Menu
Goodies / Продукти

Матраци Amber – първи впечатления и защо избрахме тях

Отне ни няколко години да пречупим мисленето си относно фактът, че живеем на квартира и да започнем да инвестираме във вещи за дома, които всъщност не приемаме като временно решение. Това е вторият матрак, който си купуваме и първият, в който мога да кажа с чиста съвест, че наистина този път инвестирахме. Първо, защото сумата не е малка и второ, защото решението ни да го купим беше много добре обмислено и взето съзнателно, спрямо всичките ни нужди.

Какво ни обещават от Amber?

 1. Спокоен сън, благодарение на технологията с кехлибар.
 2. Проветрива конструкция с пружинки, която държи хладно през лятото и предотвратява задържането на влага.
 3. Две страни на твърдост, между които да избираш – по твърда с HR пяна и по-мека с мемори пяна.
 4. Безрискова покупка със 100 дни пробен период и пълно възстановяване на сумата ако решиш да го върнеш.
 5. Без транспортни разходи (в двете посоки). Ако решиш да го върнеш те ще дойдат да го вземат.
 6. 10 години гаранция.

Способностите на кехлибара отнемат стреса и напрежението от тялото, имат успокояващ ефект, намаляват болките във врата, гърба, ставите и мускулите.

amber-mattress

Моят опит с матраци до момента

Спала съм на не малко матраци през годините и никога на толкова висок клас. Като дете съм сменяла 2 или 3 матрака без пружина, защото пружината беше табу в един период от време, в който хората бяха убедени, че имаш ли пружини в матрака, те рано или късно “изскачат” и той става ръбест, неудобен и годен само за изхвърляне.
След това, в първата ни квартира в София, отново спяхме на матрак с пружини, който обаче беше много стар и наистина на места се усещаше сякаш е на буци.
След като ме диагностицираха с дископатия, решихме да си купим нов матрак. Без никаква предварителна подготовка, без проучване, без да знаем какво правим и без да имаме повече средства, купихме матрак за 200лв. от Кауфланд на намаление. Е, познайте какво се оказа? Дунапрен в калъф. Най-голямата ни грешка в матраците за цял живот. Никога повече не бих купила подобен продукт. Той се изкриви. Той мухляса отвътре. Той задържаше всякакви миризми, бактерии и влага непрекъснато. И така с матрак за 200лв. изкарахме точно 2 години, втората от които беше агония за съня ни.

amber-mattress

Защо се спряхме на Amber

Amber е нова компания в България и със сравнително нов и непознат за нас до момента бизнес модел. Няма къде да отидеш да ги пробваш, да ги пипнеш, да ги видиш. Предлагат 100 дни тестов период, като доставката и връщането са за тяхна сметка и са тяхна отговорност. Вярват, че един матрак не може да бъде реално тестван в шоурум за 10 минути излежаване върху него. Затова и предоставят възможността да го тестваш вкъщи чрез реално спане върху него за три месеца. Това беше нещо, което много ни допадна като подход и се чувствахме спокойни да го вземем вкъщи и да го изпробваме. Особено предвид моята дископатия и плекситът на мъжа ми, имаме нужда наистина от по-дълго време, за да преценим дали това е нашият матрак.

Разглеждах сайта им подробно дни наред, преди изобщо да предложа на мъжа ми да вземем този матрак. Запознах се с технологиите, които използват при създаването на матрака и се убедих, че предоставя достатъчно възможности да ни бъде удобен. Това, че има страна с HR пяна и страна с мемори пяна е супер, защото можеш да се нагласиш на меко или на по-твърдо искаш да спиш. И всичко това да го пробваш вкъщи, което, пак казвам, е супер опция според нас. И единствената адекватна, всъщност.
Допадна ми много и това, че благодарение на пружинките матракът всъщност много добре диша. Абсолютно навсякъде, където сме живяли, сме имали проблеми с влагата в един или друг период на годината и мухлясването на дунапренените матраци е едно от най-отвратителните, но и неизбежни неща, които се случват. Спарването през лятото също никак не е приятно.

amber-mattress
amber-mattress

Как се навихме да инвестираме толкова пари в матрак?

