Menu
#НитоДенБезКнижки

15+ от най-качествените детски книги за възраст 3-5 г.

Книги за деца от 3 до 5 години.

Да се чете на децата е важно още от пренаталния период (това и аз не го можех), но забелязвам, че по-активното четене започва (от страна на много родители) във възрастта след 2-3 години. Събрах някои от най-добрите попадения за детски книги, като не съм правила никакъв компромис с качеството им, както винаги.

Ето списъка набързо, за да можете да си го запазите, а по-долу ще оставя по няколко думи за всяка книга/поредица – повечето от тях се четат вкъщи вече повече от година и са все така любими на сина ни (в момента на 3 години и 3 месеца) и на нас.

 1. Поредица: Аз и другите (издателство Клевърбук)
 2. Зайчето ме изслуша (ИК Хермес)
 3. Винаги ще те обичам (ИК Хермес)
 4. Денят, в който пастелите си тръгнаха (ИК Хермес)
 5. Бруно (издателство Рибка)
 6. Поредица Лошата семка, Доброто яйце и Якото бобче (издателство Таралеж)
 7. Кой вдига врява (издателство Мармот)
 8. Тайната на черната скала (издателство Дакелче)
 9. Картинни книги Мумин и първият сняг и Мумин и златното копче (издателство Таймлайнс)
 10. Грузулак (ИК Жанет-45)
 11. Включи нощта (издателство Ракета)
 12. Поредица Елмър (ИК Жанет-45)
 13. Поредица Защо? Какво? Как? (издателство ФЮТ)
 14. Книгите на Евгения Войнова (издателство Давид)
 15. Поредица Уини и Уилбър (издателство Таймлайнс)
Поредица: Аз и другите

Не познавам (реално или задочно) дете, което да не е харесало тази поредица. Самата аз се влюбих в илюстрациите на Кейти Хъдсън, но още по-хубавото е, че и самата тя е писала текста, а симбиозата е изключително добра. Писах ревю за книгите от поредицата тук и тук.
Ако трябва да препоръчам книга за старт на колекцията ви, тя ще бъде “Ах, колко много моркови” – защото в нея става дума за споделянето и приятелството, а за децата във възрастта 3-5 години това са актуални теми.

Зайчето ме изслуша

Колебая се дали тази книга е повече за деца или повече за родители. Със сигурност ще предизвика дискусии между вас и детето, а темата е емоционалния спектър по време на т.нар. meltdown. Определено отвежда и родителските мисли в посока колко е важно просто да бъдем до децата си в тези моменти, да ги съпроводим през собствените им емоции, да им позволим да ги изпитат и опознаят, за да се научат да ги контролират.

Винаги ще те обичам

На тази книга съм плакала не веднъж, докато посланието се поуталожи и свикна да я чета без да бърша сълзи. Всичко е в хубавия смисъл, разбира се. Тук няма история, има много силно послание за родителската безкрайна, безрезервна любов. Символиката е дълбока и затова някои експерти не препоръчват книгата за много малки деца, затова преценете внимателно дали вашето дете е готово да разбере и дискутира темата.

Денят, в който пастелите си тръгнаха

Не случайно това е една от първите книги, на които се осмелих да направя ревю (прочетете го тук) – почувствах я много близка, многослойна и полезна за децата. Ако трябва да избера една тема, в която да категоризирам “Денят, в който пастелите си тръгнаха”, тя ще бъде емоционална интелигентност. Чувствата на пастелите спрямо притежателя им могат да се обсъждат безкрайно. Друг плюс са страхотните илюстрации в стил детски рисунки, които са лесни за прерисуване и могат да допринесат за чудно занимание по книгата.

Бруно

Бруно е една от най-най-най-любимите книги в нашата библиотека. Историята е философска, героят е комплексен, илюстрациите и печатът са на много високо ниво. Забелязвам, че много родители не успяват да разберат тази книга или просто се затрудняват да открият начин да я прилюжат в семейните отношения и изграждането на личността на детето. В това, разбира се, не влагам нищо негативно, но го отбелязвам, за да имате предвид – ако детската библиотека във вашия дом се състои предимно от занимателни книги, енциклопедии, кратки истории и смешни герои, ще имате нужда от специална настройка и психично пространство за Бруно.

Поредица Лошата семка, Доброто яйце и Якото бобче

Отново една от безценните поредици на нашия пазар. Книгите са написани и илюстрирани едностилово, което носи усещане, че героите обитават една вселена, макар в отделните истории да не се срещат. Лошата семка, Доброто яйце и Якото бобче ни предоставят различни типове характеристики, които можем да изследваме с детето си и да се опитаме да открием в кои се припознава то. Това е ценно упражнение и ни помага да опознаем личността на детето, да опипаме почвата без да нахлуваме твърде много в личното му пространство и да разберем къде то има нужда от подкрепа, за продължи да изгражда себе си или да се справи с проблем.

