Menu
#НитоДенБезКнижки / Детство + Родителство / Идеи

Креативни игри с детето и любимите книжки


От създаването на проектът #НитоДенБезКнижки изминаха повече от 40 дни, но по-важното е какво се случи с него. Малкото проектче, плод на въображението и добрите ми намерения, всъщност се превърна в общност за споделяне, смях, идеи и нови запознанства. Нещата се случиха толкова бързо! Знаете как е с децата – те порасват по-бързо, отколкото ние можем да възприемем. С този проект нещата се случиха много, много по-бързо дори от това. Нямах време да порасна с него, но се старая да наваксвам и да бъда полезна по възможно най-много начини.

Днес реших да споделя с вас няколко идеи за игри с детето, които включват книжките. Защото…всички знаем, че четенето не опира само до прочитането. Четенето е комуникация, сближаване, преживяване, но най-вече четенето е игра.

Не искам да поставям възраст на игрите, защото синът ми ме е научил да не живея с подобни предразсъдъци. Никога не е нито рано, нито късно да предложим на децата си конкретни занимания. Те самите ще ни покажат дали сме нацелили момента. Да започваме!

1. Книга в кутия

Всички деца обичат да отварят кутия, пълна с всякакви изненади. Идеята на тази игра е да сътворите или намерите предмети, свързани с любимата книжка на детето и да ги съберете в кутия. По-сръчните дори могат да декорират кутията така, че да напомня на книжката. Когато детето изважда определен предмет можете да му задавате въпроси, свързани с историята от книжката или да търсите заедно къде в книжката се намира въпросния обект.

2. Пъзел/колаж по книжка

Можете да включите и рисуването, ако детето ви е фен или пък да намерите и принтирате картинки, свързани с книгата. След това ги изрежете, разбъркайте и започнете да подреждате и лепите любимите геройчета и случки върху голям картон. Трябва да спазвате реда от историята в любимата книжка, след което да разкажете книжката по картинките. Ако пък детето иска да създаде своя история, още по-добре! Така ще стимулирате креативната му мисъл. 

3. Дайте живот на любимия главен герой

Веднага се сещам за една дама в групата, която беше поръчала плюшена играчка с вида на любимото геройче на нейното дете. Ставаше дума за Бу от книжката Чудовището Бу обича да яде. Резултатът беше феноменален, а съм убедена, че и детето просто се е побъркало от кеф, че има материализиран своят най-добър книжен приятел. Ако можете да шиете не се и замисляйте, а направо започвайте. Защо не включите и детето? Ако пък не – поръчайте на някоя приятелка шивачка или в някоя от фейсбук групите за шиене. Гарантирам, че това ще е следващата любима играчка на детето ви.

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.