Menu
Детска психология / Детство + Родителство

Ани Бехар – логопед – отговаря на важни родителски въпроси

Ани Бехар – логопед – отговаря на 5 родителски въпроса, свързани с фината моторика, писането и четенето.

Да не правя нищо самоцелно, а каквото мога – с добавена стойност, е моят driving force. Така се случи и по време на разговорите ми с Вася, която стои зад Busy Baby – сензорни дъски за развитие на фината моторика. Тя ми сподели, че иска да подарим един от продуктите им и да разкажем за работата им на хората от общността ни за детско четене – Нито ден без книжки. И така, от дума на дума, разбрах, че работят с логопеда Ани Бехар. Тогава ми хрумна идеята да попитаме родителите в #НитоДенБезКнижки за логопедични въпроси, които ги вълнуват, а Ани прие поканата да отговори на пет от тях. Темите са интересни, така че ви желая приятно четене!

Нора Пеева:

Страхотна възможност,благодаря Ви!

Бих искала да попитам и аз за произнасянето на “р” – как да помогнем на детето да започне да я казва правилно. (дъщеря ми е на 3 г и говори от 2.1 годишна)
Зависи ли физиологично от нещо ,необходими ли са упражнения( чувала съм за такива с клечка ,местене на езика и т.н) и кога трябва да се посети специалист като Вас. Благодаря Ви

Ани Бехар:

Здравейте Нора!

Всеки един от говорните звукове, който децата усвояват се появява в различен етап от тяхното развитие. Звук “Р” е един от последните говорни звукове, които по правило се очаква децата да започнат да изговарят след петата си година /може и по-рано, разбира се/. Той изисква сериозна моторна сила на езика, силна вибрация, която децата успяват да усвоят постепенно.

Опитайте да кажете продължително “р-р-р” и вижте колко голямо напрежение се образува на върха на езика. За едно дете на 3 години не винаги това е посилно. Изчакайте поне докато детето Ви навърши пет години и ако тогава не е започнало да произнася “р”, можете да се обърнете към логопед, за да се уверите, че например няма къса подезична юздичка. Това би могла да е причина за затруднение при изговарянето на звук “Р”.

Elena Stanisheva:

Моят въпрос е свързан с въвеждането на чужд език. Големият ми син (2 г. и 4 м.) е дете, което обожава книгите, чете му се много, но все още има много малко думи в речника си и ги произнася като изпуска отделни букви или срички. Повечето му играчки са за развитието на фината моторика. Съпругът ми е категорично против да му говорим на чужд език, защото още не е проговорил на български. Как е правилно да постъпим – да продължим да му четем и говорим само на български език или единият от нас да му говори на чужд език?

Ани Бехар:

Здравейте, Елена!

Периодът на най-бурно усвояване на родния език, най-активно трупане на активен и пасивен речник е от раждането на детето до към третата му година. Това е времето на развитие и на много други базови умения, време за активно стимулиране на фината моторика също.

Всяко дете проговаря и започва да използва правилно родния си език в строго индивидуални срокове, като разбира се има определени ключови моменти, през които преминава говорното развитие на почти всички деца, развиващи се в норма. Но все пак, Вашето дете преминава през своето езиково и говорно развитие именно СЕГА. Моят съвет е да изчакате с въвеждането на чуждия език. Бъдете сигурна, че той ще усвои езика, който му предложите в малко по-нататъшен етап. Бъдете търпеливи той да се почувства сигурен при употребата на майчиния си език, да усъвършенства изговарянето на различни комбинации от звукове в думите, да успява да се изрази разбираемо за вас и околните. Това може да случи на 3 годишна възраст, може да се случи на 3.6 г., зависи от неговия индивидуален темп на развитие.

Продължавайте да му четете, много разговаряйте с него, опитвайте се да го карате да произнася различни думи, изрази, изчаквайте го да ви каже какво иска /или поне да се опита/, играйте на различни игри, обогатявайте опита му. Това са стъпките към проговарянето и правилното усвояване на родния му език. Ако все пак имате притеснения за неговото говорно развитие около третата година потърсете съвет от логопед.

Успех!

Plamena Avramova:

Страхотна инициатива! Имам момченце, което наскоро навърши годинка. Проходи сравнително рано, тича вече, катери се и по цял ден бърбори на бебешки, с интонация, дълги и сложни изречения. Но заниманията за фина моторика не са му интересни. До каква степен развитието на фината моторика е нормално да бъде забавено в следствие на активното развитие на други умения? Като цяло не се притеснявам, че не пресипва макарони в купички и шишета и т.н., но пък се чудя дали изобщо да очаквам да развие интерес към подобни занимания.

Ани Бехар:

Здравейте Пламена!

Заниманията, които развиват фината моторика не са самоцелни – не са просто игри, които детето да играе, за да усъвършенства движенията на пръстите и ръцете си. Дейностите, стимулиращи фината мотика крият по-дълбок смисъл. Това са дейности, при които чрез използването на пръстите на ръцете, се стимулират различни зони в мозъчните полукълба, така се създават нови невронни връзки в мозъка, развива се зрително – моторната координация, която пък е основа за бъдещи дейности като писане, проследяване на редовете при четене. Всичко това е доста важно.

