Menu
e-Talks

Teacher Лили — програмен директор и оперативен мениджър на The Little Gym

Когато преди 3 години разбирам за The Little Gym, не познавам никой от хората, които движат цялата идея напред. Някъде между първия ни безплатен пробен урок и срещите с хора в залата, се запознавам с Лили, а тя запомня синът ми толкова добре, че без усилие го разпознава 3 години по-късно, когато решаваме да поканим посещенията в джима отново в живота ни.

Освен, че обича да запълва свободното си време с футбол и риболов, Лили е програмен директор и оперативен мениджър на The Little Gym София, където се грижи за уменията и увереността на децата, и щастието на целия екип. По-горе използвах думата “идея”, защото TLG е много повече от място за прекарване на свободното време на децата. Джима е място, където детето развива нови умения – физически и когнитивни; място, където хората работят със сърцето си за мотивацията, забавлението, комуникацията, емпатията и увереността на децата. И се справят феноменално!

Teacher Лили, програмен директор и оперативен мениджър на The Little Gym, в e-Talks.

TLG_Sofia_Staff_Photo_Lilly_2021
  1. Защо избра The Little Gym за мястото, където да развиваш уменията и талантите си?

Защото исках момичетата и момчетата в България да се докоснат до магията на програмата, която се предлага в над 400 локации по света вече 45 години. Грабна ме различният подход, който помага на децата да учат нови неща, да развиват своята самостоятелност и самоувереност без назидателен тон, без да „трябва“. Методиката, която следваме в The Little Gym позволява всичко да се случва под формата на игра, в цветна, уютна и позитивна среда. Това е много различен подход, който е рядкост по нашите ширини.

Днес, 5 години по-късно, не съжалявам за избора си. За мен The Little Gym е кауза, която ме кара да изваждам най-доброто от себе си в името на децата и тяхното развитие.

  1. Какво е нужно, за да виждаме повече активности и места за децата на България, създадени с мисъл за тях?

На първо място са важни хората.

Много често реализацията на такъв тип проекти тръгва от един човек, който осъзнава колко смислена и важна е инвестицията в бъдещето на децата. Оттук насетне следва изграждането на екип, който да развие идеята, следвайки високи стандарти за качество и мислейки в перспектива.

Точно така започна моето приключение в The Little Gym. Вдъхнових се от енергията и позитивизма, с които Мартин Петров, собственикът на The Little Gym Sofia, ми представи смисъла на проекта и плановете си за неговото развитие. Той е много широкоскроен човек, с ясна визия и поглед в бъдещето. Вярвам, че хора като него могат да направят значителна промяна в полза на децата, създавайки активности и места, които носят видими ползи за развитието им.

  1. От какво зависи доброто ти настроение на работното място?

Много е трудно да не си в добро настроение, когато си заобиколен от щастливи деца и родители. Усмихвам се всеки път, когато някое дете отказва да си тръгне, защото много му харесва при нас или когато изпращам семейства, които казват, че нямат търпение да се върнат отново.

Не съм в кондиция само ако по някаква причина не мога да се занимавам с това, което обичам. За съжаление това се случи няколко пъти в последните години, когато се налагаше да затваряме вратите на залата заради наложените противоепидемични рестрикции.

  1. Добро ли е ранното детско развитие в България?

В последните години се появиха много нови източници на полезна и смислена информация по линия на ранното детско развитие, както и квалифицирани специалисти, подготвени да работят в тази област.

Смятам, че вървим в правилната посока и аз лично виждам значителен напредък в това отношение.

Чудесно е, че родителите вече имат възможност да избират между много повече и по-разнообразни занимания и услуги. Дори в най-малката възрастова група – от 0 до3 години, където изборът не е толкова голям (една от причините ние да предлагаме специални условия за най-малките ни посетители).

За съжаление ситуацията не е точно такава за децата със специални образователни потребности. Нужно е за тях да бъдат разработени и адаптирани още занимания, за да могат по-лесно да се справят с предизвикателствата, пред които се изправят. В The Little Gym вярваме, че всяко дете трябва да получи шанс да се превърне в най-добрата версия на себе си, независимо от талантите, физическите и когнитивните си способности. Това е и причината вратите ни да са отворени за деца с хиперактивност, разстройства от аутистичния спектър и други често срещани проблеми. През 2020 година стартирахме и стипендиантска програма, с която даваме възможност на деца със синдром на Даун да участват безплатно в заниманията ни.

  1. А как можем да помогнем да бъде по-добро? От какво имат нужда децата?

Децата имат нужда от балансирано развитие на умовете и телата си. Тяхната „работа“ е да играят, защото това е най-добрият начин да усвоят различни качества и умения, важни за развитието им. Наша отговорност е да им осигурим повече възможности и подходящи места за игра – паркове, площадки, обособени пространства за спорт и различни занимания. Не само в София и големите градове, а и в по-малките населени места.

