Menu
#НитоДенБезКнижки

Bad Guys. “Лошите момчета” от издателство Робертино

Искам да започна този пост емоционално и да благодаря на издателство Робертино, че внесоха този великолепен смях в живота ни. Книгите от поредицата “Лошите момчета” се очаква да бъдат 16 и са световен бестселър, отпечатан в над 10 милиона копия. Изместили са дори Хари Потър в класацията на New York Times, което не съм сигурна, че мога да им простя. Синът ми се смее толкова искрено и толкова много на тези книги, че самата аз нямам търпение да му ги чета пак и пак.

Засега можем да се радваме на книга 1 и книга 2 на родния ни език, но не се съмнявам, че издателството ще продължи с поредицата. По книжките е създаден анимационен филм, който е по кината и също очаквам да ни донесе многоминутна семейна забава.

“Лошите момчета”

Главните герои в историята са вълк, змия, пираня, акула, а във втора книга към тях се присъединява и тарантула. Пет лоши момчета, които правят (леко отчаяни) опити да бъдат добри. Като например да крещят на заклещено на дърво коте, че ще го спасят, докато котето едва не припада от огромните им зъби. Наивността им (и най-вече тази на техния водач – вълка) е очарователна и безкрайно забавна.

Чрез комикс стила на опростените илюстрации, подчертаването на всяка емоция и умелото писане, още в първа книга се очертават много ясно различните характери на героите. Всеки би си избрал любимец много бързо. Моят фаворит е акулата, а още повече затвърдих това във втората книга, където фобията му от паяци и появата на тарантулата образуват една съвсем отделна сюжента линия, на която човек може да се задави от смях.

Няма да се уморя да повтарям, че децата ни имат нужда от забавни книги, смешни книги. За да станат читатели не само с вкус и мнение, но и читатели, които хващат книга за удоволствие.

Най-подходящи са за деца над 5 години, както и за прохождащи читатели:

  • книгите са с точния обем текст, така че да не откажат детето да чете, а освен това са разделени и на отделни глави
  • има динамика на илюстрациите и виждаме любимия на децата комикс стил
  • заигравките с буквите по страниците задържат интереса и спомагат прочитането на отделни думи
  • сюжетът е право в десетката
  • книгите са дебели на вид, но се четат много бързо и това би насърчило още повече децата, които едва сега започват да четат сами

И едно напомняне – дори когато детето вече може да чете само, не го оставяйте в това начинание. Продължавайте да четете за удоволствие заедно. Продължавайте да му четете. Смейте се заедно и нека четенето никога не става скучно задължение!

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.