Menu
Детство + Родителство / Идеи / Храна

ЗВБ или как си пия кафето, докато Матей се захранва сам

Имате едно страхотно бебе, което кърмите или храните с АМ вече съвсем безгрижно, защото първоначалните тревоги са половин година назад във времето. Живеете си блажено, детето огладнява на 2-3-4 часа, давате му млякото и продължавате да си живеете блажено. И изведнъж какво се случва? Идва време за захранване! Ами сега?

Или поне така се разигра ситуацията при нас. Не исках да идва времето за захранване, честно! Повечето родители около мен нямат търпение за този момент, но аз изобщо не исках да идва! Толкова ми беше лесно. Матей огладнява, кърмя го. Точка. Кому е нужна повече мисъл? Пък какво е ял, пък какво може да яде, пък колко е ял, пък кога е ял, пък достатъчно ли е ял? Абе, лудница. Така ми изглеждаше.

Знаех за ЗВБ метода още преди бременността и го бях обмислила, но не бях убедена. Мислех, че е прекалено смело за нас и предполагах, че ще направим някакъв наш собствен смесен метод на захранване. Когато вече Матей беше на 6 месеца и трябваше да го захраним, реших да си купя книгата за ЗВБ и тази за захранването на Маги Пашова. Е, изядох ЗВБ с кориците за по-малко от седмица и въобще не докоснах другата книга. Вече бяхме убедени, че това е нашият начин да захраним Матей.

ЗВБ накратко

Захранване водено от бебето най-просто се описва с 2 неща:

 • няма схема за въвеждане на храните;
 • дава се възможност на детето да се храни само с цели парчета храна, предоставени в подходяща форма и консистенция, т.е. без пюрета;

Най-важното е да се изчака достатъчно време, за да покаже детето повече признаци на готовност за захранване. Това обикновено се случва около 6 месечна възраст – рядко малко по-рано, често малко по-късно.

Нашето ЗВБ бебе

Ние изчакахме Матей да прояви интерес към нашата храна, да има по-координирани движения на ръчичките, да може да седи стабилно, да е навършил 6 месеца и да е минала поне 1 седмица от последната ваксина. Започнахме захранването на 6 месеца и 1 седмица.

Първото нещо, което му предложихме беше тиква – нарязана на пръчици и приготвена на пара. Продължихме с тиквичка и броколи. Оттам насетне ми се губят, защото, както писах по-горе, при ЗВБ не се следват схеми. Матей няма фамилна предразположеност към алергии и смело въвеждам всичко. Пробва нови неща, когато са в сезон. Тиквата през пролетта беше изключение, но я предпочетохме като първа храна, защото е леко сладка на вкус, може да се нареже лесно на подходящи парчета, а и беше от баба – с доказан произход.

Интересното при нас:

 1. Въведох белтък сравнително рано – на 7 месеца. Оказа се обаче, че сме една от малкото държави, където яйцето бива разделяно на две части. На повечето места яйцето се въвежда цяло. Аз го предложих в печиво, след което започнах да му правя също омлети и варени яйца.
 2. След тиквата, започнах да предлагам по повече от един вид храна на едно ядене. Матей винаги си избира според настроението. Може един път да не погледне моркова, а следващия път да избере само него.
 3. Изключително лесно ми е още от самото начало. Матей не е лаком, но не е и злояд.
 4. Понякога го храня с лъжица, както и на малки хапки, които чупя и давам директно в устата му. Това никога не му е попречило на уменията да се храни сам.
 5. Изключително лесно ми е с рецептите, почти винаги си ги измислям сама спрямо това какво може да яде Матей.
 6. Избягвам единствено сол, захар, твърде люто, мед и храни, с които би се задавил.
 7. Матей е на почти 11 месеца и все още няма нито един зъб, което според мен е лека пречка.
 8. Матей сам започна да замества хранения на 10 месеца. На 11 месеца вече имаме около 5 кърмения на денонощие, 2 от които са нощни. За сравнение, преди месец бяха 8 за 24 часа.
 9. Предлагах му да се храни с прибори още преди няколко месеца, но той ясно ми показа, че не е готов. На 10 месеца вече имаше интерес към новите си прибори и прави доста успешни опити да се храни с вилица и лъжица сам.
 10. Фюри много ми помага с чистенето. 😀

Какво използваме при хранене?

