Menu
#НитоДенБезКнижки

“Миш и Маш” – двама мишоци пристигат със своите истории в рима

“Миш и Маш” и “Как Миш и Маш си търсили дом” са двете налични книжки от поредицата за двама пакостливи мишоци, които не успяват да излязат на глава с никого, но пък как само успяват да забавляват децата! С автор Анита Тарасевич, българска писателка и рисунки на младата художничка Надежда Кацарова, поредицата е 100% българско производство, което обаче не отстъпва по нищо на много преводни книги. Текстът се лее в брилянтна рима и обогатява лексиката на децата.

“Миш и Маш”

В първата книга от поредицата децата се запознават с главните герои – мишоците Миш и Маш. Те живеят шумно, не се събразяват със своите съседи и цапат повече, отколкото мравките могат да понесат. Затова пък, мравките решават да повикат на помощ котарак, който да изплаши и изгони мишоците. Планът не сработва, защото плюшеният котарак от тавана се оказва никак не страшен за двамата приятели с мустаци.

Съвсем скоро на етажа се нанася ново семейство – майка, татко, баба и дете. Когато мишоците чуват, че бабата иска да нахрани внучето си с миш-маш(!), животът им внезапно се преобръща докато един ден съвсем не издържат на напрежението и хукват да бягат… Къде ли ще стигнат?

Как Миш и Маш си търсили дом

Къде стигат двамата мустакати приятели разбираме във втората книжка от поредицата – “Как Миш и Маш си търсили дом”. Тичайки, те падат през един прозорец в мазе. Мазе за чудо и приказ. Мазето, където има цял Мишкоград!

Мишоците в симпатичното градче са любезни и безкрайно гостоприемни към Миш и Маш, но нашите познайници няма да изневерят на себе си и ще забъркат още куп щуротии! Още преди да се установят в града, те започват да разказват своите измислени приключения на новите си съседи. Всички обаче знаем, че лъжата не може да вирее безкрайно…

Съвсем скоро мишките в Мишкоград си дават сметка, че Миш и Маш не са искрени. Двамата приятели обаче не падат по гръб и гордно напускат мазето с мечтаното градче.

Книгата повдига въпроси за разсъждаване пред родители и деца – за приятелството, доверието, лъжата и гордостта.

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.