Menu
Дом / Живот / Само|съзнание / Семейство / Храна

Как да намалим разхода си за храна, без да се лишим от качеството

* Ще напълня тази публикация със снимки на храна, точно както правя със седмичните менюта, които си подготвям, но за тях ще поговорим след малко.

В последните месеци на 2019г. в семейството ни се случиха осезаеми промени по отношение на финансовата ни култура, което доведе след себе си много осъзнатост, но и много нови предизвикателства в посока финансова независимост.

Какво е за мен финансова независимост?
Противно на очакванията ми от детството, това не е да можеш да харчиш, без да мислиш, а тъкмо обратното – да управляваш парите си умно, да знаеш точно къде и защо отиват, да умееш да разпределяш, да инвестираш, да спестяваш, да мислиш дали получаваш достойно съотношение цена-качество.

И така…
Как се стигна от финансова независимост до храна?
Не отнема много време за размисъл, за да осъзнаем, че едно от най-големите пера в месечния бюджет е именно храната. Без значение дали по-скор пазарувате продукти и готвите, или по-често поръчвате готова храна, парите, които харчите, за да не сте гладни са…мнооооого. Храната е скъпа, факт. Качествената храна е още по-скъпа. Да искаш да спестиш от нещо обаче не означава да спестиш от качеството му, а да подходиш умно към процеса.

Как намалихме осезаемо месечния разход за храна, без това да се отрази на качеството ѝ?

Анализирането на разходите е първата стъпка към осъзнатото харчене, реорганизацията на бюджета и стъпки към редуцирането им там, където може, има нужда или просто искате.

Защо харчим толкова за храна?
Вкъщи основен проблем в харченето на твърде много пари за храна, е всъщност купуването на всичко останало покрай хранителните продукти. Лесно стигнахме до извода, че честото ходене до магазин е враг на бюджета. Друг голям враг е липсата на организация, която води до по-безразборно хранене, поръчване на храна в последния момент, по-непълноценно хранене и т.н. Негативите са твърде много, за да оставим нещата така.

Какво променихме, за да постигнем желания резултат?

  • изготвяне на седмично меню
  • изготвяне на списък за пазар по седмичното меню
  • пазаруване на куп по списъка онлайн веднъж седмично
  • допълнителен малък и осъзнат пазар на липсващи или желани продукти
  • планиране и обмисляне на поръчване на храна за вкъщи
  • планиране на хранене навън

Ако трябва да опиша всичко с една дума, тя ще бъде – план. Вероятно на всички ни е омръзнало от микромениджмънт в този живот, но истината е, че иначе просто не се получава. А когато планирането на нещо се превърне в навик, то спира да тежи и всъщност води до много удовлетворяващи резултати.

Ние намалихме разхода за храна с около 30% с тези стъпки.

Практични съвети

Как изготвям седмично меню

Най-напред е важно да преценим какъв е начинът ни на живот и какво ще бъде удобно за нас. Как се храните? Колко често искате да готвите? Колко пъти в седмицата искате да пазарувате? Закусвате ли? Хапвате ли снаксове? Колко често искате да се храните навън? Имате ли нещо против да хапване една манджа повече от веднъж? И така нататък, и така нататък…

Аз нямам време да готвя повече от веднъж дневно, а като семейство нямаме нищо против да хапваме едно и също за обяд и вечеря. Поръчваме храна минимум един път в седмицата. Не правя план за уикендите, защото никога не са съвсем планирани и еднообразни. Подсигурявам закуски за Матей и постоянно разчитам да имаме пресни плодове и зеленчуци. Ето как стигнах до извода, че ми трябва 5-дневно меню с по 1 планирано ястие на ден. Оставям събота и неделя без план за готвене, но често измислям нещо с останалите от седмицата продукти. Правя седмичния пазар в неделя или понеделник. Планирам няколко закуски, само за да добавя продукти в списъка, а после импровизирам по нужда. Поръчваме храна през уикенда или просто когато ни се хапва нещо различно.

За планиране използвам Notion. Не е елементарно и супер лесно, но веднъж научиш ли го, влиза в употреба за много ежедневни планировки, включително бюджетиране, срещи, почивки…всичко.

От къде и какво пазарувам?

— Старая се да пазарувам основно от онлайн магазини за хранителни стоки и по списък.
— Старая се да отскачам до пазара веднъж седмично, а ако не успея, разчитам на кварталния Плод&Зеленчук и отново пазарувам в по-големи количества.
— Ако ми се наложи да пазарувам през седмицата допълнително, опитвам това да се случва в малки, квартални магазинчета – така по-трудно купувам нещо излишно, а и се чувствам добре, че подкрепям малък бизнес на някое семейство.
— Купувам месо и риба от проверени магазини, в повечето случаи от днес за днес.
— Купувам млечни продукти в по-големи количества само от фирмени магазини на мандри, които харесвам.
— Купувам хляб предимно от пекарната в квартала – правят чудесен хляб с квас, който вкъщи обожаваме.
— Няколко пъти в годината пазаруваме на едро от МЕТРО – така пестим пари в дългосрочен план, но и усилия, защото базовите продукти са винаги на една ръка разстояние – в шкафа.

Какво ми се иска да правя, но все още не успявам?

Имам един мислен списък с още добри практики, които ми се иска скоро да започна да прилагам и знам, че е само въпрос на организация. Те ще вдигнат качеството на храната вкъщи и ще намалят цената, знам.

  • да пазарувам месо и риба в по-големи количества и винаги да имам нещо подходящо във фризера
  • да си открия местни производители, на които да имам доверие и да разчитам за сезонни плодове и зеленчуци
  • да си набавям сама храна от природата – гъби, риба, билки и подправки, диви плодове

Най-много от всичко искам да имам собствена градина, но това ще дойде малко по-нататък в живота, вярвам. 🙂

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.