Menu
#НитоДенБезКнижки

Миша търси приятели, издателство Таралеж

Емоции като гняв и усещания като силна фрустрация могат да бъдат много трудна тема за разговор за децата.

Картинните книги от поредицата Big Bright Feelings („Големи ярки чувства“), написани от Том Пърсивъл, окуражават децата и поднасят на семейството възможност да дискутират тези трудни теми. Когато децата се почувстват разбрани, те започват да овладяват собствените си емоции и да изграждат позитивна представа за личността си. Всички знаем колко важно е това не само в детството, но и в целия живот.

Книгите са подходящи за деца на възраст 3-6 години.

Big Bright Feelings series by Tom Percival - YouTube

Първата книга от автора, която видяхме на български беше “Напълно НормаНлен” и макар да минаха няколко години от представянето ѝ, до днес родители, терапевти, учители и деца продължават да говорят за нея и да я избират. “Напълно НормаНлен”, освен книга, открехваща вратата на разговорите за детските чувства, е и книга, която може да повдигне темата за аутизма и неговите прояви, за приемането на различните, за приемането на себе си. Подходяща е и за провеждане на различни видове работилници с децата по споменатите теми.

Миша търси приятели, издателство Таралеж

Миша обича да създава различни неща, но ѝ е трудно да си създаде приятели. Не знае какво да направи, какво да каже или кога да го каже. Но един ден открива, че притежава специален талант, който може да ѝ помогне да се справи с притеснението и самотата.

Креативната Миша си изработва “приятели” от хартия, платове и други творчески пособия. Те запълват нуждата ѝ, но само в известна степен, защото момиченцето скоро открива, че с тях не може да се играе съвсем като с истински приятели.

Един ден Миша се озовава на шумно тържество, където не успява да овладее емоциите и възприятията си. Скрива се под стълбището, за да си направи нови приятели, но тогава среща Джош, който подхожда с търпение към нея. С помощта на разбирането на Джош, Миша съвсем скоро се сдобива с истински приятели.

“Миша търси приятели” е история за подкрепата, разбирането и емпатията. И всичко това – между деца. Вярвам, че ще трогне много възрастни, ще вкара в размишления поне още толкова, и ще вдъхнови децата да бъдат себе си, да приемат и да търсят приемане от околните.

В рамките на тази година (2022) очакваме от издателство Таралеж още една книга от поредицата „Големи ярки чувства“ на Том Пърсивъл – „Ревът на Рави“.

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.