Menu
Детство + Родителство / Идеи

Коледни подаръци за деца | 18-36м.

“Имате супер малко играчки!” ми казва Лили, когато дойдат на гости с двете ѝ момчета на 3 и на 5 годинки. И я разбирам. Децата в един момент започват да си искат, а всеки родител на повече от едно дете знае, че “второто ще кара с нещата на първото” е абсолютен мит и легенда.

На възрастта си от 24 месеца обаче Матей все още не държи на определен тип играчки, по-скоро разчита(ме) на това ние да го разберем, да видим нуждите и влеченията му. Затова и имаме малко, но пък многофункционални играчки и занимания. Стараем се на този етап да залагаме на детски вещи, които ще се иползват максимално дълго време и (в най-добрия случай) имат повече от едно приложение.

Коледни подаръци за деца | 18-36м.

Покрай рождения ден на Матей обновихме арсенала значително, но тук ще видите идеи за подаръци от всякакъв сорт и бюджет, дори и неща, които са купувани случайно и спонтанно, но са се оказали супер находка. Обединих ги във възрастова категория 18-36 месеца, защото всяко дете е различно и може да се занимава с различни неща в различна възраст. Ние нямаме против да играем заедно с определени играчки и затова си позволяваме да има дори такива, които са за по-големи – именно те ще се използват много дълго време, защото сега играем с тях заедно, но с годините ще станат интересни и за самостоятелни занимания.

Баланс борд от KidBoard

С KidBoard си партнираме, но не е обикновено партньорство и това ще ви стане ясно съвсем скоро, когато ще споделя защо точно имаме този баланс борд и катерушката от снимките. Още сега обаче съм готова да говоря за борда надълго и широко, защото за нула време Матей ни показа, че не минава ден без да го ползва, а начините за игра на него са неподозирано много!
Освен множеството приложения, което от своя страна го прави open-ended toy и развива въображението, бордът има и много ползи за развиването на баланс и сила при децата – нещо изключително важно във възрастта 18-24 месеца.

Дъска за рисуване с две лица

Такъв тип дъски на пазара има много, но тази ми харесва заради размера си, защото е дървена, защото идва с комплект магнити с цифри и може да се ползва в седнало или изправено положение. Не знам дали знаете, но децата започват да контролират координацията на ръцете си от рамото, след това от лакът, а чак на по-късен етап от китка и пръсти. Затова и им е нужно по-голямо пространство за рисуване и вариант, в който могат да използват цял размах на ръката за целта – затова и ми е важно такъв тип дъска да е достатъчно голяма и да може да се използва и от изправено положение.
Матей я получи за рождения си ден, но вие можете да я откриете в онлайн магазина на PlaySense.

Tool table – работилница

Работилница искахме да вземем на Матей още миналата година, но не бяхме съвсем убедени и идеята остана в пространството. Когато обаче видяхме, че използва химикала като отвертка, това беше достатъчен знак, че е време. Тази работна маса е от ozone и е с марка hape – подарък от бабите за рождения ден. Играчките на този бранд открихме покрай нея и сме супер впечатлени, определено няма да е последната му от асортимента им. Имат един жесток замък, който е следващ в списъка!

Комплект за сглобяване на превозни средства

И докато сме на темата с отвертките, винтовете, шайбите и гайките, нека ви покажа едно от най-яките неща – конструктор от дърво, с чиито части могат да се сглобят няколко модела. Всеки комплект включва отвертка, гаечен ключ и необходимите елементи за сглобяване. Матей получи 2 подаръка от този бранд – Eichhorn – като другият е влакче с релси и пътни знаци. Съветвам ви да разгледате какво предлагат, чудесни са всичките им неща!

Енциклопедии Дърветата и Пчелите

Брилянтни книги от издателство Дакелче! Фенове сме на всичките им издания, но тези двете според мен могат да бъдат феноменален подарък! Взехме ги на панаира на книгата с намаление от 20% и така общата им цена беше ~60лв. През декември ще има панаир отново, затова се ослушвайте и не се бавете – на хубавите издания тиражите свършват бързо.

