Menu
#НитоДенБезКнижки / Идеи / Откривателство

МОРЕ – вълнуващо и необятно

МОРЕ-дакелче

“Занимателен речник” на морето е точно това, от което имам нужда, за да го обикна. Приятелите ми знаят, че дълги години просто не обичах морето, имала съм паузи от по 3+ години, в които не съм стъпвала на морски бряг и то съвсем преднамерено. Годините обаче си минават и колкото по-далеч ми се струват първите 2 цифри от ЕГН-то ми, толкова повече подлагам собствените си разбирания на съмнение. Вече съм на 26 години и явно е дошло моето време да се убедя, че морето не е пържене на слънце, неприятен пясък в лявата обувка, досадни чайки и миризма на застояла влага. Какво е морето ми подсказва книгата МОРЕ – занимателен речник от издателство Дакелче.

МОРЕ-дакелче

Вие знаете ли коя риба на португалски се нарича “бакаляо”? Питали ли сте се какво е другото име на пиратския флаг? Чудили ли сте се как се поздравяват корабите? А коя е най-дълбоката част на океана?

МОРЕ отговаря на тези и още много други въпроси. Книгата е с енциклопедичен характер и е оформена като речник. В нея е побрана толкова много информация за морето и океана, че няма човек на тази планета, който да не обикне безкрайното синьо заради поне една любопитност между страниците.

Рикардо Енрикеш е написал едни уж скучни обяснения по увлекателен начин, а допълнени от рисунките на Андре Летрия допълват текстовете така, че да усетим истинска морска магия. Приходи ми се в Португалия заради тези двамата. 🙂

МОРЕ-дакелче

Книгата е предназначена за деца над 7 години. С подобни книги вкъщи (с дете на 3 и половина) процедираме като ги разглеждаме като “албум” или картинна книга и обсъждаме предимно илюстрациите, като аз си помагам с текста и споделям любопитни факти. С МОРЕ това е много лесно, именно защото е написана като речник и обяснява значението на различни морски думи.

МОРЕ-дакелче

Между страниците са поместени и различни “занимавки”, за да подплатим наученото и с практика. Мария Монтесори харесва това. 🙂 Децата (а и възрастните) ще се научат как да си направят корабче от хартия, айсберг в купа, ще видят какво на практика е въздушна тяга или как се връзват елементарни моряшки възли – все занимания, които ще предизвикат вълнение. А ако скоро ви предстои отскачане до някое море или океан – ето това е чудесна подготовка.

МОРЕ-дакелче

Книгата ме накара да се замисля много за морето и морските преживявания. Как интерпретираме едно нещо, зависи само от нас. Ето защо, ние избираме първото докосване до морето за детето ни, да бъде с добавена стойност. Потърсихме какво интересно можем да видим и направим. Матей се впечатлява ужасно много от морски скални образувания, както и от морски фарове, затова сме включили такива активности в списъка. Споделям списъка ни с вас, за да си вземете идеи, ако ще обикаляте северното черноморие това лято.

Какво да не пропуснем да видим по северното черноморие?

В колонка “Къде” сме описали дали съответното нещо е в Балчик, а ако не е – на колко километра от Балчик се намира.

КаквоКъде
Античният храм на КибелаБалчик
Архитектурно-парков комплекс “Двореца”Балчик
Университетска ботаническа градинаБалчик
Възрожденски комплексБалчик
Яхтеното пристанищеБалчик
Местност Тузлата10km
Плаж Икантълъка10km
Текето – село Оброчище60km
Аквапарк Аквамания в Албена10km
Мидена ферма „Дълбока“30km
Залив Болата35km
Тюленово50km
Каварна20km
Шабленски фар45km
Исторически парк Варна80km
Резерват „Балтата”16km

И не забравяйте да си носите речника с вас!
Човек никога не знае какво още може да открие на морско приключение.

МОРЕ-дакелче
За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.