Menu
#НитоДенБезКнижки

“Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания” от Иван Раденков и Антония Мечкуева

“Ентусиаст” е едно от най-любимите ми български издателства. Поредната перла в тяхното съндъче с детскокнижни съкровища е “Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания” от Иван Раденков.

В нея се запознах с Пане Кашкавале, син на Пан ди Шпан и Пана Кота, които живеят в страната Патладжания и имат проблеми с Цар Евичак и неговите подчинени Сир Ене, Тиквеника и Крастав Ицо. В действието са замесени още Принцесата, Хан Тахан, Капитан Сен Жак, както и музикантите от група „Барабас“ – Кураж Фураж и Гризни Халва. Вдъхновен от произведението за Лукчо на Джани Родари, Иван Раденков създава история, посветена на битката между доброто и злото, разказва за най-добрата музикална банда и заслужава ли си борбата за любовта. Но в книгата се крият още много други чудеса.

Щура работа!

В сайта на издателството чета, че Иван е баща на две палави момчета, които са неизчерпаемият му източник на вдъхновение и се чудя как е успял тогава да създаде толкова брилянтно образът на Принцесата в тази история. Тя е нежна и мила, но почакайте преди да си помислите, че е вашата обичайна принцеса. Тя е също смела, находчива, безапелационно уверена и много креативна.

Ако като деца ви е легнала на сърце историята за „Приключенията на Лукчо“, то “Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания” е книга, която ще обикнете със сигурност. Има си от всичко…по много. Има си лоши герои, има си рок звезди, има много смях, любов и доза напрежение в края на всяка глава. Въобще не ми се искаше да я оставя преди да я изям от корица до корица.

Синът ми, който в момента е на 5 години и половина, я хареса много. Сподели, че в някои странички има повече непознати думи, но ме спира и ме пита какво означават, а след това продължава с интерес да следи развоя на събитията. Смея да я определя като подходяща за деца над 5-годишна възраст, при условие, че имат богат речник и способност да се концентрират за по-дълги периоди.

Не мога да не отбележа и колко красиви, стилни и улавящи емоцията на персонажите и атмосферата са илюстрациите на Антония Мечкуева. Не мисля, че имаше как тази история да получи по-достоен и заслужен завършек от картините, които тя е нарисувала.

Това е първата книга на Иван Раденков, която се приземява в библиотеката ни, но със сигурност няма да бъде последната.

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.