Шал with a twist

Един от най-сладките подаръци, които Матей някога е получавал – шал лисичка от Nene Kids. Мира винаги знае какво обича(ме), не случайно му е кръстница! Този шал ще бъде носен до скъсване, а ако Матей в един момент вече не го иска, ще съм щастлива, защото ще е мой! 😀

Карти с букви и емоции от Бяла Лодка

Харесвам всичко на Ася, прави страхотни, красиви и умни неща! По-важното е, че тези карти се харесват страшно много и на Матей. Картите с букви взех, когато той показа интерес да му казвам някои буквички, а с тези карти толкова му хареса тази игра, че малко след 18 месеца знаеше цялата азбука. До ден днешен ги носи с радост и иска да играем с тях.
Картите с емоции пък видях от Анастасия, която ги носи на почти всички наши #СрещиЗаРодители и ги препоръчва горещо за запознаване на децата със света на чувствата. В комплекта има и идеи за игри с тях.

Може би се чудите защо на снимката комплектите са опаковани, пък картите са отвън? Разпилените са нашите, а другите два комплекта съм приготвила за подаръци в коледната раздаванка на #НитоДенБезКнижки, затова побързайте да се присъетините към групата, ако още не сте! Благодарение на Ася и още много други прекрасни издателства, тази година ще сбъдна мечтата си и повече деца ще получат книжки и образователни материали за Коледа. 

Многослоен пъзел

Случайно попаднах на този пъзел в Комсед и директно го взех. Малко се чудех дали Матей ще го схване, но с помощ в началото за няколко дни започна да си го реди сам. Нацелих период, в който той тъкмо беше започнал да се вълнува от цветовете, и поради тази причина му хареса още повече.

Това според мен е още една играчка в арсенала, която ще се ползва дълго време.

Пъзел с антоними/opposites

Още едно попадение от Мира (сякаш има нещо, което не е…). В началото му харесваше аз да ги сглобявам две по две, а той да ги реди в колонка. Скоро започна сам да търси и сглобява частите, но с малко помощ. Започна и да схваща каква е логиката между парченцата, но ще мине още време, докато започне да открива антонимите сам. Ето още един пример на какво казвам “играчка, която ще се ползва дълго”.

Фигурки Schleich

Не е задължително да са Schleich, но ние решихме да се спрем на тях, защото имат страхотни комплекти, детайлите по самите фигури са супер реалистични и не миришат на пластмаса/гума. Да, скъпи са, факт. Но ще ги събираме бавно и съвсем не безцелно.
Засега най-доброто им приложение е в банята, където Матей ги къпе и не са мръднали – изобщо не са наранени, боята е на мястото си, няма и помен от екплоатация.

Писта за колички

Такава писта също искахме отдавна за Матей, но честно казано не смятах, че има смисъл да дам 50лв.+ за играчка, която по-скоро стимулира сетивата, но няма някаква конкретна обучителна/логическа цел и не може да се играе с нея по кой знае колко много начини. Когато обаче я видях в Кауфланд за 14лв., не се поколебах и за секунда. Интересна е за деца, които обичат коли и се интересуват от цветове. 🙂 И по нищо не отстъпва на скъпите.

Комплект книжки от издателство Давид (Евгения Войнова)

Жени е моя голяма любов! Още помня как купих Давид, когато излизаше – между кърменията, спонтанно, но убедено, в 4 сутринта. С нейните книжки е любов от пръв поглед и не съм чула и видяла дете или възрастен да не ги харесва. Книжките са стойностни, луксозни и съдържателни. Илюстрациите са самата прелест, а текстовете пленяват децата. Препоръчвам всяка една от тях! Комплект от четирите е прекрасен подарък за Коледа и всеки друг празник. А през януари чакаме и петата книжка на Жени, която ще бъде история за един страхотен бял мечок!

И така, мили родители и деца, пожелавам ви да направите точните избори, да пазарувате разумно и, когато е възможно, да залагате на българското, защото тук творят едни безкрайно запалени и обичащи хора!

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.