Истината е, всъщност, че се бях объркала, когато вече много харесвах Amber и исках да си вземем. Мислех, че матракът е 500лв., без да видя, че съм кликнала в сайта им за матрак 1 персон. И пак ми се струваше много – на мен, която до сега повече от 200лв. за матрак (за спалня!!!) не е давала. Когато видях, че всъщност матракът ще ни е около 1000лв., ми стана лошо. Lo6o. Обаче вече толкова го бях харесала, че започнах да мисля варианти и да търся още убеждения, че си струва. И тогава се замислих за следните неща:

 • Колко пари сме склонни да дадем за смартфон в днешно време?
 • Колко пари даваме за компютърни игри?
 • Колко пари даваме за карта за фитнес?
 • Колко вещи всъщност имам около себе си, които струват около 1000лв?

Отговорът на всичките тези въпроси е един – много. А колко е важен удобният, спокоен, качествен сън в днешно време? Когато сме подложени на много стрес, когато работим (много от нас) в седнало положение и вредим на тялото си, когато цял ден сме на крак и имаме нужда от истинска почивка. Отговорът не е ли пак много? Ама наистина много!
И сега, когато чакаме бебче и сънят ни ще бъде по-малко откъм количество, защо да не си подарим поне качеството? Какво рискуваме? Ако не ни хареса, връщаме го и толкова. Не сме загубили и стотинка. Обаче аз на онзи дунапрен повече няма да легна.

Взехме го на изплащане, така ще ни е по-леко и поносимо, няма да усетим разхода.
Има 10 години гаранция. Знаете ли какво значи 10 години гаранция? От компанията ти гарантират, че в следващите 10 години няма да има нужда да го сменяш и са готови те да го сменят за теб ако той те предаде. Знаете ли какво значи 10 години ползване на матрак от 1000лв? Значи 30 стотинки на ден за качествен, спокоен, пълноценен сън. Дали съм готова да ги дам? Anytime! А и не е ли едно и също да изкараш 2 години с матрак за 200лв. и 10 години с матрак за 1000лв.? Само дето в първия случай ще си спал на нещо отвратително и ще си жертвал съня си.

amber-mattress
amber-mattress
amber-mattress

Първи впечатления от Amber

 • Веднага усетих разликата с дунапрена откъм проветривост. Много по-хладничко ни е нощем.
 • Още не знам всъщност на коя от двете страни спим, но като твърдост ми е супер ок на мен в момента. А имайте предвид, че съм в криза сега с дископатията и завъртането ми е много трудно. На Amber е по-лесно, именно заради твърдостта.
 • Висок е около 23см. – доста! Спим на по-високо и някак ми е много приятно това усещане. А може спокойно да се спи и направо на матрака на земята, според мен, и пак да е комфортно.
 • И още нещо, което ми направи много добро впечатление в бизнес модела им: Поръчваш матрак – изработват го за теб – доставят го. Няма матраци, изработени и стояли на склад години наред, които пристигат при теб като нови. Наистина получаваш чисто нов продукт, готов да ти служи дълго време.

Поръчахме и бебешки матрак.

Реално не предлагат бебешки, но пък имат опция да поръчаш по нужен за теб размер, ако ще да е 488х945, няма значение, правят го! Защо поръчахме направо и бебешкия още преди да знаем дали ще ни хареса? Защото можем да върнем и двата! Ако не ни е удобен на нас и преценим, че не искаме детето ни да спи на същия матрак, просто ги връщаме и получаваме парите си обратно.
И двамата сме с ортопедични проблеми и искаме детето ни да спи на подходящо матраче още от бебе. Да, не е рентабилно никак за едно бебе, но с 10 години гаранция, мислим, че всичките ни деца ще могат да го ползват, което го прави пак на една супер нормална цена като го сметнеш, а всъщност детето спи на страхотен матрак – проветрив, ортопедичен, с кехлибар! Не знам дали знаете, но кехлибарът дейста особено благоприятно на малките дечица докато им никнат зъбки. 🙂 Ще видим!

За автора

Пирина е web/UX дизайнер, създател на съдържание и генератор на идеи. Работи върху личен проект с кауза - #НитоДенБезКнижки: общност за насърчаване на детското четене в България. Любимото ѝ хоби е да споделя и вдъхновява в личния си блог и социалните си канали.