Много е важно също младите хора да бъдат насърчавани да се развиват като експерти в сферата на ранното детско развитие. Това може да се случи чрез осигуряване на повече и по-добри възможности за обучение, както и чрез подобряване на условията за работа в тази област.

  1. Разбирам, че интересът ти към спорта датира още от най-ранна детска възраст – на какво се дължи това?

На родителите ми. По време на моето детство нямаше кой знае колко голям избор от спортни занимания, но моят баща ме научи да плувам, когато бях на 4 години, започнах да играя футбол на 5 години, да карам ски на 6 години и да тренирам карате на 9 години. Така, малко по малко, спортът стана неизменна част от живота ми. Благодарна съм на родителите си, които са родени и израснали в доста консервативно време, че винаги са ме подкрепяли и са били до мен, независимо от изборите, които съм правила. Съветвали са ме, но никога не са налагали мнение, решенията съм взимала сама. Предполагам имам късмета и да съм третото дете, опитът също си е казал думата 🙂

Друг немаловажен фактор е липсата на екрани и телефони във времето, в което растях. Това ми даде шанс да се радвам на повече време за игри навън. Днес си давам сметка колко много ми е дал спортът по отношение както на физическото, така и на менталното и емоционалното ми развитие. Щастлива съм, че благодарение на работата си имам шанса да запаля любовта към движението у още толкова много деца!

  1. Играеш футбол и ловиш риба. Според мен също е крайно време да сложим край на разделението на физическите активности на момичешки и момчешки. Как работите в тази посока в The Little Gym?

Аз смятам, че един от най-важните критерии при избор на спорт е детето да харесва и да практикува с удоволствие дадената дисциплина – независимо дали става въпрос за плуване, танци, футбол или гимнастика например. За щастие виждам все повече родители, които излизат от стереотипите и се вслушват в желанията на децата си. За тези майки и татковци няма такова нещо като „момчешки“ или „момичешки“ спорт и това дава възможност на мъниците да се занимават с нещо, което наистина им харесва, и в което могат да реализират пълния си потенциал.

В The Little Gym ние насърчаваме семействата да подкрепят и да уважават желанията на децата си, защото по този начин те са мотивирани да дават най-доброто от себе си.

Това важи не само за избора на спорт. В нашата зала нищо не се случва насила – искаме децата да участват в заниманията и да се справят с предизвикателствата, които им поставяме, защото искат, а не защото трябва. Затова провеждаме класовете в неконкурентна среда, където няма победители и победени, а всяко дете има шанса да преживее успех, независимо от възможностите си. Вярваме, че по този начин можем да им помогнем да се превърнат в уверени личности, които на по-късен етап ще могат да взимат осъзнати решения.

  1. В джима децата развиват уменията си, изграждат приятелства, и в същото време се забавляват. Как постигате всичко това наведнъж?

Нашите занимания следват структурирана програма, зад която стоят опитът и експертизата на водещи специалисти в областта на детското развитие по целия свят. Нищо, което се случва в залата ни не е случайно! Елементите в класовете, последователността, в която се изпълняват, уредите, които използваме – всичко е добре премислено и усъвършенствано в рамките на почти половин век.

Има много на пръв поглед дребни детайли, които ни помагат да постигнем ефекта, за който говориш. В това число влизат цветовете, музиката, дори думите, които използваме в общуването си с децата. Най-голяма заслуга за това децата да се чувстват добре при нас и да успяват да усвояват нови умения с лекота имат нашите инструктори. Техните знания, опит и отношение стоят в центъра на това, което правим и допринасят изключително много за резултатите, които децата постигат, докато се забавляват.

  1. Как могат родителите да подпомогнат увереността на малките деца?

С по-малко „не” и повече „да”. Важно е родителите да дават на своите деца възможност да се справят с различни ситуации самостоятелно, да срещат и да преодоляват трудности. Това ще им помогне да се научат, че когато не успеят да направят нещо от първия път, не трябва да се отказват, а да опитват отново и отново.

За да бъдат мотивирани да продължат да полагат усилия, децата трябва да бъдат поощрявани, да виждат напредъка си, колкото и малък да е той. Много е важна в това отношение ролята на родителите. Тяхната задача е да проявят спокойствие и търпение и да дадат на детето достатъчно време да се справи с конкретното предизвикателство, дори когато става въпрос за нещо малко – да се облече или обуе само, да си измие зъбите, да си прибере играчките.

  1. Кажи нещо на децата.

Забавлявайте се, мечтайте и не бързайте да пораствате!

Пожелавам ви истински приключения и много приятели.

Чакам ви в The Little Gym 🙂

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.