Заниманията, които развиват фината моторика са десетки. Може би Вашето дете все още не е открило нещо, което да го плени. Най- забавните игри, които съм успяла да предложа на сина ми са били, използвайки най-обикновени подръчни материали. Можете да опитате с рисуване в/върху кашон, лепене на стикери в/върху кашон, водни игри в банята, пресипване на вода и доволно мокрене, разбира се, игра с боб, леща /под надзор ;), пускане на монети в касичка,игра с домашен пластилин, пускане на капачки в различни по големина отвори, готвене с мама.

Ако сте пробвали някои от тези игри и те не му допадат, продължавайте да търсите това, което би го заинтригувало най-силно и не се отказвайте! Детското развитие е комплекс от много и различни дейности, които не бива да пренебрегваме. Четене на книжки, игри с ръцете, игри с тичане и скачане, песни и танци, сюжетни игри – всяко от изброените носи своя принос за обогатяването на детската личност и има своята важност.

Успех!

Victoria Yordanova:

Много навреме ми се появява този пост.

Дъщеря ми е на 2г10м, говори много и правилно изцяло на български. Проявява голям интерес към английския и е в очакване на момента, когато ще започне градина. Живеем в Англия. В момента проявява и голям интерес към букви, но аз съм в колебание как е правилно да подходя. Вкъщи разговаряме изцяло на български, но заобикалящата ни среда е изцяло на английски – книжки, картички, реклами, игри и пъзели, надписи и тн. Съответно буквите са латински. И тя постоянно пита: “На кой е тази буква?” Когато изписването е същото на кирилица е ясно, но съм в чудене как да подхождам с тези, които се различават.

И всъщност с коя азбука е правилно да започнем, за да не я обърквам?

Ани Бехар:

Здравейте Виктория!

Детето ви скоро ще се потопи още по-дълбоко в англоезичната среда, където неминуемо ще започне да се сблъсква още повече с другата езикова система. Вашата роля е да съхраните родния език, да го поддържате на добро ниво и да сте готова, че има вариант детето ви понякога да се обърква от наличието на два езика в близкото му обкръжение. Няма никаква гаранция, че това ще се случи, разбира се.

Фактът, че проявява интерес към буквите е чудесен, било то българските или тези от латинската азбука. Моят съвет е да се сдобиете с картинна азбука и на двата езика. Така ще можете да илюстрирате кой звук към коя картина принадлежи и когато тя ви посочи L например и попита “Мамо на кой е тази буква?”, можете да й покажете лъва и да кажете, това е “l” за “lion”. Така ще удовлетворите интереса й, ще й бъдете от полза и може би неусетно тя ще усвои и двете азбуки.

Няма категоричен отговор на въпроса дали тя ще се затрудни, обърка или с лекота ще поеме информацията, която й предлагате, но така или иначе тя ще се сблъска с чуждия език активно, вие можете да направите първите крачки у дома.

Успех!

Златина Георгиева-Тодорова:

До колко книжките от типа Play smart са важни за проговаряне, четене, писане?

Дъщеря ми е на 2г.9м., не проявява интерес. Опитвала съм да я заинтригувам многократно, под различна форма, тъй като не посещава ясла и градина.

Но обожава да играе с вода, тесто/пластелин, да пресипва – каквото намери, да разбърква. Проявява интерес да реже, въпреки че й е трудно още.

Не я насилвам, а следвам нейните интереси.

И по-общият ми въпрос, когато детето не проявява интерес към дадена дейност /не оцветява, а си драска на листа и то с голямо удоволствие/, как следва да постъпим – следваме детето и се опитваме чрез дейностите, които са му интересни да развиваме фината моторика и т.н. и чакаме да прояви интерес ? Има ли стъпки, които не могат да се прескочат и родителят трябва да намери как да заинтригува детето ? Давам конкретен пример- тя не рисува нещо определено, а “драска”, но и аз не я подтиквам: хайде да нарисуваме къща или слънце.

Ани Бехар:

Здравейте!

Книжките от типа Play smart са развиващи в различни посоки. В тях има задачи за формиране на понятия, изучаване на цветовете, развиване на фината моторика и т.н., все сфери, които е чудесно да подкрепяте, ако детето не ходи на градина. Винаги се водете от интереса на детето, но знайте, всяка възраст предполага задължителен набор от знания и умения, които децата трябва да усвоят. Винаги можете да предложите задачите от книжките под различна игрова форма. Не е задължително да ги изпълнява в самата книжка. Можете учите за формите като ги събирате от стаята, като предварително сте ги разпръснали, да учите цветовете като боядисвате различни предмети и т.н.

Детето Ви е още малко, за да очаквате от него да знае какво да нарисува. Оставете я да експериментира с драскане, нека пробва различни техники за рисуване с моливи, пастели, бои. Но знайте, че тя няма как сама да се научи да прави къща, слънце, човече, ако не й се дадат насоки и не й се покаже.

В заключение, давайте свобода на детето си, водете се от неговия интерес, но все пак й показвайте и я учете на различни неща, подходящи за възрастта й под форма, която тя би харесала.

Успех!

Ани дава нагледни примери за всичко, което прочетохте до тук в инстаграм акаунта си – your.smart.kid. Последвайте я и очаквайте от нея да виждате стимули за ранно проговаряне; подкрепа за развитието на потенциала на детето; съвети и идеи от специалисти в областта на детското развитие.

Благодаря на Ани и Вася от Busy Baby за тази осъществена инициатива, както и на всички родители, които се включиха със своите въпроси!

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.