Menu
#НитоДенБезКнижки

Речникът на малкия Андерсен, издателство Точица

Речникът на малкия Андерсен

Малкият Андерсен много обичаше да си съчинява и никак не беше доволен от определенията на думи, които прочиташе в речника. И затова реши да започне той самият да пише нов речник, така че да увлече и въодушеви приятелите си.

Пробвали ли сте да питате децата си какво означава някоя дума (за предпочитане – по-сложна) и да възприемете с удивление, любопитство и отворено съзнание онова, което те ще ви отговорят? За мен това е един от онези трудни процеси, в които трябва да се отърсиш от егото си и цялото си родителско снаряжение, с което разполагаш, благодарение на дългогодишния опит, който имаш на този свят. Трудния процес по това безкористно и без предразсъдъци да благодариш за възможността да съпреживееш детството. А да бъдеш родител често е само и точно това – да се научиш да съпреживяваш детството. Безценното на това да отглеждаш дете. Всичко останало е вятър.

Речникът на малкия Андерсен
Речникът на малкия Андерсен

Речникът на малкия Андерсен, издателство Точица

Книгата е много специален подарък за мен. Най-напред, защото бележи запознанството ми на живо със Зорница Христова, която стои зад издателство Точица и е дама, на която искрено и смирено се възхищавам. След това – защото “Точица” е от онези смели издателства, които отнема време и усилие да се научиш да възприемаш. От тях имаме голяма нужда и дано стават все повече.

Речникът на малкия Андерсен

ВИЖДАНЕ
Това е чуване с очите. Също както чуването е виждане с ушите. Ако чуваш кон, накрая ще видиш кон. Ако виждаш кон, накрая ще чуеш кон.

Илюстрациите в книгата, дело на Мадалена Матозо, изглеждат уж нищо специално, докато не разбереш, че са направени не спрямо думите, а спрямо обясненията за тях. Илюстрацията за думата вятър, например, я няма. Листът е бял, само буквата В в горния му ляв край е духната…явно от вятъра. 🙂

Речникът на малкия Андерсен
Речникът на малкия Андерсен

Гениална книга в смисъла на “гениалност”, който само детския ум може да придаде. Гениална книга и в смисъла на “гениалност”, която ни е необходима, за да осъзнаем, че в този свят, в този живот, нищо не е толкова крайно и дефинитивно, колкото често ни изглежда.

Речникът на малкия Андерсен
Речникът на малкия Андерсен

Книга, която с лекота те олекотява. И започваш да търсиш вторите определения на нещата наоколо – онези, които би дало детето в теб.

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.