Menu
Идеи

Занимания с буквите за деца между 5 и 7 години

Ученето не бива да е самоцел – не само за малките, но и за всички деца. Дори за възрастните. Вярвам в ученето чрез преживяване, а в академичната среда – теория, подкрепена от практика, гарнирана с подход, богат на въображение и съобразен с индивидуалността на участниците.

Това звучи твърде хубаво, за да очакваме да е истина в нашата реалност и в детските градини, и училищата, но можем да се постараем да го прилагаме у дома. За да не се обезкуражите, спокойно, аз също не съм човек, който умее добре да измисля безброй занимания, нито пък винаги ми е точно до това, но няма и нужда да е така, за да показваме на децата, че придобиването на нови умения и знания може да бъде интересно, забавно и спокойно. Академичната среда в нашата образователна система (а вероятно и в много чужди) се обляга в огромна степен на жестока конкуренция и е направо тъжно, когато това започва в твърде ранна детска възраст. Не можем да влияем на всичко, до което децата ни имат досег, но какво се случва вкъщи винаги е фактор, а колкото по-малко е детето, толкова повече тежест имат нашите действия и средата, която ние подсигуряваме.

Разбрах, че по програма в детската градина на сина ми тази година ще изучават печатните букви – по една буквичка на седмица – разпознаване и писане. Не смятам, че е време за толкова структурирани занимания на тази възраст (5 години), но приемам положението такова, каквото е. Това, което аз мога да направя, е да помагам на детето си да се забавлява в този процес. Затова и вкъщи ще имаме занимания с буквите така, както аз смятам за подходящо. На него му е много интересно и сега всеки ден търси ново занимание с буква. Подходът е от ключово значение.

Занимания с буквите за деца между 5 и 7 години

За щастие, в България вече имаме чудесни издатели и творци, които създават прекрасни, и смислени образователни материали за деца. Ето кои използвам аз в заниманията с буквите:

Подготовка на занимания с буквите

Вече не се налага да подготвям заниманията “тайно”, защото на дете на 5 години спокойно можем да кажем, че имаме нужда от мъничко време, за да подготвим това, което смятаме да правим. Матей се вълнува, докато ме гледа как се суетя и подбирам всичко необходимо, така че добавяме и емоция към активностите – какво по-хубаво?

  1. Подбирам съответната буква от комплектите с карти.
  2. Прелиствам тетрадката на Крокотак, за да подбера няколко странички, подходящи за буквата, която учим, например: старая се да има наклонени черти и тирета за буква А, а в края на тетрадката има по една страница специално за всяка буква – картинка за оцветява (агънца за А) и няколко реда за проследяване на буквата по пунктир.
  3. Подбирам творческо занимание, с което въвеждам настроението – трябва да е нещо интересно, което води до концентрация и внася спокойствие, за да можем да продължим с всичко останало. Обикновено избирам нещо, което включва лепене или оцветяване с бои, за да го оставим да изсъхва, докато правим всичко останало, а накрая да проверим дали е готово – това създава още вълнение и очакване у детето, а накрая и удовлетворение от постигнат резултат.

Как протича едно занимание с буква

Заниманието обикновено трае около 15 минути. Подготовката, макар да звучи трудна и мудна, не е. Когато имаме всички нужни ресурси под ръка, всъщност е много лесно да ги сглобим в обща активност.

Както споменах по-горе, започваме с творческото занимание – за буква А то беше лепене на бобчета в кръгчета, образуващи буквата. Лесно подбирам нещо елементарно за принт в google и доизмислям как да украсим буквичката. Продължаваме с картите с букви – обсъждаме рисунките на картите от “Бяла лодка” и четем интересни факти за изобразеното растение/животно от “Азбука на гората”. След тях, загряваме ръчичката за писане с активна карта със съответната буква от изд. “Клевър Бук”. После се прехвърляме на тетрадката “Крокотак”, където усещането на детето е, че писането е станало по-лесно, защото повърхността е грапава и това дава повече стабилност на ръката. Накрая завършваме с четене за почивка и затвърждаване на буквата и звука с “Небивалици с буквите от А до Я”.

В следващите дни откриваме още начини да говорим за буквата и да се занимаваме с нея. Търсим я по постерите с букви в детската стая, забелязваме я в заглавията на книгите, изрязваме я с ножици, лепим разноцветна хартия или природни материали, за да я изпишем, играем на думички, като се опитваме да се сетим за такива с първа или последна буква А и т.н.

Какво още съм набелязала за занимания с букви

  • дървен тренажор за главни печатни букви от uchitel.bg (в сайта има хубави помагала за писане и четене като цяло)
  • Гери Боева има и създадени плакати по букви А, Б и В, които смятам да използваме в заниманията ни занапред, ще ги откриете ето тук
  • по съвет на логопед съм поръчала тренажора за псиане на д-р Сатлер, който следва да улесни писането и да упражнява правилен захват на молив/химикал така, че ръката да не се изморява бързо и да бъде писането по-лесно

Към момента съм почти на 28 години, майка на едно дете, което е почти на 5. Повече за мен може да прочетете тук. Нямам професионални квалификации, свързани с детско обучение. Моля, не приемайте този материал като насоки. Тук споделям само и единствено личен опит и идеи.

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.