Често получавам въпроси относно приборите, посудата, столчето и лигавниците, които използваме при хранене.

 1. Столчето
  Искахме да купим стол Leander, но нямаше в магазина. Предложиха ни Stokke, но не ни хареса толкова, че да оправдае цената си от близо 600лв за стартов комплект. Затова се разровихме и намерихме дървеното столче Hauck Beta +, от което сме много доволни и не сме съжалили за нито една секунда, че взехме него. Много държахме столчето да е такова, че да може Матей да се храни на масата, а не на отделна табла. Семейни разбирания. 🙂 А това, че е дългосрочна инвестиция е допълнителен плюс.
  Друга алтернатива, освен гореизброените, за столче, което може да използва масата, вместо табла е Столчето на Мил.
 2. Лигавници
  Исках да купим жилетката-лигавник от ikea, но в крайна сметка се спряхме на силиконов лигавник Canpol за вкъщи и едни шушлякови лигавници (които се перат лесно и съхнат бързо) от dm за навън. Впоследствие взех и такъв тип жилетка-лигавник от LC Waikiki, но не ми е удобна.
 3. Дрехи
  По какъвто и начин да захранвате, ще са ви нужни домашни дрехи. Матей не е имал рефлукс и в повръщал под 5 пъти в живота си и преди захранването не знаех какво означава лекьосана дреха. Е, със ЗВБ много бързо разбрах, че ще имаме нужда от домашни дрешки. Това могат да бъдат по-евтини дрешки или пък дрешки, които сте наследили от бебетата на роднини и приятели. Ние сме сред първите хора с бебе в приятелския ни кръг и не получаваме дрешки от други бебета, затова се възползвам от бабите и им поръчвам да купуват по-големи бройки от по-евтините дрешки, които използваме за вкъщи.
  Може би тук трябва да отбележа, че сме много доволни от бебешкия прах за пране на Amway, който се справя отлично с всякакви петна и не го заменяме за нищо!
 4. Посуда и прибори
  Много хора оставят децата да хапват директно от табличката на столчето, което е страхотен вариант за ЗВБ бебета. Тъй като ние искахме Матей да се храни на масата, нямаше как да го оставя да яде директно от нея завинаги и затова сравнително рано се сдобихме със силиконова чинийка Ubbe от eMag. Беше подарък от мама за 1ви юни и я използвахме до скоро, но с времето стана малко неудобна, защото Матей започна да яде повече различни неща на едно хранене и повече манджи, а подложката е неудобна за миене.
  Когато дойде време да поръчваме посуда, вече знаех, че ще бъде Avanchy. Отдавна точех лиги по тях, но все не се решавах, защото поръчките са от USA, а никога не съм обичала разправията с БГ пощи. Но! Направих изключение за тези чинийки и прибори. Затова ще разберете абсолютното умопомрачително удоволствие, което изпитах, когато им писах колко са готини, а те предложиха да ме направят brand ambassador за България! Знаете, че винаги съм абсолютно искрена с вас и за мен е важно да ви показвам тези неща от живота, от които аз съм наистина доволна и очарована. Затова забавих този пост, докато се уверя, че Avanchy си заслужават.

Е, оправдаха всичките ми очаквания и дори ги надхвърлиха! Чинийките залепват за масата толкова здраво, че Матей се хваща за тях и се издърпва заедно със стола към масата! Сериозно ви казвам! А металната купичка е жестока – има силиконов капак, който се затваря страхотно и можете да носите супа навън със себе си без да се разлее; стените са двойни и купата не пари отвън, дори когато в нея има нещо топло. Супер удобна! А приборите са толкова добро попадение, че Матей веднага прояви интерес и започна да се опитва да се храни сам с тях. Просто съм влюбена в тези продукти и много съжалявам, че нямаме дистрибутор за България и трябва да поръчваме от техния сайт, но пък си струва чакането 2 седмици и разходката до пощата. 😉

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.