Menu
#НитоДенБезКнижки

Историята на Владимир Димитров-Майстора за деца от Кристина Тужарова

Бамбабам!

80 изцяло илюстрирани страници, с твърди корици и хубава хартия побират в себе си най-интересните преживелици от биографията на Владимир Димитров-Майстора, адаптирани за деца. Оформлението е отлично, илюстрациите са прелестни, дори шрифтът е подбран така, че да е подходящ за хора с дислексия. Книгата е пипната до най-малкия детайл.

„История на изкуството за любители“ е проект на илюстратора Кристина Тужарова и изкуствоведеите Русина Русинова и Геновева Михайлова. Повече за тях може да прочетете тук. В рамките на проекта се ражда поредицата “Книги за любители” с дебютната детска книга “За майстора на цветовете”, а в момента (март, 2022) се набират средствата за отпечатването на втората – посветена на художника Иван Mилев.

За майстора на цветовете

Разлиствам книгата бавно. Синът ми има специфичното желание да разгледа дадена книга преди да бъде прочетена. Този път аз взимам пример от него. Попивам цветовете. Умът ми едва побира, че простосмъртен умее да комбинира пъстрота и наситеност по начин, носещ на очите всъщност мекота и нежност. И природата! Толкова много природа, преплетена с човека. Иска ми се да се вслушаме в тези картини и да заживеем именно така.

Зачитам. Смея се. Чета на ум. Не, това не е начинът за четене на тази книга. Сама съм вкъщи. Започвам да чета на глас. Първоначално е някак странно, но след малко се чувствам сякаш чета в зала. Защо ли? Знам защо. Защото ми се иска всеки да прочете тази биография.

Вдъхновение, човечност, упоритост, устрем, себеуважение. Тази книга е всичко това. И повече. Повече, защото е биография, защото не е измислена, а съвсем истинска, човешка история.

Докосна ме силно, заради баба-стара. Така наричаме пра-баба ми – Йордана, която си отиде от света през 2017 г., но не и от сърцето ми; не и от душата ми. Историите за началото на 90-те, които ми е разказвала сякаш оживяха, защото именно това е времето, в което е живял Владѐ. Време, в което сякаш всеки е бил свит в своето кътче от тази земя, много по-близо до природата, отколкото сме днес. Но той е пътешествал и сменял местообитанията си така леко, сякаш е живял в десетте години преди пандемията. И е вярвал в себе си и занаята си, а от това по-ценно – няма.

Вълнуващите събития – понякога забавни, друг път тежки – се преливат от едно в друго и съставят историята на Владимир Димитров във формат, лесен за възприемане от децата. Почти като приказка, защото от време не време се улавям да си напомням, че този човек е съществувал. На хвърлей от тук, всъщност – в Кюстендилско. Освен автор на книгата, Кристина Тужарова е и илюстратор, а рисунките в книгата са брилянтно адаптирани както към творчеството на Майстора, така и към текста.

Същинските картини на Владимир Димитров-Майстора ще откриете в Националната художествена галерия или в галерията на художника в гр. Кюстендил. Оригиналните рисунки, вдъхновили илюстрациите в книгата можете да разгледате още сега в албума във facebook страницата на “История на изкуството за деца”.

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.