Menu
#НитоДенБезКнижки

Уини и Уилбър: Обикалят света + Вещицата Уини, издателство Timelines

Вещицата Уини и нейният голям черен котарак Уилбър са в топ 5 на най-любимите ни персонажи от детски книги въобще. Започнахме да четем поредицата още преди Матей да стане на 3 години и от тогава не е спирала да ни бъде любима. Вълнуваме се (всички вкъщи), че излизат нови книги и с радост сме им отделили цял рафт в библиотеката.

Винаги съветвам хората около мен да не купуват поредици самоцелно, само за да съберат цялата поредица. Аз гледам на всяка една книга като на инвестиция и държа тя да отговаря на влеченията на детето, особено сега, когато вече е на 5 и има свои ясно изразени предпочитания. Но когато главните герои в историята се превърнат в приятели, забравям това правило и жадно попълвам поредицата с всяка нова книга. Освен това, има едни определени издателства, на които се доверявам за подбор и качество на книгите, и Timelines е едно от тях.

Уини и Уилбър: Обикалят света

“Уини и Уилбър: Обикалят света” е една от двете най-нови книги от поредицата. В нея вещицата и котаракът потеглят на пътешествие из различни кътчета на планетата, където се натъкват на емблематични за регионите животни. Историята започва в библиотеката, от където Уини и Уилбър си избират книга за животните, а щурата вещица решава да ги понесе с магия на околосветско пътешествие. Така те се запознават с жирафи, камили, кенгурута, панди, огромен кит, бяла мечка, слон, африкански тръбозъб, няколко суриката, маймуни пакостници и крокодил.

Накрая, разбира се, най-хубаво е у дома, а любимото животно на Уини си остава нейният миличък Уилбър. На последната илюстрация, без повече текст, виждаме как Уини връща книгата с животни в библиотеката.

Споменавам това, защото библиотеките са твърде подценени у нас, а не би трябвало, и всяка книга, която повдига темата за библиотеки с децата, е ценна. Окуражавам ви да заведете детето си в библиотека и да му изкарате читателска карта, ако все още не сте. ♥

Уини и Уилбър: Вещицата Уини

Второто от новите заглавия в поредицата на Timelines. Една много специална книга – ако все още нямате нито една за вещицата и котарака, препоръчвам ви да започнете от “Уини и Уилбър: Вещицата Уини”.

Историята се развива изцяло в къщата на Уини. Черна къща с черни мебели и черен котарак – съвсем подходяща за един вещерски живот. Но не всичко е идеално, защото Уилбър се слива с креслата, килимчетата и леглата. Уини го разпознава по зелените му очи, но когато спи постоянно сяда върху него, ляга върху него или се спъва в него.

Уини решава всеки проблем с магия, затова изважда магическата си пръчка и превръща Уилбър в зелен котарак…, който се слива с тревата. След това го превръща в шарен котарат, а миличкият Уилбър е толкова засрамен, че се скрива на дървото и не иска да се покаже.

Най-сетне Уини намира решениe – с поредното размахване на магическата си пръчка, тя връща Уилбър към оригиналния му черен цвят и превръща черната си къща в шарена къща.

Колко мъдрост само в една лека и смеховита история! Всички, които имат домашни любимци, знаят, че домът постепенно трябва да бъде организиран и напаснат спрямо тях. А и с хората не е ли така? Вместо да се опитваме да напаснем любимите си същества към средата, можем да положим усилия да променим средата спрямо тях. И така всички ще бъдем щастливи! Тук откривам и много ценен родителски урок – да не се опитваме да променяме децата си, а да ги научим да подреждат света наоколо спрямо себе си. Като се замисля…може би е добре да се отнасяме така и към самите себе си.

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.