Menu
#НитоДенБезКнижки

Една от най-красивите детски книги: “Момиче Буболече” от София Спенсър

Ако сте родител на четящо дете, обзалагам се, че поне веднъж сте мислили какво ли би било детето ви да напише книга. София Спенсър е автор на “Момиче Буболече” – картинна книга с енциклопедична част, която разказва нейната собствена история за влюбването ѝ в буболечките. За написването на книгата ѝ помага Маргарет Макнамара, а вълшебството става пълно, когато Кераскоет илюстрират историята. Издателство Дакелче са изпълнили книгата, както винаги, без никакъв компромис с качеството. 44 страници между твърди корици, най-подходящи за деца между 4 и 8 години ви очакват, за да донесат смисъл и красота във вашия ден. Грабнах ли интереса ви?

“Момиче Буболече”

Историята започва в една огромна зала за пеперуди, където София и майка ѝ се разхождат. Пеперуда каца на рамото на момиченцето и от този миг тя се влюбва в буболечките. Илюстративния стил на тандема Кераскоет ни пренася сякаш в самото съзнание на София – всичко изглежда магично и по детски чисто.

Светът на буболечките се преплита с живота на София и се превръща в нейна огромна страст. Всичко, което тя прави в свободното си време е да изследва различните видове насекоми и паякообразни. Някои от децата в детската градина също се вълнуват от този необятен свят и София основава бубо-клуб. Децата ловят светулки и ги гледат как светят, учат се да разпознават бръмбарите, наблюдават как водните кончета могат да се задържат на едно място във въздуха, докато пърхат с крилцата си.

Всичко изглежда прекрасно, докато момиченцето не тръгва на училище. Порасналите деца не се вълнуват толкова от буболечките, а някои от тях дори се страхуват или погнусяват от тях. София започва да се чувства все по-самотна и неразбрана. Чашата прелива в деня, в който децата стъпкват скакалеца, който тя е занесла в училище. Тогава момиче-буболече решава, че иска да се откаже от буболечките. Майка ѝ обаче не иска да я гледа тъжна и поема нещата в свои ръце.

Тя пише писмо до група ентомолози с молбата някой от тях да стане бубо-другарче на София и да убеди момиченцето, че няма нищо странно и нередно в това да харесваш буболечки. Скоро с тях се свързва Морган Джаксън, който моли да публикува писмото онлайн, за да го прочетат и други ентомолози. Два дни по-късно София и майка ѝ са затрупани от писмата на хора от целия свят, които окуражават момиченцето. София разбира, че много хора обичат буболечките точно като нея и става по-уверена.

София Спенсър обича и други неща: гимнастика, книги за пътуване във времето, плуване и компютри, но когато я помолят да се опише с една дума, винаги избира: “момиче буболече”.

Тук историята приключва, но любовта към буболечките – не. Книгата продължава със своята енциклопедична част, където София разказва малко повече интересни факти за някои от любимите ѝ буболечки.

Освен образователна, “Момиче Буболече” е книга, която ще повдигне темите за тормоза в училище, за увереността, за мечтите, приятелството, връзката между родителите и децата, вярата в себе си и свободата да избираш. Освен красива, тази книга е и много ценна – както за децата, които обичат буболечки, така и за тези, които се страхуват от тях. А у дома често я използваме и за прерисуване на пеперуди. Пробвайте. 🙂

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.