книгите от няколко месеца насам.

Книжното тяло е изработено чудесно – с твърди корици, но хартията за вътрешните страници е тънка, което прави книгата много лека и удобна за четене. Подходяща е и за прохождащи читатели. Графичното оформление е красиво, съотношението текст-илюстрации е много добро.

Пожелавам ви приятно четене с едно заключително изцвилване: Иии-хи-хи-хи-хи-хи-хи-ха! Пррррр!

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.