Menu
#НитоДенБезКнижки

“Щастие за деца” от Лео Борманс и Себастиан Ван Донинк

Щ а с т и е.

Понякога изглежда сякаш се крие от нас или съвсем безцеремонно си тръгва. Друг път ни залива като вълна от блаженство, спокойствие и топлота. Сигурност — това ни дава щастието. Убеденост, че сме на прав път, че всичко около нас е подредено добре (дори да е разхвърляно, то си е нашето подредено).

В даден момент от живота, всеки разбира, че щастието е път и избор. След това, случайно или не, разбираме и още нещо – щастието е всъщност път към себе си; път навътре. Но как да предадем това към децата и не трябва ли те сами да достигнат до своите истини, дори за самото щастие?

Лео Борманс е посланик на щастието. Посветил е живота и работата си на езиците, философията и вдъхновението за по-щастлив живот. Знате ли, че скандинавците всъщност правят сериозни проучвания за щастието и си имат цели институции за тази цел? Това научих от книгата “Малък наръчник по люка” от Майк Викинг, изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген. Е, Лео Броманс – авторът на “Щастие за деца” – изнася лекции на тема изследване на щастието в Erasmus University в Ротердам, Холандия.

Проектът ‘Happiness for Children’ / “Щастие за деца” включва три книги. Първата е посветена на десетте ключа за щастието, втората – на десетте ключа приятелството, а третата – на десетте ключа за надеждата. Очаквам да видим втората и третата от издателство Timelines.

“Щастие за деца” е величествено обогатена от прелестните рисунки на Себастиан ван Донинк. Художникът работи с цветове и форми така умело, че вдъхва живот на изрисуваните от него образи. През образите на птици авторът размишлява върху нашите стремежи и цели и избора ни какви да бъдем, върху желанието да се свържем с другия и влиянието на нашите емоции върху здравето и самочувствието ни, а илюстрациите неусетно успяват да накарат образите да оживеят върху хартията, и в съзнанието ни.

“Щастие за деца”

Поетичността на приказките в книгата бързо ни пренася там, където се развива действието във всяка от историите. Написани са умело и грабващо не само за деца, но и за възрастни. Удивително е как — през поведението на различните видове птици — авторът успява да ни покаже нагледно колко свързани сме помежду си и как в природата всяко наше усещане има своето проявление.

След прочит оставаме замислени и с въпроси в съзнанието си. Чувството на лекота обаче не закъснява, защото цялата книга носи със себе си посланието, че не сме сами, че можем да бъдем разбрани, че емоционалният ни свят е сложен, докато природата не се намеси, за да го опрости.

Винаги ще се намери нещо, което да искаш да промениш в себе си. Мислиш си, че си прекалено нисък или твърде висок. Прекалено дебел или твърде кльощав. Прекалено глупав или твърде тромав. Дипър е мило птиче. Може да наднича под вода и да лови скариди. Но решава, че иска да е голяма птица или едра риба, и това го кара да се чувства нещастен. Не е нито голяма птица, нито едра риба. Само че Дипът умее нещо необикновено: може да лети под вода и да плува във въздуха! Всички ние като него умеем по нещо, с което трябва да се гордеем.

Всяка приказка в “Щастие за деца” е посветена на отделен аспект от живота, за който можем и трябва да се погрижим, ако искаме да павираме алеята към собственото ни щастие. След историята ни очакват синтезирани послания, въпроси към малките слушатели и читатели, както и идеи за занимания на база на конкретната приказка.

Книгата е мила и успява да даде напътствия на децата, без да изглеждат като такива. Историите с така любопитните персонажи на различните видове птици са любопитни и богати на динамика. Децата няма да останат безразлични към тях, а дискусиите, които можем да завържем след прочита са смислени и разнообразни. Не приключвайте с книгата веднага след четене. Не случайно в нея са поместени идеите за занимания или поощренията към дейности, които биха ни направили наистина по-щастливи.

У дома книгата вече заема почетно място на личните ми рафтове точно срещу спалнята. За да е първото нещо, което виждам, когато отворя очи сутрин. Защото за щастието наистина трябва да се погрижим. Нека си напомняме това.

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.