Кой вдига врява

Синът ми има пероди, в които буквално се залепя за тази книга и я четем всяка вечер. Подходяща е за книга преди сън – историята не е твърде драматична, има повторения, текстът не е нито много, нито малко и е черен на чисто бял фон (чете се лесно и на нощна лампа), илюстрациите са в меки тонове.

Тайната на черната скала

Книга за негативен герой, който се оказва положителен – много обогатяващ опит, който да препрати децата към идеята, че не всичко е такова, каквото изглежда. “Тайната на черната скала” използвам като инструмент за въвеждане в темата за океата и обитателите му, както и за опазване на природата, и важността на разнообразието от видове на Земята. Това е книгата с най-добрите илюстрации на подводен свят, подходяща за тази възраст. Е, ще си поговорим и за Големият бариерен риф някога.

Картинни книги Мумин и първият сняг и Мумин и златното копче

Приличат на хипопотами, но не са. Муминтролите всъщност са тумбести, бели създания, видяли бял свят благодарение на креативността на Туве Янсон – автор и илюстратор на поредицата за Муминтролите. Живеят в Муминската долина и им се случват наглед съвсем обикновени неща. Историите обаче са така поднесени, че водят до размишления за живота по принцип – нещо, което като че ли понякога ни убягва да правим, а е важно. Двете картинни книги са страхотно решение за най-малките и старт на муминтролската култура удома.

Грузулак

Когато прочетете една книга от Джулия Доналдсън – край – ще искате всичко. Съветвам да започнете с Грузулак – емблематичен герой на авторката и илюстратора Аксел Шефлър. Преведена е на 105 езика и има защо. Ако не ви достигне, има и втора – Детето на Грузулака. Освен тях, препоръчвам и занимателните книги със стикери – вкъщи вече сме налепили всичко, но не обещавам, че няма да ги купя отново.

Включи нощта

Историята и стила на Рей Бредбъри и илюстрациите на Мира Мирославова = шедьовър. Знам, че и тази е една от книгите, за които се изисква специфична настройка на личността и визуална култура, но ако ви допадне, ще я сметнете за абсолютно задължителен елемент от всяка библиотека. По много елегантен начин “Включи нощта” помага на децата да се справят със страха от тъмнината.

Поредица Елмър

С първата книга от тази поредица се сдобихме донякъде случайно. Беше Елмър и дъгата и я препоръчвам за старт, а за по-малките – “Моят първи Елмър”. Поредицатат за карирания слон е подходящ избор за децата и то не само за четене. С Елмър сме правили и какви ли не занимания за оцветяване, апликации, игри с пластилин, разпознаване на цветове, уроци за слоновете. Елмър има и навика да ни учи на най-важното в този живот.

“Има неща, които можеш да раздаваш до безкрай, без да изгубиш дори прашинка от тях. Щастието например или любовта, или моите цветове.”

Поредица Защо? Какво? Как?

Това е една от най-популярните поредици енциклопедии за най-малките и има защо. ФЮТ са безкомпромисно успешни в занимателните книги за деца, издателството се е превърнало в нещо като нарицателно за “детска енциклопедия” в България. Кнжките Защо? Какво? Как? са на достъпна цена (~10 лева за брой) и обхващат много широк спектър от теми. Моят съвет е да пазарувате разумно и да подбирате добре темите, които смятате, че са наистина важни и интересни за вашето дете.

Книгите на Евгения Войнова

Препоръчвам книгите на Евгения Войнова, защото е писател и илюстратор, който прави двете неща еднакво добре, а това не се среща толкова често. За възрастта 3-5 много подходящи (и любими удома) са Цветна бъркотия, Сто жаби и Мечта – с която и да започнете, няма да сгрешите.

Поредица Уини и Уилбър

Поредицата, която взриви #НитоДенБезКнижки – с изключително мого почитатели сред децата, вещицата Уини и нейният черен котарак – Уилбър забавляват много семейства. Историите са толкова забавни, че дори на родителите не им омръзва да ги четат. Илюстрациите пък са толкова комплексни и детайлни, че дори родителите не успяват да видят всичко и откриват по нещо ново на всяко разтваряне.

Книги за деца от 3 до 5 години.
Книги за деца от 3 до 5 години

Моите златни правила за пазаруване на книги във възрастта 3-5 години

 • Не купувам книги от поредици самоцелно, за да събера поредицата. Вместо това, подбирам книгите внимателно спрямо емоционалното развитие и интересите на детето.
 • Не се стремя да имам всяка нова книга на пазара.
 • Не купувам по много книги на една и съща тема. Разнообразието е важно.
 • Не преследвам под дърво и камък стари или изчерпани издания. Вместо това се фокусирам върху качествен подбор измежду нови и налични книги на пазара.
 • Пазарувам предимно онлайн – така имам по-голям избор и решавам в чии идеи да инвестирам парите си.
За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.