Menu
Откривателство

Какво правят местните на International Jazz Festival Bansko

За тези от вас, които не знаят – родена съм и съм израснала в Банско, и до ден днешен често се връщам там, макар и да живея в София от години. Международният джаз фестивал е част от живота ми абсолютно всяка година от 1998 до сега – вече 20 години – и не съм пропуснала нито един! През всичките ми съзнателни години, Джаза (както му казваме в родния ми град) е нещото, около което се завърта лятото ми. Може да не отида на море, но със сигурност съм на Джаза!

Никога няма да забравя годината, в която търсихме брат ми сред тълпите и се поболях от ужас, а той просто си беше седнал пред сцената да гледа. Или годината, когато отидохме с кучето ни. Или годината, когато изхарчих всичките си спестявания на базара. Или когато ми падна зъбче от една карамелизирана ябълка. Или когато слушахме Mungo Jerry и се размазахме от танци. Мога да продължавам, но нека е по същество.

Какво е важно да знаете?

  • Има ВИП зона, която представлява няколкото най-близки до сцената редове с пейки. Аз не намирам чар в седенето там, защото преживяването, което търся е друго, но за ценителите на джаз музиката, които искат да гледат и слушат е идеално. Абонаментни карти за седящите места на голямата фестивална сцена, можете да получите от хотелите които подпомагат International Jazz Festival Bansko, а кои са те може да видите тук.
  • Базара е приятен, но по-скоро не е нещо специално. На мен лично ми се иска да беше по-арт и по-модерен. Ще видим как ще бъде тази година. За сметка на това има всички типични фестивални неща – пържени картофки и бира, захарен памук, светещи пръчици, които стават на гривни.
  • По принцип джаз фестивалът продължаваше от 6-ти до 13-ти август, но тази година е изместен с 2 дни назад, следователно ще бъде с дати 04.08-11.08.

Как да преживеете International Jazz Fest Bansko като local person?

  1. На Джаза не се стои отпред! Ако имаше едно единствено правилно на местните симпатяги, това щеше да е то! Музиката се чува прекрасно в целия център. Дори имам спомен, че една година слушахме чак от парка! Даже от стадиона. Но нека се спрем на центъра.
    С компанията ми винаги избираме като локация паметника на Никола Вапцаров, фонтаните или някоя от тревните площи.
  2. На Джаза не се пие наливна бира и не се яде обикновена цаца! Наливната бира е разредена, затова се запасете с хладилна чанта и бирички в кенчета или стъкло. А ако обиколите малко може да намерите една уникална караванка с едни много мили хора, които правят не каква да е, а божествената панирана цаца. Трябва да я опитате, вярвайте ми!
  3. На Джаза не просто се слуша музика! Джаза се преживява и остава в спомените до следващото лято. Починете си хубаво през деня и отидете в центъра рано, за да си изберете възможно най-добрата локация. Вземете кучето си. Вземете децата. Опънете си слак. Вземете си водни пистолети, хамаци, одеяла, рибарски столчета, вкусна храна и добри напитки. Музиката я имате, но преживяването зависи от вас. Ще се заредите с много прекрасна енергия, но трябва да донесете малко и от вашата. Така ще бъдете истински в Джаза.
A group of young people enjoying themselves at a music festival

И, моля ви от все сърце – когато си тръгвате, не забравяйте да почистите след себе си. Защото утре пак има джаз, а след това животът в Банско продължава и на полянката, където снощи сте се забавлявали ще си играят деца.

*Някои от снимките са взети от facebook страницата на International Jazz Festival Bansko.

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.