Menu
Храна

Летни кокосови бонбони

Тъй като доста от вас вече ми писаха на лично съобщение, обадиха ми се да ме питат и дори в малките ни срещи през уикенда ме помолиха да пусна тази рецепта, няма как да я пазя за през седмицата. Пък и какъв по-хубав ден от неделя за едни домашни бонбони?! Няма да се онасям много в приказки този път, само ще кажа – хвала на кондензираното мляко!

Ако не сте пробвали или като мен – изобщо не сте чували за кондензирано мляко преди това, ще се изненадате колко удобен продукт е за не особено големи ентусиасти в кухнята на сладките неща. Аз, която до момента не съм правила нищо сладко освен козунаци, едни инпровизирани и измислени домашни бонбони и чийзкейк, останах доста очарована колко лесно се работи с кондензирано мляко. За бонбони е перфектната основа. Съдържа в себе си достатъчно захар и няма нужда от допълнителна + има много лек и приятен вкус + текстурата му е супер гладка.

Рецептата за тези бонбони бях видяла не отдавна някъде из нета и си я бях записала. За съжаление не успях нито да се сетя за източника, нито да открия линк, към който да реферирам. Затова обявявам тук, че рецептата не е авторска. Нанесох, както винаги, леки промени, за да адаптирам към моя вкус и този на мъжа ми, както можете да направите и вие.

Летни кокосови бонбони

Продукти:

  • 400мл. подсладено кондензирано мляко*
  • 1 пакетче ванилия
  • 60гр. масло
  • 125гр. (5 пакетчета) кокосови стърготини

*Кондензирано мляко може да намерите във всяка голяма верига супермаркети. Моето го взех от Фантастико, но знам, че хората са доволни и от това, което се продава в Lidl. Търсете метална кутия, в повечето случаи консерва. Аз използвах на марката NOYNOY, но не мога да съпоставя с друго, защото не съм пробвала. 

Начин на приготвяне:

В тенджера с незалепващо покритие изсипете кондензираното мляко, маслото и ванилията. Разбърквайте с тел от време на време докато заври. След като по повърхността на сместа започнат да излизат мехурчета, изсипете 75гр. (3 пакетчета) от кокосовите стърготини в нея и бъркайте енергично, за да не загори. Разбъркването ще става все по-трудно, а сместа ще се сгърстява все повече. Оставете на котлона до получаването на “тесто”, по-гъсто от палачинковото. Когато се получи такава смес, дръпнете от котлона и продължете да бъркате докато не спре да ври (ще продължи още 10-20 секунди, защото тенджерата ще е топла). Оставете да се охлади на стайна температура.

След като сместа вече е охладена, оформете бонбоните с ръце и ги оваляйте в останалите 50гр. от кокосовите стърготини. Аз изкарах 56 бонбона, но бройката зависи от размера, в който ще изберете да ги оформяте.

Надявам се бонбоните да ви харесат толкова, колкото ни харесаха на нас. Ще се радвам да споделите опита си ако пробвате рецептата, знаете.

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.