Menu

Позахладня. Усещам отчетлив есенен vibe във въздуха и внезапно ми се избистри в главата идеята какво искам да споделя за Шотландия.

Шотландия е една сравнително мрачна и много зелена страна. Всички си представяме овце на безкрайни, тучни зелени пасища, когато чуем Шотландия, нали? Беше ми детска мечта да отида и да ги видя с очите си тези овце! То пък взе, че стана такъв наситен и хубав трип, че в кожата си не се побирам вече месеци наред от положителната енергия, с която се заредих там! И така една моя мечта съвпадна с първото ми качване на самолет, първата ни екскурзия в чужбина с мъжа ми и за капак именно там научихме, че съм бременна. Oh, the excitement!

glasgow
glasgow
glasgow

Пристигнахме в Глазгоу вечерта и единственото, което знам от този ден е, че случихме на чудесно апартаментче за трима през airbnb. Приятелката на брат ми учи там и ме посрещна с букет лалета за 8ми март, а от хостовете на апартамента имахме пълна ваза с нарциси на масата. Всичко започна много добре! Пазарувахме си от местните супермаркети, сготвихме си вечеря и изполягахме, защото бяхме размазани.

glasgow
glasgow

Противно на всичките ни очаквания, утрото беше толкова слънчево, че ми пораснаха крила! Наистина! Събуждаш се в иначе мрачна страна, където очакваш дъжд, вятър и облаци, а те посреща такова слънце, каквото не бяхме виждали в България в последните 2 месеца. Има ли нужда да описвам какъв кеф представлява кафето с портокалов сок под слънчев френски прозорец в компанията на първите праскови и усещането, че е първият ден от екскурзията ти? Летях, казвам ви!

Какво главно правихме в Глазгоу?

 1. Разходихме се из студентската част на града – около университета – и разгледахме самия замък, където са снимани сцени от Хари Потър, между другото!
 2. Разходихме се в близките паркове, които са доста добре поддържани и много приятни, когато денят е слънчев.
 3. Хапвахме бургери на 2-3 места, които ни харесваха отвън – ей така, на късмет, без препоръка. Тук е мястото да отбележа, че там яко се яде джънк и като цяло са специализирани в приготвянето му. Салатата колсло към бургерите винаги ми харесваше.
 4. Разходихме се по централната част на града и посетихме някой известни магазинчета като Primark, Topshop, Superdrug, книжарницата WaterStones, която е божествена!
 5. Хапнахме пица и паста в италианския ресторант на Джейми Оливър, който се намира в центъра – останахме очаровани, въпреки, че джобовете ни олекнаха с по около 20 паунда за порция.
 6. Ботаническите градини – много готино преживяване, винаги!
glasgow
glasgow
glasgow
glasgow
glasgow

Прекарахме и доста време в квартирата, защото беше чудесна! Ако ви интересува, кликнете тук, оставям линк директно към airbnb. По-хубаво е отколкото на снимките, хостовете са страхотно мили хора, които с нищо не ни притесниха, дадоха ни идеи какво да правим, от къде да хващаме автобуси и влакове, от къде да пазаруваме. Освен това ни бяха оставили кафе, захар, чай и мляко в хладилника, за да имаме със сигурност съплай за следващата сутрин, което беше адски мило от тяхна страна. Цената също е супер, като ние бяхме 3ма човека, но апартаментчето е за четирима – с две отделни спални, кухня, баня с вана и хол. Разкошен е, а и на удобно място.

glasgow
empirina
glasgow
empirina
glasgow
love
glasgow
glasgow

Глазгоу не е туристически град, по-скоро бих го определила като индустриален и в голяма степен студентски – заради университета. Животът там си върви с обичайни темпове и няма кой знае каква туристическа атракция. Затова в един от дните решихме да хванем автобусче за Единбург, за да видим и туристическия облик на Шотландия.

Какво успяхме да разгледаме в Единбург за един ден?

 1. Първо да отбележа, че пътуването с автобус през Шотландия само по себе си е обогатяващо и приятно, защото се разкриват гледки към така популярните зелени и обширни поляни. Красивичко е. 🙂
 2. Edinburgh Zoo! Must! Страхотен зоопарк, особено ако (като мен) до сега сте посещавали само българските. Ще останете много приятно изненадани. Пингвините са любов! И пандите! ♥
 3. Търговската улица е доста пренаселена, но също има какво да се види и усети. Има и огромен Lush!
 4. Замъкът в Единбург и особено парка под него. Страхотно място за разходка и следобедно кафе на някоя от пейките под огромните дървета.
 5. Улиците на Единбург като цяло са много приятни и обогатяващи, защото са изпълнени със сгради, типични за Шотландия – хем много разнообразни като архитектура и екстериор като цяло, хем някак в много мощна симбиоза помежду си. Имаш усещането, че всичко е направено на един път и с много вкус.
edinburgh
edinburgh
edinburgh
edinburgh
edinburgh
edinburgh

Истината е, че нямахме много време в Шотландия, но пък за сметка на това разгледахме колкото ни крaка държаха двата града и се насладихме на дълго пиене на кафе сутрин и приятни вечери с приятели и локална бира. Беше нещо средно между екскурзия и почивка, което много ми допадна като преживяване.

edinburgh
edinburgh
edinburgh
edinburgh
edinburgh
edinburgh

Разгледайте и постът ми от Ботаническите градини в Глазгоу, защото си заслужават зеленинките да се разходите сред тях, та да придобиете представа какво представляват. На мен мнооого ми харесаха и са ми много любими forever!

edinburgh-zoo
penguin
flamingo
edinburgh-zoo
edinburgh-zoo
edinburgh-zoo
panda
edinburgh-zoo

И сухата информация:

 • Полета: летяхме с ryanair, като полети има всяка сряда отиване и всяка неделя – връщане;
 • Билетите: оглеждахме се за билети около 2-3 месеца предварително и купихме на офертичка за по 30Е от сайта на esky;
 • Преспиването: квартири има много в airbnb и можете да намерите емблематични апартаментчета на много добри цени и всякакви локации според предпочитанията ви;
 • Разходите: като теглим чертата общо на двамата ни излезна около 1000лв. тази екскурзия, като в тези пари включвам наистина всичко! Като започнете от билетите, квартирата и разходите за храна, минете през локалните разходи за автобуси (градски и междуградски), глезенето в ресторанти няколко пъти, посещението на зоопарка в Единбург (около 20 паунда на човек е входа на място) + пазаруването, защото като една жена мине през Superdrug, Primark или книжарница като WaterStones, няма как просто да излезне от там с празни ръце. А и моят мъж също обича да се глези с някои нови придобивки, затова се върна с две страхотни книги – за бургери и за сушене на месо. И с нов каскет. Та, така. 🙂
edinburgh-castle
edinburgh-castle
edinburgh-castle
edinburgh-castle
edinburgh-castle

Ако нещо ви интересува и съм пропуснала, не се колебайте да попитате – в коментар под този пост, на лично във facebook или instagram.

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.